Yurtdışında okumaya  gitmek isteyenlerin birinci  sorusu genelde  vize problemini nasıl aşacaklarıdır. Bir çok ülkede bulunmuş ve bizzat yurtdışı eğitim danışmanı  olarak ta çalışmış biri olarak bu sefer  genellikle çok sorulan soru  ve sorunları anlatmaya gerek duydum. 

Eğitim için  en popüler ülkelerin arasına  İngiltere, Amerika, Kanada ve Avustralya yer alır.  Bir de   İngilizce  haricinde   yabancı dillerin  de  konuşulduğu Fransa, Almanya   ve  İtalya vardır ki diğer ülkeler  kadar  çok öğrenci  vizesi başvurusu  olmaz.

Aslında  vizesi  kolay olan, zor olan diye bir şey yoktur. Tüm konsolosluklar hemen hemen benzer  özellikler bekler öğrenci başvurularından. Doğru ve gerçek amaç  ve dokümanlar.

Geçenlerde   hem Amerikan hem de  İngiliz konsolosluğunda düzenlenen  vize  ile ilgili  toplantılara katıldım.  Orada da  konuşulan   yine  aynı şeydi. ?Öğrenci adayının amacı gerçekten öğrenci olarak bu ülkelere gitmek olmalıdır'.

Hangi ülkeye gideceğinizi  seçerken vize sırasında yaşayabileceğiniz muhtemel sorunları da  göz önünde bulundurmanız gerekir. Zira eğer vizesi çok üzün süren  veya  sağlayama-yacağınız dokumanlar  talep eden bir  ülke ise o ülke vizesine başvurmaktan kesinlikle  vazgeçin! Zaten  nasılsa  evraklarınız  eksikse vizeniz  reddedilecektir. Bir örnek vermek gerekirse; Fransa'da dil eğitimi almak isteyenlerin önce  Türkiye'de  180 saat  Fransızca kursuna    gitmiş olmaları gerekir.

Ülkeyi  seçtikten sonra  vize için istenen dokümanları hazırlamaya  başlayın.   Hazırladığınız  dokümanların  orijinali vize görevlisince talep edilirse  bulabileceğiniz dokumanlar olmalıdır.   Çoğu  ülkenin ilk   dikkate alacağı kriter,   gideceğiniz okulun ve   o ülkede bulunduğunuz  sürece yaşam giderlerinizi karşılayacak kadar   paranız olup olmadığıdır ve tabi bir  de  kanıtı.  Bunun kanıt genellikle banka hesabı şeklinde olmalıdır. Zira konsolosluklar   okul parasını karşılayacak  geliri olmayanların  o ülkede  nasıl geçineceklerini bilmek isterler.   Dikkat edilecek en önemli nokta bu paraların arkadaş, eş, dosttan borç edinilip bankaya  yatırılmamasıdır. Yıllardır boş bir banka hesabı olan bir ailenin birden  bire yüksek meblağlarda parası bulunması  pek inandırıcı gelmemektedir. Ancak  bir mal- mülk satışından  alınan  bir paraysa satış belgelerini de sunmanızı öneririm.

Konsolosluklar askerliğini yapmamışlara   vize  vermez diye  söylemler duyarım. Bu doğru değildir.  Askerlik  sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

En uzun  vize  işlemi Kanada konsolosluğunda sürer. Bu ülkeye,  6  ay ve daha fazlası için öğrenci olarak gitmek isteyenlerin en erken 3 ay öncesinden vize işlemlerine başlaması gerekir. Ancak 6 aydan  fazla kalmayacaksanız  vize işlemleriniz  daha çabuk bitebilir.  Yine de Ankarada'ki konsolosluğa başvurmak için kendiniz  gidin aksi halde  karşınızda hiçbir görevli çıkmayacak  1 günde  bitebilecek vize işleminiz birkaç haftayı bulabilecektir.

Amerikan vizesi için başvuracaklara  önemli bir  tavsiye;  tüm öğrenci vizelerinde   geçen Eylülden beri geçerli olan Sevis Fee  denilen  100 USD'lik bir ücret ödemesi söz konusudur. Birkaç gün öncesinden bu ücreti  İnternet üzerinden  yatırmak gerekir. Aksi halde  vize görüşmesine  alınmazsınız.

İngiltere  vizeleri  artık yalnız  bir kanal aracılığıyla yapılabiliyor. Evraklarınızın  hazırlanarak  kendiniz veya  danışmanlık  şirketiniz  tarafından buraya   ulaştırılması gerekiyor.  Yine   her konsoloslukta  olduğu gibi  düzenli  ve gerekli dokümanların hazırlanarak  zamanında   ulaştırılmasından sonra İngiliz konsolosluğu dilerse öğrenci adayını görüşmeye çağırabiliyor.  Görüşmeye çağrılmak vize alınamayacağı anlamına gelmez. Öğrencilerin  büyük bir yüzdesi  görüşmeye davet edilir ve kendilerine  sorular  sorulur vize  görevlisine kendinizi iyi ifaede ederseniz de vizeniz  verilir.

En önemli  şey  vize   görüşmesi  sırasında  yalan söylememektir.  Unutmamak  gerekir ki vize görevlileri   her gün yüzlerce insanın yüz ifadesinden ne demek istediğini  çıkarıyor. Dürüstçe amacınızı söylemek  her zaman en faydalısıdır.

Ayla Yavuz