İYİ KARNEYİ ÖDÜLLENDİRİN

İyi karneyi mutlaka ödüllendirin. Ama maddi ödüllerden çok manevi ve sosyal ödülleri seçmeye özen gösterin. Ancak ödülde aşırıya kaçmak çocuğu yanlış yönlendirmek anlamına gelir.

RÜŞVET DE?İL ÖDÜL VERİN

Ödülü rüşvete dönüştürmeyin. ?Ne kadar güzel notlarla gelirsen, ödülün o kadar büyük olur? gibi tavırlar sergilemeyin. Çocuğunuzun yaş ve gelişimine uygun ödüller seçin. Sevdiği bir etkinliğe katılmasını sağlamak, yaz okuluna veya iyi bir tatile götürmek gibi....

GURURLANABİLİRSİNİZ AMA ABARTMAMAK ŞARTIYLA

Bundan sonraki eğitim hayatında motive olabilmesi için başarısıyla gurur duyduğunuzu ifade edin ama abartmayın. Onun bu başarıyı nasıl elde ettiğini anlatabilirsiniz. ?Günü gününe ve verimli çalıştığın için bu başarıyı elde ettin? diyebilirsiniz.

KÖTÜ KARNE GETİRİRSE YARGILAMAYIN, KIYASLAMAYIN

Çocuğunuz kötü karne getirmişse bunun nedenlerini araştırmak lazım. Onu sakın yargılamayın ve aşağılamayın, diğer çocuklarla kıyaslamayın. Sözel ya da fiziksel şiddet uygulamaktan ise kesinlikle kaçının.

SORUNUN NE OLDU?UNU AİLE FERTLERİYLE BELİRLEYİN

Önce sorunu tanımlayın. Bunun için bir aile üyeleriyle bir araya gelip neden başarısız olduğunu onu rencide etmeden tartışabilirsiniz. Çocuğunuzun hangi konularda başarısız olduğunu, öğretmenlerine de sorabilirsiniz. Uzmanlar, çocuğun başarısızlığının altında öğrenme güçlüğü, hiperaktivite, dikkat eksikliği ve zihinsel gelişim eksikliği gibi sorunların olabileceğini belirtiyor.

VASAT BİR KARNEYİ DERS ÜZERİNDEN DE?ERLENDİRİN

İyi notlarından hareket edin. Hangi derslerinde iyiyse, ona nasıl başardığını sorun. Nasıl çalıştığını ve hangi yöntemleri izlediğini tartışıp, başarısız olduğu derslerde neden aynı yöntemi izleyebileceğini hatırlatın. Başarısız olduğu konularda tatilde destek programı uygulayın. Ancak bu, tüm gün değil, günde birkaç saatlik çalışma programıyla sınırlandırılmalı.