Uykusuzluktan kaynaklanan hafıza sorunları giderilebiliyor

Uykusuzluğun yol açtığı hafıza ve öğrenmeyle ilgili sorunların, beynin hipokampus bölgesinde

Uykusuzluğun yol açtığı hafıza ve öğrenmeyle ilgili sorunların, beynin hipokampus bölgesinde bir enzimin birikimini azaltarak giderilebileceği bildirildi.

Pensilvanya Üniversitesinden Ted Abel ve ekibinin fareler üzerinde yaptığı araştırma, uykudan mahrum kalmanın beynin hafıza ve öğrenmede rol oynayan bölümündeki önemli bir yolu etkilediğini gösterdi.

Uykusuz bırakılan farelerde PDE4 enziminin yüksek, öğrenme sırasında sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar kurulmasında önemli rol oynayan AMPc enziminin ise normalden az olduğu belirlendi.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, bu farelerde PDE4 enzimini engelleyen bilim adamları, AMPc enziminin düzeyini dengeledi. Bu da uykusuzluğun yol açtığı hafıza ve öğrenme sorunlarını azalttı.

Fransız Le Nouvel Observateur dergisinin internet sitesinde de yer alan makalede bilim adamları, bu sonuçların uykusuzlukla boğuşan kişilerin hafıza ve öğrenme sorunlarının tedavisine ışık tutabileceğini vurguladı.

Dünyada milyonlarca kişi uyku sorunu çekiyor. Uykusuzluk, kişinin sosyal ilişkilerinin yanı sıra öğrenme becerisi ve hafızasını etkiliyor.