Üniversite ikinci basamak sınavı LYS’ye girecek adayların yarışı hafta sonundan itibaren başlıyor. Asıl ayırt edici olan ve lisans programlarının büyük kısmında istenen Lisans Yerleştirme Sınavları’nın ilki 19 Haziran Cumartesi günü yapılacak. LYS-1 (Matematik) ve LYS-5 (Yabancı Dil) sınavıyla start alan ikinci aşama sınavları, 27 Haziran’da sona erecek. Lisans Yerleştirme Sınavları’nın özelliklerini, son gün önerilerini ve bu sınavların Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan farklılıklarını sizler için Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Turgay Polat’la konuştuk.
LYS sorularının ilk sınavdan en önemli farklılığı ne olacak?
YGS yapısı itibariyle matematik, fen, Türkçe ve sosyal bilgiler alanlarındaki temel bilgileri yoklayan, “eleyici” olmaktan ziyade LYS için avantaj sağlamaya yönelik bir ilk aşama sınavıydı. LYS ise lise müfredatının tümünü kapsayan, geniş bir konu yelpazesini içeren “ayırt edici” ve “eleyici” özelliği daha baskın olan bir sınav.
LYS başarısında ön koşul nedir?
Konuları kavramış olmak, detayların farkında olmak, kelimenin tam anlamıyla konuyu bilmek LYS’de başarı için ön koşul oluşturuyor.
n Adaylar her teste farklı zamanlarda girecek. Bunu bir avantaja çevirebilirler mi?
Evet özellikle zaman sorunu yaşayan adaylar için avantaj olacaktır. Sistem, LYS ile öğrencilerin üzerinde oluşan zaman baskısını en aza indirgemeyi hedefliyor. LYS, farklı testler için ayrı ayrı süre sınırlamalarının getirildiği, bir testten elde edilen zamanın başka bir teste aktarılamadığı, ders başı başarının öneminin artırıldığı orijinal bir sınav. Süre inisiyatifi öğrencide değil.
LYS puanları hangi aralıkta olacak?
LYS puanları 100-500 aralığında olacak. İlgili sınavlara katılan ve en az 0,5 net elde ederek puanı hesaplanabilen adaylardan en kötü sonuca sahip olan aday 100, en iyi sonuca sahip olan aday (ya da adaylar) 500 olacak şekilde LYS ham puanları hesaplanacak.
AOBP hangi katsayı ile çarpılarak ham puanlara katılacak?
AOBP, LYS ham puanlara, tüm adaylar için mezun oldukları ya da tercih edecekleri bölümlere bakılarak, alan içi tercihlerde 0,15; alan dışı tercihlerde 0,12 ile çarpılarak katılacak. Meslek-Teknik liseliler kendi alanlarında ek puan verilen bölümleri tercih ederlerse ayrıca AOBP 0;05 ile çarpılarak ek bir puan alacak.
LYS puan sonuçları ne zaman açıklanacak?
LYS puan sonuçlarının Temmuz ayının 2. haftasından itibaren açıklanması bekleniyor.
Bu yıl meslek liselerinden sınavsız geçiş var mı? Nasıl olacak?
2010’da meslek liseleri için sınavsız geçiş devam edecek. Sınavsız geçiş için adayların sınava girmesi gerekmiyor. Tercih döneminde bu adaylar kendi alanlarından seçebilecekleri bölümlerden en fazla 24 olacak şekilde tercihlerini yapacaklar ve öncelik sıralaması şöyle olacak:
-  Mezuniyet yılına (Öncelik yeni mezun)
-  Lise türü (öncelik Anadolu liseleri mezunları)
-  Tercih bölgesi-METEB (Öncelik kendi METEB Bölgesi tercihi yapanlar
-  OBP’ ye göre (Öncelik OBP’si yüksek olanlar) yerleştirilecek.

 

 

İki haftalık sınav maratonu
Matematik - Geometri Sınavı (LYS 1)
19 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda uygulanacak ve 120 dakika sürecek. Matematik testinde 50 soruya 75 dakika, geometri testinde 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. TM ve MF alanlarında tercih yapmak isteyen öğrenciler bu sınava girmek zorunda. Sınava 600 bin civarında aday katılacak.

Fen Bilimleri Sınavı (LYS 2)
27 Haziran Pazar günü saat 10.00’da tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. Fizik, kimya ve biyoloji testlerinde 30’ar soruya 45’er dakika cevaplama süresi verilecek. MF alanında tercih yapacak öğrencilerin bu sınava girmesi zorunlu. 300 bine yakın aday sınavda yarışacak.

Edebiyat- Coğrafya (LYS 3)
26 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda uygulanacak ve 120 dakika sürecek. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, coğrafya 2 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek. TM ve TS alanlarında tercih yapacak öğrencilerin bu sınava girmeleri zorunlu. Sınava 600 bin civarında adayın katılması bekleniyor.

Sosyal Bilimler Sınavı (LYS 4)
20 Haziran Pazar günü saat 10.00’da tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, coğrafya2 testinde 16 soruya 25 dakika, felsefe grubu testinde 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. TS alanında tercih yapmak isteyen öğrencilerin bu sınava girmesi zorunlu.

Yabancı Dil Sınavı (LYS 5)
19 Haziran Cumartesi günü saat 14.30’da tek oturumda uygulanacak ve 120 dakika sürecek. Öğrencilere 80 soru sorulacak. Sınav İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç dilde yapılacak.Dil alanında tercih yapacak öğrencilerin bu sınava girmesi zorunlu. 30 bin civarında aday bilgileriyle yarışacak. Yabancı dil testi için tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacak.

 

Soru çözme teknikleri
-  Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman harcamayın.
-  Testteki soruları sırayla çözmeye çalışın. Birinci turda, doğruluğundan emin olduğunuz soruları cevaplayın. Doğruluğundan emin olmadığınız veya size zor gelen soruların yanıtlanmasını ikinci tura bırakın.
-  Sınavdaki soruların güçlük derecelerini belirleyen içerikleridir. Uzun ve karmaşık görünen sorulara, hiç bakmamak ya da yapamama kaygısı ile okumayı yarıda bırakmak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur.
-  Cevaplamakta zorluk çektiğiniz soruların yanına işaret koymanız, diğer soruların yanıtlanması bittiğinde bu sorulara geri dönmenizi kolaylaştıracaktır.

-  Çözemeyeceğiniz soruların da çıkabileceğini göz önünde bulundurun. Bu tür sorularla karşılaştığınızda güvensizliğe kapılmadan sonraki sorulara geçiniz.
-  Doğru yanıtı bulduğunuzu sanarak diğer seçenekleri hiç okumamak çoğu zaman yanılgıya sürükler. Bu nedenle tüm seçeneklere mutlaka göz atın.
-  Cevaplarınızı cevap kağıdına gruplar halinde işaretleyin. Bu uygulama zaman kaybını önler, kaydırma yapma olasılığını azaltır ve de işaretleme yaparken dinlenme olanağı sağlar.
-  Soruları dikkatli okuyup anladıktan sonra cevaplayın. Sorulara kendi yorumunuzu katmayın.

 

Bu hataları yapmayın
Sınavlar öğrenciler için hayatlarının fırsatı olabildiği gibi, yaşamlarının sonraki döneminde pişmanlık ve üzüntüyle hatırladıkları bir dönem de olabilir. Heyecan, stres nedeniyle sınav sırasında yapılacak hatalar, daha iyi bir eğitim alma şansını insanın elinden alabilir. Öğrencilerin sık yaptıkları hatalar şöyle:
Sınav kitapçığını yanlış işaretlemek
Sınav başlangıcında çeşitli kitapçık türleri dağıtılarak öğrenciye bu tür kitapçıklardan hangisinin kendisine verildiğini kodlaması istenir. Kodlamayı unutan ya da yanlış işaretleyen öğrencinin cevap kağıdı optik okuyucularda okunurken doğru değerlendirilemez. Bu sorunu engellemek için sınav başlangıcında mutlaka kitapçık türünüzü doğru işaretlemeyi unutmayın.

Kaydırma yapmak
Tüm soruları çözdükten sonra cevap kağıdına işaretlemeye çalışmak bu sorunun önemli bir nedenidir. Zaman baskısıyla işaretlemede hatalar meydana gelince bilinen sorular tamamen karışarak sonucu etkiler. Cevapları toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine tek tek kodlama yapmak sorunu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Zor sorularda heyecanlanma ve ümitsizliğe kapılmak
Özellikle birkaç soruyu yapamadığında heyecan artışı ve panikleme görülüyor. Bu durumlarda sınavdaki tüm soruları ilk bakışta çözemeyeceğinizi, daha sonra tekrar bakabileceğinizi düşünün. Sınavın sonuna kadar da kaybedilmiş hiçbir şeyinizin olmadığını düşünerek paniklerinizi azaltabilirsiniz.

Soruyu yanlış okumak
Zaman baskısıyla soruları yanlış okumak yine en sık yapılan hatalardandır. Yanlış okunan soru doğal olarak yanlış yanıtlanır. Zaten seçenekler arasında da bu tür şıklar yerleştirilmeye çalışılır. Özellikle değildir, çıkarılamaz gibi kelimelere dikkat edin.

 

4 ana fark
2009 ve 2010 ÖSYS arasındaki farklar şöyle:
1- Alan içi programlara yerleşmelerde ortaöğretim başarısının etkisi 2010’da, 2009’a göre azalıyor.
2009’da 50 - 100 farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 23.7’sini yapmak gerekirken, 2010’da 100- 500 farkını kapatmak için soruların yüzde 15’ni yapmak gerekiyor.
2- Alan dışı programlara yerleşmelerde ortaöğretim başarısının etkisi 2010’da, 2009’a göre artıyor.
2009’da 50- 100 farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 8.9’unu yapmak gerekirken, 2010’da 100- 500 farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 12’sini yapmak gerekiyor.
3- Ek puanın etkisi 2010’da, 2009’a göre azalıyor.
2009’da ek puan farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 14.2’sini yapmak gerekirken, 2010’da ek puan farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 7.5’ini yapmak gerekiyor.
4- Alan içi-alan dışı farkı 2010’da, 2009’a göre çok azalıyor.
2009’da 0.8- 0.3 farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 29.6’sını yapmak gerekirken, 2010’da 0.15- 0.12 farkını kapatmak için fazladan soruların yüzde 3.75’ini yapmak gerekiyor.

 

LYS Bilgi Merkezi
LYS ile ilgili sınav bilgi merkezi, 28 Haziran Pazartesi gününe kadar Uğur Dershaneleri Bakırköy 2 Şubesi’nde hizmet verecek. Rehberlik uzmanları, LYS Bilgi Merkezi’nde LYS ile ilgili tüm teknik detaylar, gelişmeler hakkında tüm veli ve öğrencileri bilgilendirecek.