Kayıt İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

·   Adayın ÖSYS Sonuç Belgesi

·   Adayın mezun olduğu okuldan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi (Başarı belgesi mezuniyet belgesi yerine kullanılamaz.) Aday 0,8 katsayısından veya ek puandan yararlanarak ya da Sınavsız Geçişle yerleştirilmiş ancak alan/kol/bölümü diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alan/ kol/bölümden mezun olduğunu gösterir resmi belge

·   Nüfus cüzdanının onaylı örneği

·   İkametgâhı ile ilgili beyanı

·   Askerlik çağına gelmiş veya daha yukarı yaştaki erkek adaylar için ilgili  askerlik şubesinden alınacak "bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında  askerlikçe bir sakınca olmadığı"na dair belge

·   12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf (Fotoğraflar son altı ay içinde,  önden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır.)

·   Katkı payının ödenmesi ile ilgili belge

·   Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgeler.

·   Üniversitelerin birçoğu genellikle cumhuriyet savcılığından alınan sabıka kaydını da istemektedir. Bu nedenle kayıt yaptıracak öğrencilerin bu belgeyi de önceden temin etmeleri yararlarına olacaktır.

 

Kayıtla İlgili Önemli Ayrıntılar Nelerdir?

·   Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez.

·   Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.

·   Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.

·   Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.

·   ÖSYS sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız aynı yıl içindeki ÖSYS dönemi için geçerlidir.

·   Bir öğrencinin, aynı öğretim yılında, Açıköğretim hariç, birden fazla yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci olarak öğrenimini sürdürmesi mümkün değildir.

 

Kimler, Hangi Durumda Kayıt Yaptıramazlar?

·   Merkezi yerleştirme işlemi ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıtlarını yaptırabilmeleri, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşulları taşımalarına bağlıdır.

·   ÖSYS sonuç belgesinde bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya, ilgili programın öngördüğü diğer koşulları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermez.

·   Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0,8 katsayısı ile çarpılan veya ek puanla veya sınavsız olarak bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar kayıt sırasında okul türü veya alan/kol/bölümlerini belgelendirmek zorundadır. Okul türü veya alan/kol/bölümden mezun olduğunu belgelendiremeyen adaylar yerleştirmeden doğan haklarını kaybeder.

·   ÖSYS"de bir yükseköğretim programına yerleştirildikleri halde aynı yıl ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan adaylar bu yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybederler.

·   Askerlik Kanunu hükümlerine ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler.

·   2 veya 3 yıllık bir yükseköğretim programını bitirmiş olup 4 yıldan daha az süreli bir başka yükseköğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar. (2 veya 3 yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış olan adaylar 4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programına kayıt yaptırabilirler.)

·   4 yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olan adaylar.

·   Askerlik çağına gelmiş olan adaylardan kayıt sırasında, "bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı"nı belgelendiremeyenler.

Kayıtlar Ne Zaman Yapılacaktır?

·   ÖSS'ye girdikleri yılda ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde kılavuzda belirtilen tarihler arasında yapılacaktır.

·   Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybederler.