KATÜ öğretim üyesi Prof.Dr.Özlü yaptığı açıklamada doktorluğun sorumluluk, meslek ahlakı ve dikkatli olmayı gerektirdiğini söyledi. İşte Özlü'den tıp okumak isteyen öğrencilere bazı tavsiyeler.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ''Türkiye'de yer yer  hekim fazlalığı olsa da yakın gelecekte kapatılamayacak ölçüde hekim açığı doğacak'' dedi. Özlü, yaptığı açıklamada, bugünlerde on binlerce gencin bir yandan ÖSS sonuçlarını beklerken diğer yandan da meslek tercihi için karar verme aşamasında bulunduğunu belirtti.  Tıpla ilgilenen öğrencileri mesleğin avantajları ve zorlukları hakkında bilgilendirmek istediğini ifade eden Özlü, ''Hekimlik, evrendeki en değerli varlık olan insanın sağlığına hizmet eden onurlu bir meslektir. Tarihin her döneminde olduğu gibi gelecekte de hekimlik, en fazla ihtiyaç duyulan meslek olmaya devam edecektir.

Ülkemizde kimi merkezlerde dengesiz dağılıma bağlı olarak yer yer hekim fazlalığı olsa da yakın gelecekte kapatılamayacak ölçüde hekim açığı olacak'' diye konuştu.

Hekimlerin kamu ve özel sektöre ait kurumlarda çalışma imkânlarının yanında, muayenehane veya laboratuvarlar açarak bireysel hizmet vermelerinin de mümkün olduğunu kaydeden Özlü, ''Hekimlerin akademisyenliğe geçişleri de kolay olmaktadır. Tıp fakültesini bitiren bir genç, yüksek lisans yapmaksızın diğer mesleklerde doktoraya eşdeğer tutulan tıpta uzmanlık programlarına başvurabilmektedir''  dedi.

-MESLE?İN ZORLUKLARI-

Hekimliğin zorluklarına da dikkati çeken Özlü, ''Hekimlik hata kaldırmaz. Basit bir ihmal, dikkatsizlik, tedbirsizlik, acemilik ile çok ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir'' diye konuştu. Hekimliğin, yüksek sorumluluk ve özveri gerektiren meslek olduğunu vurgulayan Özlü, hekimlerin gece-gündüz, hafta içi-hafta sonu ve mesai kavramının pek olmadığını söyledi.

Hastalarla hekimler arasında diğer mesleklerde olduğu gibi sıradan bir üretici-tüketici ya da satıcı-müşteri ilişkisi kurulamayacağını anlatan Özlü, ''Kuşkusuz, her hekimin meslek onuruna yakışır bir şekilde saygınlığı ve kazancının olması hakkıdır. Ama, para veya ün kazanmak için hekim olunamaz. Bu nedenle önceliği para kazanmak olan kişiler, tıp dışından tercih yapmalıdırlar'' dedi.

Hekimliğin ileri bir muhakeme gücü gerektirdiğini ifade eden Özlü, ''Hastalıkların teşhis ve tedavisi, ezber metinlerle, herkese uygulanabilir standart şablonlarla yapılamaz. Her hasta, çözülmesi gereken bir muammadır. Hekim, analiz ve sentez yeteneği ile hastadan elde edilen bulguları değerlendirilerek sonuca ulaşır. Bu bakımdan hekimlerin her an yüksek bir beyin faaliyetini sürdürmeleri ve bu tür uğraştan keyif alabilmeleri gerekir'' diye konuştu.

Laboratuvar branşlar hariç hekimlerin çoğunun her gün çok sayıda hasta ve hasta yakınıyla yüz yüze ilişki kurmak zorunda olduğuna işaret eden Özlü, bu bakımdan hekimlerin insan ilişkilerinde başarılı, diyaloga açık kişiler olmaları gerektiğini kaydetti. Özlü, AB sürecinde hekimlerin hukuki sorumluluklarının giderek artacağını da belirterek, ''Hekimlik, yüksek riskli bir meslektir. Ortaya çıkabilecek mesleki kusurlar ve hatalı uygulamalar, hekimlerin ceza ve tazminat davalarına konu olmalarına ve ağır tazminatlara mahkum edilmelerine yol açabilir'' dedi.