Tercihler İle İlgili Koşullar Nelerdir?

 

Adayların bu kılavuzun hangi tablolarından tercih yapabileceklerine ilişkin bilgiler Çizim 2'de gösterilmiştir.
Çizim 2'de adaylar önce iki gruba ayrılmaktadır.
Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askeri Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı (Yabancı Dil Ağırlıklı)), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsü'nü kapsamaktadır.
Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Astsubay Hazırlama Okulları (Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur.), Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), Işitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liselerini kapsamaktadır. Tablo 3A'da Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programları yer almaktadır. Bu programların tümü sınavsız geçiş ile öğrenci alan programlar olmasına rağmen, Tablo 3A'daki programları hem genel lise hem meslek lisesi mezunları tercihleri arasında gösterebileceklerdir (öncelik kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarda olmak üzere). Tablo 3B'de sadece ÖSS puanı ile öğrenci alan önlisans programları, Tablo 4'te ise lisans programları yer almaktadır.
Adaylar ÖSS'ye girme / girmeme durumları ile ÖSS'ye girmişlerse aldıkları puanlara göre hangi tablolardan tercih yapabileceklerini Çizim 2'yi ve Tablo 1A'yı incelemek suretiyle görebileceklerdir.