Tatili Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Bu soruya öğrenciler ya tatil ya da fırsat diye cevap vereceklerdir.

YGS/LYS ve SBS sınavına çok ciddiye almayan, nasıl olsa önümüzde üç-dört ay var daha sonra çalışırız diyen öğrenciler için sömestri tatili dinlenmek için iyi bir fırsat.

15 tatili fırsat olarak görenlerin de aslında keyfine diyecek yok. Tatil süresi toplam 16 gün. Bu süresin 4 gününü tamamen tatil olarak kullandığınızı düşündüğümüzde geriye 12 gün kalıyor. Bir öğrenci tatil gününde ortalama 400-450 arasında soru rahatlıkla çözebilir. Biz 400 soru çözdüğünü düşünürsek 12 günde toplam 4.800 soru eder. Bir soru bankasında yaklaşık 2.000 soru olduğu düşünülürse bu öğrenci 12 gün içinde rahatlıkla 3 adet soru bankası bitirebilir.

Bu önerilerden sonra çoğu öğrencilerin şöyle dediğini duyar gibiyim: 'Yılda bir kez tatilimiz oluyor, dört aydır hem dershaneye hem okula gidiyoruz. Çok yorulduk, biz tatili hak etmedik mi?' Elbette ki bu yakınmaların hepsinde haklısınız. Sizlerin de tatile ihtiyacı var. Ancak ülkemiz insanı tatili hiçbir şey yapmadan saatlerce uyumak veya televizyon karşısında geçirmek olarak algılıyor. Bu sefer tatil yerine bedenimizi ve zihnimizi daha çok yormuş oluyoruz. Buna halk tabiriyle 'oturmaktan yorulmak' denilir.

Yoğun çalışma temposunun ardından zihnini dinlendirmek isteyen öğrencilerin şu gerçeği unutmaması gerekir. Zihin hiçbir zaman tatile çıkmaz. Siz tatildeyken bile nasıl daha iyi tatil geçirebileceğinizi, neler yapabileceğinizi veya ne yapmanız gerektiğini mutlaka düşünür. Bedenin dinlenmesine gelince, okula veya dershaneye giderken sürekli erken kalkmaktan şikâyet edebilirsiniz. Sömestri tatili döneminde biraz daha geç uyanabilirsiniz. Düzenli bir yaşam programıyla hem tatil yapar, hem hedefinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

 

İşte size tatil fırsatını değerlendirmek için 10 öneri:

  1. Tatili hedeflere uygun şekilde değerlendirmek için 12 günlük bir çalışma programı yapınız.
  2. Çalışmalarınızda zihninizi fazla yormamak için teneffüs aralarını unutmayınız.
  3. İki etüt üst üste aynı dersi çalışmayınız. Farklı dersler çalışarak zihninizi dinlendiriniz.
  4. Yemeklerden sonraki dinlenme sürenizi biraz uzun tutunuz.
  5. Okul döneminde çözemediğiniz testleri, soru bankalarını, tekrar yapmanız gereken konuların bir listesini çıkarın.
  6. Dört adet deneme sınavı uygulayarak kalan dört ayınız için bir strateji geliştirin.
  7. Bütün konuları tekrar ederek birinci dönem öğrenmeniz gereken konuları pekiştirin.
  8. Sizin gibi YGS/LYSyi veya SBS'yi düşünen arkadaşlarınızla bir araya gelin ve grup çalışması yapın. Böylece anlayamadığınız konuları birbirinize sorarak öğrenmeyi gerçekleştirebilirsiniz.
  9. Son yılların YGS/LYS veya SBS sorularını çözmeye çalışarak, gerçek sınava hazırlanın.
  10. Ders çalışmadığınız 4 günlük süreyi gezerek, sinemaya veya tiyatroya giderek veya sizi mutlu edecek dostlarınızla birlikte olarak değerlendirin.
  11. Tatilinizi iyi değerlendirmek için rehberlik sayfamızda yer alan tatil önerilerini dikkatli okuyunuz.