Uzun, tembel yaz günlerinden sonra yeniden sınıfa dönmek çocuğunuza zor gelebilir. Yeniden okula başlama konusunda çocukların farklı duygular yaşaması normaldir. Esasında çeşitli araştırmalar 7-12 yaş arasındaki çocukları kaygılandıran konuların başında okulun geldiğini ortaya koymaktadır.

Bu korku ve kaygıları aşması için atacağınız ilk adım yaz boyunca yaptığı faaliyetler ile gelecek okul dönemi arasında bir köprü kurmak olmalıdır. Örneğin, çocuğunuz yazın kitap okumayı seviyorsa, tüm bu okuduklarının daha sonra okul ödevleri konusunda kendisine gerçekten yardımcı olacağını hatırlatın. Yazı deniz ve havuza girerek geçirdiyse, böylelikle güç kazanmasının okul sonrası spor faaliyetlerinde ona yardımcı olacağını belirtin.

Okula geri dönüş konusunda her çocuğun tepkisi farklı olmakla birlikte, gerilim yaşayan çocuklara yardımcı olmak ve okula geçişi kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Öncelikle çocuğunuzun kaygılarının nedenini belirlemelisiniz.

Yaşam değişiklikleri

Yeni bir okula başlamak çocuk için oldukça zorlayıcı bir durum olabilir. Benzer şekilde, çocuğunuz yakın zamanlarda evde boşanma veya taşınma gibi önemli bir değişiklik yaşadıysa, okula dönüş konusunda da sıkıntılar yaşayabilir.

Eğer çocuğunuz için böyle bir durum söz konusu ise dikkatinizi ona verin ve çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuza duygularını ifade edebilmesini sağlayacak açık uçlu sorular yönlendirebilirsiniz. Örneğin, belirli bir endişesini dile getirmesi durumunda neden böyle hissettiğini sorarak, konuşmanın doğal akışı içerisinde duygularını ifade etmesini sağlayabilirsiniz.

Akademik zorluklar

Yeni bir sınıf yeni zorluklar demektir. Belki de çocuk ilk kez bu yıl sınavla tanışacak ya da ilk kez araştırma ödevleri hazırlayacaktır. Dersleri başaramama korkusu karşısında en iyi savunma saldırıdır. Organize olmak ve güven verici rutinler oluşturmak çocuğun kendini ehil hissetmesi açısından önemli katkılar sağlayabilir.

Küçük çocuklara yardımcı olmak için:

Okul servisinin nereden alacağını veya okula nasıl gideceğini belirleyin.

Mümkünse okul alanını ziyaret edin ve okul içini dolaşabilmek için gerekli izinleri alın.

Yeni öğretmenine kendisini tanıtan bir mektup yazın.

Karşıdan karşıya geçmek veya yabancılardan kaçınmak gibi güvenlik önlemlerini sakin bir şekilde birlikte gözden geçirin.

Her yaştan çocuğa yardımcı olmak için:

İlk gün giyeceği giysileri önceden hazırlayın.

Beslenme çantası için lezzetli yiyecekler hazırlayın.

Okul çantasını ve okul malzemelerini okulun ilk gününden birkaç gün önce hazırlayın.

Evde düzenli bir ders çalışma alanı oluşturun.

Belli bir öğretmenin ne kadar zorlayıcı olduğu konusundaki söylentiler çocuğun korkularını besleyebilir veya yeni öğretmeni sevmemesine neden olabilir. Bir kişinin beğenmediği bir öğretmenin başka birinin enbeğendiği öğretmen olabileceğini anlamasına yardımcı olun. Çocuğunuzun öğretmeninden hoşlanmadığını dile getirmesi doğal olmakla birlikte, öğretmenine karşı saygısını koruması beklenir. Bu konuda açık fikirli davranabilir ve çocuğunuzu, bu durumu zor insanlarla başetmeyi öğrenmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirmeye teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun sorunlarını dinleyin ve durum hakkında kendi fikrinizi oluşturmak için veli toplantısına katılın veya öğretmenle bir görüşme ayarlamaya çalışın.

Sosyal kaygılar

Yeni bir sınıf geçen yıllarda sosyal zemini sağlayan arkadaşlarının bulunmadığı bir ortama uyum sağlaması anlamına gelebilir. Bunu tanıdıklarını trajik bir şekilde kaybetmesi gibi değil, arkadaş grubunu genişletmesi için bir fırsat olarak görmeye teşvik edin. Mümkünse okul başlamadan önce yeni sınıf arkadaşları ile bir oyun buluşması düzenleyerek çocuğun ilk günde en azından bir kaç tanıdığa sahip olmasını sağlayın. Eski arkadaşları ile de görüşebilmesi için zaman verin.

Yeni bir okul ya da sınıf arkadaş bulma konusunda endişeler duymasına neden olabilir. Okul dışı faaliyetler ya da hobiler başka çocuklarla konuşma başlatması ve kendi olağan çevresi dışındaki çocuklarla tanışma fırsatı sağlaması açısından yararlı olabilir. Ayrıca geçmişte başarıyla atlattığı zor durumlar hakkında konuşmanız da özgüvenini destekleyebilir.

Yardım almak

Çocuğunuzun yaşadığı kaygılar günlük yaşamını engellemeye başladıysa kendinize şu soruları yöneltin:

Davranışındaki değişim beklenenden çok mu fazla?

Bu değişik davranış ne süreden beri devam ediyor?

Okula yeniden başlamanın belli ölçüde kaygı yaratması normaldir. Ancak kaygının düzeyi ve türü çocuğunuzun olağan davranışlarından belirgin bir sapmaya yol açtıysa ve yeni dönemin başlamasından çok sonra halen devam ediyorsa dışarıdan yardım almayı düşünebilirsiniz. Öncelikle çocuğunuzun öğretmeni ile konuşun . Ayrıca rehber öğretmen veya okul danışmanı da değerli ipuçları ve bilgiler verebilir.

Anksiyete (kaygı) bozuklukları çocukları da etkiler ve bu çocuklar duygularını dışa vurma eğiliminde olmadığından çoğunlukla gözden kaçırılır. Çocuğunuzun böyle bir sorun yaşadığından endişe ediyorsanız, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanından yardım almalısınız.

Destekleyici davranın

Her çocuğun okula yeniden başlama konusunda kendine has bir tepki vermesi normaldir. Bu durum sizde çocuğunuzun yaşamına kendi deneyimlerinizi tatbik etme eğilimi yaratabilir. Kendi deneyimlerinizi hatırlamanız konuya ilişkin anlayışınızı derinleştirebilir, ancak söz konusu olanın siz değil çocuğunuz olduğunu unutmamalısınız. Sakin olun ve doğal davranın. Çocuğunuzu dinleyin ve ona cesaret verin, ancak iyi niyet ve hatıralarınızla onun kaygılarını şiddetlendirmekten kaçının.

Sonuç olarak, her zaman için işinize yarayacak en önemli şey çocuğunuzu tanımak olacaktır ve anne-babaların çoğu da çocuğunu gayet iyi tanır. Durumu gözleyin, ancak herşeyi doğru açıdan ele almaya ve büyütmemeye gayret edin: Çocukların çoğu yazdan sonbahara girerken okula dönüş gerilimlerini aşmış olacaklardır.