Tatil programı nasıl yapılmalı?

Tatilde birbirine vakit ayıramayan, kimin ailesinin yanına gidileceği konusunda sorun yaşayan eşler, planlı ve kararlı hareket ederse bu sorunu rahatlıkla aşabilir, daha mutlu bir tatil yapabilir. Sağlıklı ailelerde tatiller yenileyici, dinlendirici

Tatilde birbirine vakit ayıramayan, kimin ailesinin yanına gidileceği konusunda sorun yaşayan eşler, planlı ve kararlı hareket ederse bu sorunu rahatlıkla aşabilir, daha mutlu bir tatil yapabilir.

Sağlıklı ailelerde tatiller yenileyici, dinlendirici, birleştirici olurken bazı ailelerde tatiller yeni sorunları beraberinde getirir. Tatilin nasıl değerlendirileceği, aile üyelerinin kendi şartlarını göz önüne alarak birlikte karar verecekleri bir konudur. Tatilin bütün aile üyeleri için huzur ve mutluluk verici olması için her aile üyesi kendi istek ve düşüncesini ortaya koymalı ve ailenin şartları göz önüne alınarak en uygun olana birlikte karar verilmelidir. Bu kararda ailelerin geleneksel, kültürel yapıları da göz önüne alınmalı ve problemlerin dikkatle çözülmesine özen gösterilmelidir.

Aileleri başka şehirlerde yaşayanlar izinlerini tatil yerinde mi yoksa ailelerini ziyaret ederek mi geçirecekler, buna karar vermek durumundalar. Tatilin nasıl geçirileceğine eşler birlikte karar vermişse ve her iki taraf da saygı ve sevgi çerçevesinde birbirine ve ailelerine gereken önemi göstermişse hiç sorun yaşanmaz. Bununla beraber bazı küçük detaylara dikkat edilmediğinde ve eşler birbirinin ve diğer aile büyüklerinin yerine kendilerini koyup düşünmediklerinde tatil mutluluğa değil kâbusa dönüşebilir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

Eşler birbirinin ihtiyacına duyarlı olmalı.

Eşler dışarıdan gelecek olumsuz müdahalelere aldırmadan plan yapmalı.

Aile büyüklerini kırmamaya özen göstermeli, herkesi memnun etmeli.

Her iki aileye de yeterli vakit ayrılmalı.

Doğal ortamlar tercih edilmeli.

Eşinizle baş başa kalabileceğiniz ortamları temin etmeye özen göstermelisiniz.

Diğer aile üyeleri ile birlikte piknik yapmak ilişkilerinizi olumlu etkiler.

Akraba ziyaretleri ihmal edilmemeli.

Tatiller de çocuklar için de plan yapın.

Eşler ihtiyaçlarını ve zorlandıkları noktaları ifade etmeli.

Aşırı sabırlı davranıp son damlanın bardağı taşırma noktasına gelinmemeli.

Eşinizi anladığınızı, kırmadan anlatabilmelisiniz.

Birlikte vakit geçiremiyoruz

Rıfat Bey'le eşi Neşe Hanım tatilde ailelerini ziyarete gidiyorlar ve topluca hareket edildiğinden birlikte vakit geçiremiyorlardı. Bu durumdan şikayetçiydiler. Karar aldılar ve sabahları erken kalkıp yürüyüşe çıktılar. Çocuklar uyurken baş başa hazırladıkları sandviçlerle kahvaltı yaptılar. Biraz erken kalkarak birbirlerine vakit ayırabilmişlerdi.

Kimin evinde kalacağız?

Munise Hanım ve eşi, yazın hep İhsan Bey'in ailesinin yanında kalıyorlardı. Kayınvalidesinin engel olucu tavır takınması Munise Hanım'ın kayınvalidesi ile ilişkisini de zamanla olumsuz şekilde etkilemişti. Eşi ile konuştu ve her iki tarafta da kalmaya karar verdiler. İhsan Bey kararlı bir tavır sergileyince anne babası da bu durumu anlayışla karşıladı.