İlk ve orta öğretim kurumlarının iki dönem arasında yaptığı, şubat ayına denk gelen, genelde 15 gün suren şubat tatilini iple çeken çocuklar, bu tatil dönemini; bir dönem boyunca eğitim ve öğretim adına sergilemiş oldukları performansların sonucunda elde ettikleri bir dinlenme süreci olarak görürler. Çocuklar bu dönem ait sabahlara kadar televizyon seyretme, odasına kapanıp bilgisayar oyunları oynama, gezme vb eğlenme planları yapadururken. Anne ve babalarda bu dönemde çocukların boş kalma korkusunu taşıyarak, bu tatil dönemini çocuklarının boş geçirmemesi adına neler yapabilirim düşünceleri sarmakta. İş bu düşüncelere kalınca anne ve baba ile çocuklar arsında gerginlikler yaşanmakta ve tatil zehir bir hal alabilmekte.

 

Bu her iki düşüncenin yerine 15 günlük şubat tatilinde amaçlanın bu süreyi en etkin ve en verimli şekilde değerlendirme fikri olmalı. Çocuğun bir dönem boyunca beklediği ve anlam yüklediği bir dinlenme ve eğlenme planları ile okul yokken, boş kalmasın ders çalışsın düşüncesi saklayan anne ve baba düşünceleri arasında her iki tarafın isteklerinin de dikkate alındığı ve dengelerin oluşturulmaya çalışıldığı bir tatil programı gerekmektedir.

 

Anne baba ve çocuk birlikteliği sağlanarak bir yarıyıl tatil plan ve programı hazırlanmalı. Bu programın içinde eğlenceye gezmeye dinlenmeye, bir dönem içinde işlenen derslerin genel bir tekrarına ve eksikleri giderilmesine yer verilmeli.

 

Aldığı karnede istenilen performansı sağlayamayan çocukla, Anne ve baba karşılanan bu tablonun nedenlerini çocuğu ile birlikte tartışarak ve araştırarak çözüme yönelik odaklanmalar sağlamalı. Alınan karnenin bir "ara karne" olduğu ve "telafi şansı"nın bulunduğu yönünde çocuklarını destekleyip ikinci döneme yönelik motive edici konuşmalar yapılmalıdır. Tersi bir tutum ve davranış, çocukta içe kapanma veya davranış bozukluklarına ve kendine zarar verebilecek davranışlara girmesine neden olabilir.

 

Büyük bir arzu ile 15 günlük şubat tatilini bekleyen çocuğa, ?ders çalış?, ?neden çalışmıyorsun? .?senin dersin yok mu? vb cümleler kullanıp çocuğa baskı yapılmamalı bu durum anne baba ve çocuk arasında olumsuz duygu ve gerginliklerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Bunun yerine ailece hazırladığınız tatil planında ders çalışma planı da yer verilmesi ve bu ders çalışma programı tatil sürecine yayılan, birinci haftası hafif olup ikinci haftasında temponun biraz daha arttırılmış bir ders çalışma programı olması olabilecek gerginlikleri ortadan kaldıracaktır.

 

Çalışan anne ve babalar çocuklarını ile birlikte olabilmek için yıllık izinleri mümkün oldukça bu dönemlerde kullanmaları tatilin da verimli hal almasına neden olacaktır. Birlikteliğinizi, imkânınız varsa yurt içi veya yurt dışı gezintisi ile alış veriş merkezlerine, sinema, tiyatroya, büyüklerinin ziyaretlerine gitmekle ve spor yapmakla sağlayabilirisiniz.

 

Şubat ayı tatilinde ailelerin büyük kaygılarından biride havaların soğuk olması ile çocuklarının dışarı çıkıp hasta olabilecekleridir. Evde kalan çocuk sıkıntısından vaktinin büyük bir kısmını internet ve istenmeyen televizyon programları karşısında geçirecektir. Havaların soğuk olması dışarı çıkmama olarak algılanmamalı. Çocuğunuzun arkadaşları ile tehlike arz etmediği sürece dışarı çıkıp oynamasına, eğlenmesine fırsat vermeli. Bunun fizyolojik ve psikolojik açıdan çocuğa kazanımları unutulmamalıdır.

 

Tatil programınızda nasıl ki televizyon izlemeye, internete girmeye, eğlenceye, gezmeye, ders çalışılmaya zaman ayrılırken. Programınızda çocuğunuzun okuma alışkanlığının artması için, ailece kitap okumaya da yer verilmeli.