Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan, sınav öncesinde hem öğrencilere hem de ebeveynlere yiyecek ve içecek tüketimlerine, konsantrasyonu ve başarıyı arttırmak için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Özatan, “Öğrencilerimizin yaptığı en büyük hata şekerli-çikolatalı besinleri hafızayı kuvvetlendirir düşüncesi ile çalışma esnasında yoğun tüketmeleri. Ancak bu gıdalar kan şekerini hızlı düşürüyor ve acıkmayı hızlandırıyor.

Çikolata yerine adayların sütlü tatlı ve kuru meyveleri tercih etmeliler. Ani şeker iniş-çıkışları ruhsal dengeyi bozar. Aynı zamanda uyku hali de yapabilir. Öğrencilerimize önerim kendilerini ödüllendirmek, stresten kurtulmak, mutlu olmak için duygusal yiyici olma halinden uzak durmaları. Özellikle balık, ceviz, fındık, badem, yumurta gibi gıdalar düzenli tüketilmeli. Bununla birlikte kahvaltı atlanmamalı, 2-3 saate bir öğün tüketilmeli, sıvı alımı ihmal edilmemeli, şeker ve tuz alımından uzak durulmalı, et, tahıl, süt, meyve-sebzeler her öğünde dengeli alınmalı, sebze-meyveler mevsimine uygun olarak tüketilmeli” dedi.

“STRES İÇİN BİTKİ ÇAYLARI”

Sağlık için yiyecekler kadar içeceklerin önemli olduğuna dikkat çeken Özatan sözlerine şöyle devam etti:

“Konsantrasyonu arttırmak, tokluk ve uyanıklığı arttırmak için Mate Çayı, metabolizma hızlandırmak için Yeşil Çay, sakinlik hissi için veren Papatya, Ihlamur, Melisa, mideyi yatıştırmak ve iştah azaltmak için Nane çayı içilebilir. Çaylara tat katmak tüketimlerini kolaylaştırmak için kabuk tarçın, karanfil, limon ve elma dilimleri eklenebilir. Bitki çaylarının yanı sıra sınava girecek olan adayların su ve soda tüketimlerini arttırmalarını öneriyorum.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, günde 1,5 litre su içmek konsantrasyonu arttırıyor ve başarıyı etkiliyor. Dinginlik sağlayan sütü de gece öğünü olarak yarım yağlı içerikte tüketmek uygundur. Uykusuzluğa yol açabilecek kafeinli içecek ve gıdaları geç saatte tüketmemek gerekmektedir. Kafeinli içecekler yerine bitki çayları tüketmek daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Fakat her bitki çayının farklı etkileri olduğu için kendilerine uygun bitki çayını uygun zamanda tüketmek gerekmektedir. Kola, enerji içecekleri ve hazır meyve suları katkı maddeleri ve yüksek oranda şeker içerdiği için kullanılmamalı. Bunların yerine meyveler taze taze, özellikle enerji veren meyveler sabah ve ikindi saatlerinde tüketilmeli."

“SINAVDAN 1 GÜN ÖNCE BUNLARI YEMEYİNİZ”

Diyetisyen Özatan, sınavdan önceki akşam yenen yemeklerin sınav süresince adayları rahatsız edebileceğini anlatarak, “Hatta zehirlenmelere yol açabilir. Bir gün önce adayların gaz yapıcı baklagiller, hazımsızlık ve mide ağrılarına yol açabilecek ağır gıdalar, kızartmalar, bozuk olma riski taşıyabilecek beklemiş yemekler ya da mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilen hazır gıdalara yönelmemeliler. Bu gıdalar sınav boyunca adaya rahatsızlık vererek dikkat dağınıklığına yol açabilir” tavsiyesinde bulundu.

“SINAV SABAHI YAPILMASI GEREKENLER”

Günün en önemli öğünü kahvaltının, adaylar için çok daha büyük önem taşıdığını dile getiren Özatan, “Kahvaltı, vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında, vücut için gerekli besin ögelerinin günün ilk saatlerinde vücudun ilk saatlerinde vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde dengeli bir şekilde alınmasında, kan şekerinin dengelenmesinde, böylece dikkatin çalışmaya yoğunlaşmasında, güne daha dinamik başlamanın sağlanmasında etkili. Sınav sabahı az yağlı yiyecekler ve taze sebze- meyve tüketilmesi gerekiyor. Süt uyku hali yapıyorsa sabah içilmemeli, reçel-bal midenizi ekşitiyor ve hızlı acıktırıyorsa yenilmemeli.

Yine tuzlu gıdalar aniden susamaya neden olabilir, bu sebeple tuzdan uzak durulmalı. Sınava girecek olan adaylar o sabah daha önce hiç yemedikleri gıdaları yememelidir. Ayrıca hijyen noktasında daha dikkatli olunup; hazır gıda tüketilmemeli. Pastane poğaça ve börekleri sindirim sorunlarına yol açıyor. Bu sebeple bu tip gıdalardan uzak durulmalı. İdeal bir beslenme için uzun süre tok tutan; yumurta, peynir gibi proteini yüksek besinler, ceviz gibi yağlı tohumlar ve tam tahıllı ekmek tüketimlerini dengeli bir şekilde almak gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.