Sınav yaklaştıkça stres de artıyor. Bir yıl boyunca çalışan pek çok genç, sınava günler kala oluşan gerginlik sebebiyle başarılı olamıyor. Ancak, gençlerin geleceğini tehlikeye atan sınav stresiyle doğru ve dengeli beslenerek başa çıkmak mümkün. Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, yaklaşan ÖSS ve OKS sınavı öncesi gençlere doğru beslenme tavsiyesinde bulundu. Üniversite sınavına 1 ay kala oluşan stresin, gençlerde yeme içme davranışını bozduğunu ifade eden Kenar, bunun da zayıflamaya veya kilo alımına, mide bulantısına, kabızlığa ve baş dönmelerine sebep olduğunu aktardı. Bu rahatsızlıkların sınav öncesinde ve sınav sırasında motivasyonu olumsuz etkilediğini hatırlattı. Kenar, dengeli beslenme programı ve doğru besin seçimiyle bu rahatsızlıkları önlemenin mümkün olduğunu açıkladı. Stresle başa çıkmanın yolunun da omega-3 yağ asidi ve antioksidan içeren gıdalardan geçtiğini kaydetti.

Omega-3 yağ asitleri en çok balık, ceviz ve fındıkta bulunuyor. Kenar, sınava hazırlanan gençlere haftada 2 kez balık, 3 kez ise 5 ya da 6 adet fındık veya ceviz tüketmelerini önerdi. Ayrıca günde 6 porsiyon yeşilbiber, maydanoz, çilek, ıspanak, karnabahar gibi sebze ve meyvelerden tüketilmesini istedi. Diyetisyen Kenar, stresin önlenmesinde yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ile tahin, kuru baklagiller, fındık ve badem gibi yağlı tohumlarda yer alan E vitamininin de etkili olduğunu anlattı. Beyin fonksiyonlarının ve sinir sisteminin düzenlenmesinde de B grubu vitaminlerinin yarar sağladığını dile getirerek, ?Bu vitaminler et ve balıkta, koyu yeşil sebzelerde, kepek ve çavdar ekmeğinde bolca bulunuyor.? diye konuştu. Rezene çayının da sakinleştirici etki yaptığını söyleyen Seçil Kenar, stresin önlenmesinde beslenmenin yanında uyku düzenine dikkat edilmesini ve fiziksel egzersiz yapılmasını da tavsiye etti.

Sabah kahvaltısı önemli

Seçil Kenar, sınava hazırlanan gençlerin genellikle sabah kahvaltılarına dikkat etmediklerini hatırlatarak, ?Sabah saatlerinde kan şekeri düşüyor. Bu da beynin fonksiyonlarını etkiliyor. Araştırmalara göre sabahları düzenli kahvaltı eden kişilerin başarı oranları ve dikkat düzeyleri kahvaltı etmeyenlere göre daha yüksek. Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besin değeri yüksek gıdalarla kahvaltı ederek başlanmalı.? dedi. Öğle ve akşam yemeklerinin de atlanmamasına dikkat çeken Kenar, öğün aralarında ise tatlı, çikolata ve hazır meyve suları yerine yoğurt, kepekli sandviç, ayran ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Seçil Kenar, sınava hazırlanan gençlere son olarak şu tavsiyelerde bulundu: ?Sınavın yaklaştığı şu günlerde çok fazla çay, kahve ve kola içmeyin. Bol miktarda kafein içeren bu içecekler uykusuzluğa, huzursuzluğa ve kalp çarpıntısına sebep olur. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya ve adaçayı gibi bitki çayları tüketmek daha doğru.?

Sınav öncesi ve sabahı beslenme önerileri

Sınavdan öncesi, denemediğiniz besinleri yemeyin.

Yemek için dışarısı yerine evinizi tercih edin.

Yağlı gıdalar yemeyin.

Çay, kahve ve kola yerine bitki çayları için.

Sabah, süt, yumurta, peynir, kepekli ekmekle kahvaltı yapın.

Yararlı diye sevmediğiniz yiyecekleri denemeyin.

Şekerli gıdalar tüketmeyin. Süt ya da suyu tercih edin.