ÖSS sisteminde 2006 yılından itibaren değişiklikler yapıldı. Sınava hazırlanan bir adayın sistemi bilmesi ve buna bağlı olarak bilinçli bir biçimde çalışmalarını yönlendirmesi gerekli.

Öğrenci seçme sınavı nasıl bir sınavdır?

ÖSS, tek oturumda yapılacak iki aşamadan oluşan, 195 dakika süren bir sınavdır. Sınavda adaylara 30'ar soruluk sekiz test uygulanır. Adaylar bu testler içerisinde alanlarına uygun olan altı testi yani 180 soruyu cevaplar. Bu testlerden birinci aşama olarak adlandırılan bölümde bulunan ilk dört test her alan ve her türlü lise için zorunludur.

Bu testlerin içeriğinde neler var?

Birinci aşama olarak adlandırılan ortak derslerle ilgili testlerin içeriği şu şekilde:

Türkçe testi, 30 soru (% 100)

Sosyal bilimler-1 testi, Tarih: 13 soru (% 43), Coğrafya: 10 soru (% 34), Felsefe: 7 soru (% 23)

Matematik-1 testi, Matematik: 21 soru (% 70), Geometri: 9 soru (% 30)

Fen bilimleri-1 testi, Fizik: 13 soru (% 43), Kimya: 9 soru (% 30)Biyoloji: 8 soru (% 27)

Ortak derslerle ilgili testlerde adaylar, 120 sorudan sorumludur. Bu testlerde adayların Türkçe'yi kullanma güçleri, sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme güçleri, matematiksel ilişkilerden yararlanma güçleri ve fen bilimlerindeki temel ilke ve kavramlarla düşünme becerileri ölçülecektir.

İkinci aşama olarak adlandırılan alan dersleriyle ilgili testlerin içeriği ise şu şekilde sıralanabilir:

Alan dersleriyle ilgili testlerde adaylar, alanlarıyla ilgili 60 sorudan sorumludur. Bu alandaki tüm testler, adayların bilgilerini ölçecek niteliktedir.

Edebiyat-sosyal testi, Türk dili ve edebiyatı (edebi metinler dahil): 17 soru (% 57), Türkiye coğrafyası: 8 soru (% 27), Psikoloji: 5 soru (% 16)

Sosyal bilimler-2 testi, Tarih: 13 soru (% 43), Ülkeler coğrafyası: 7 soru (% 23), Sosyoloji: 5 soru (% 17), Mantık: 5 soru (% 17)

Matematik-2 testi, Matematik: 21 soru (% 70), Geometri: 9 soru (% 30)

Fen bilimleri-2 testi, Fizik: 13 soru (% 43), Kimya: 9 soru (% 30) Biyoloji: 8 soru (% 27)

Lisede sayısal alanı bitiren öğrenciler, sınavda hangi testleri cevaplayacak?

Ortak derslerle ilgili olan birinci aşamadaki testlerin yanı sıra ikinci aşamadaki testlerden Matematik-2 ve Fen Bilimleri-2 testini cevaplayacaktır.

Lisede eşit ağırlık alanını bitiren öğrenciler, sınavda hangi testleri cevaplayacak?

Ortak derslerle ilgili olan birinci aşamadaki testlerin yanı sıra ikinci aşamadaki testlerden Edebiyat-Sosyal ve Matematik-2 testini cevaplayacaklardır.

Lisede sözel alanı bitiren öğrenciler, sınavda hangi testleri cevaplayacak?

Ortak derslerle ilgili olan birinci aşamadaki testlerin yanı sıra ikinci aşamadaki testlerden Edebiyat-Sosyal ve Sosyal Bilimler-2 testini cevaplayacaklardır.

Lisede dil alanını bitiren öğrenciler, sınavda hangi testleri cevaplayacak?

Dil alanını bitiren öğrenciler, ÖSS'de yalnızca ortak derslerle ilgili birinci aşamadaki testleri cevaplayacaktır. ÖSS'den bir hafta sonra da yabancı dil sınavına gireceklerdir. Bu sınav, 100 sorudan oluşmaktadır. Sınavda 25 soru dilbilgisi (% 25), 15 soru çeviri (% 15), 60 soru okuduğunu anlama (% 60) konularından oluşmaktadır.

Meslek liselerini bitiren öğrenciler, sınavda hangi soruları cevaplayacak?

Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin, sadece ortak derslerle ilgili olan birinci aşamadaki testleri cevaplamaları yeterlidir.

ÖSS sonuç belgemizde kaç puan türü olacak?

Adayın sınav sonuç belgesinde; Say-1, Söz-1, EA-1, Dil, Say-2, Söz-2, EA-2 olmak üzere 7 ayrı puan türü olacak. Adaylar 160 ve üzeri puan aldıklarında birinci aşamadaki puanları, 185 ve üzeri puan aldıklarında ise ikinci aşamadaki puanları hesaplanacaktır.

Aday, 1. aşamadan elde ettiği puanlarla hangi programa yerleştirilebilir?

Açıköğretim ön lisans ve lisans programlarına (İngilizce öğretmenliği ve okulöncesi öğretmenliği dışında), ön lisans olarak adlandırılan iki yıllık bölümlere, özel yetenek sınavına göre öğrenci alan lisans programlarına yerleştirilebilirler. Buna ilave olarak meslek lisesi öğrencileri; kendi alanlarındaki (ek puan aldıkları) lisans programlarına, birinci aşamadan elde ettikleri puanlarla gireceklerdir.

Aday, 2. aşamadan elde ettiği puanlarla hangi programa yerleştirilebilir?

Adaylar; Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanlarıyla lisans programları olarak adlandırılan 4 yıllık bölümlere girebilirler (Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı olması nedeniyle öğrenim süresi uzayabilmektedir).

Dil puanıyla hangi programa yerleştirebilirim?

Aday, bu puanıyla yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programlarına girebilir.

ÖSS puanlarının hesaplanmasında kullanılan ortaöğretim başarı puanının çarpılacağı katsayılar nelerdir?

Adaylar mezun oldukları alanda bir bölüm seçtiklerinde, AOBP 0,8 katsayısıyla çarpılacak ve böylece AOBP'nin etkisi % 21,1 olacaktır.

Adaylar mezun oldukları alan dışında bir bölüm seçtiklerinde ise AOBP 0,3 katsayısıyla çarpılacak ve böylece AOBP'nin etkisi % 9,1 olacaktır.

Mesleki ve teknik lise mezunları alanlarındaki lisans programlarına yerleştirilirken ek puan alırlar. Adayın AOBP'si 0,8+0,24=1,04 katsayısıyla çarpılır.

Ortak alanlar kalktı mı?

Ortak alanlar kalkmadı; ancak bir öğrencinin hem kendi alanından hem de ortak alandan bir yer seçmesi için 180 soruya ilave olarak 30 soru daha çözmesi gereklidir. Bu da bir adayın 195 dakikada 210 soru çözmesi anlamına gelir. Bu pratikte uygulanması güç bir durumdur.

Tercih yapan ve herhangi bir yere yerleştirilmeyen adayın gelecek yıl puanı düşer mi?

Sınava giren adaylar içerisinde;

- Tercih yapan; ancak herhangi bir yükseköğrenim programına yerleştirilemeyen adayların,

- Açıköğretimin kontenjanlı bölümleri(İngilizce ve okulöncesi öğretmenliği)dışındaki ön lisans ve lisans programlarına yerleştirilen adaylar,

- Sınavsız geçişten faydalanarak bir ön lisans programına yerleştirilen mesleki teknik liselerden mezun adayların, gelecek yıl ÖSS puanları düşmez.

***

ÖNLİSANS PROGRAMLARINA YELE?TİRİLİRKEN, ADAYIN HANGİ PUANLARI DİKKATE ALINIR?

Adayın birinci aşamada aldığı ve 0,3 katsayısıyla çarpılan puanları dikkate alınır. Aday, girmek istediği ön lisans programının puan türünün 0,3 ile çarpılmış sonucuna göre yerleşecektir.

Mesleki ve teknik lise mezunları kendi alanları dışındaki ön lisans programlarına yerleştirilirken de aynı durum söz konusudur.

SON GÜNLERDE SİSTEMDE BİRTAKIM DE?İ?İKLİKLER OLDU?UNDAN SÖZ EDİLİYOR, BUNLAR NELERDİR?

Sınav sisteminde yapılan değişiklik, öğrencilerin alan derslerinin hesaplanmasına yöneliktir. Değişiklikten önce öğrencilerin ikinci alandaki puanının hesaplanması için öğrencilerin her 30 soruluk paketten 0,5 net yapması gerekliydi. ?imdi ise yalnızca bir paketten 0,5 net yapması puanının hesaplanması için yeterli hale geldi.