Sınav Kaygısı, kaygının özel bir türüdür. Sınav öncesinde öğrenilen bilgilerin sınav sırasında açığa çıkarılmasına engel olan ve öğrencinin sınav anında potansiyelini tam olarak kullanmasını engelleyip başarıyı düşüren yoğun kaygı durumudur. Sınav kaygısı sınav anında veya herhangi bir değerlendirilme durumunda ortaya çıkar. Kaygı düzeyi yüksek olan kişi sınav veya sınıf içi herhangi bir değerlendirme durumunda da öz varlığının tehdit edildiği duygusuna kapılır. Öyleyse, kaygıyı yaratan temel unsur, dış gözlemcilerin varlığına bağlı oluşan değerlendirme durumudur. Bir diğer önemli unsur da  kişinin sınava ilişkin yaptığı değerlendirme yanlışıdır. Birçok öğrenci sınavın kendi kişiliklerini, yaşamda ki duruşlarını, kimliğini değerlendirdiğini düşünür. Oysa sınavda sınanan insanın kişiliği, varlığı, kimliği değil belirli bir alandaki bilgisidir.

Araştırmalar bize göstermektedir ki; olaylar karşısında gösterilen olumsuz tutumlar ya da kişinin kendisine söylediği olumsuz sözler o olay sırasında hissedilen gerginliği ve kaygıyı artırmaktadır.   Bunlara birkaç örnek verecek olursak:

§          Ya hep, ya hiç türü düşünme

§          Aşırı genelleme

§          Olumluyu geçersiz kılmak

§          Hemen  bir sonuca varmak

§          Duygusal mantık yürütme

§          Etiketleme ve yanlış etiketleme sayabiliriz.

Sınav kaygısı ile baş edebilmek için kişinin kendi kendisiyle olumlu diyalog içerisinde olması gerekir. Yapılan bedensel uygulamalar da kişinin kendisini rahatlatmasını sağlayabilir. Nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri öğrenciye sınav kaygısı ile ilgili yardımcı olan teknikler arasındadır.

 Kaygı yaratıcı sorunlar ile karşılaşıldığında sistematik problem çözme yaklaşımının kullanılması bu sorunların çözümünü daha da kolaylaştıracaktır. Problem çözme tekniğinin beş aşaması bulunmaktadır.

§          Problemi saptama

§          Seçenek hazırlama

§          Bir çözümü seçme

§          Eyleme geçme

§          Sonuçları değerlendirme

Kaygı zamanın nasıl kullanıldığına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.  Etkili zaman planlaması için;

§          Zaman cetvelleri kullanma

§          Yapılacak işleri planlama

§          Düzenli olma