Sağlık Bakanlığı, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre daha az iştahlı olduğuna, sigarayı bırakan bireylerin bir kısmının kilo almaya başlayabileceğine dikkat çekti.

Bu durumun, sigara içenlerde yeterli ve dengeli besin seçimini de olumsuz etkilediği belirtildi. Sigarayı bırakma ile birlikte özellikle psikolojik bağımlılığı olan bireylerde aşırı besin tüketimine eğilim görüldüğü, kolay tüketilebilir ancak yüksek kalorili besin alımının arttığı kaydedildi.

Hangi gıdaları tüketmeli?

Geçiş döneminde sıcak çikolata yerine süt içilmeli, tatlı yerine meyve yenilmeli, kalorisi yüksek kuruyemişler yerine kuru meyvelerin tüketilmesi tercih edilmeli.

Evde ya da işyerinizdeki çekmecede enerji yoğunluğu yüksek besinler bulundurulmamalı.

Sigarayı bırakma ile birlikte tat ve koku alma duyusu iyileştiği için yemek yeme isteği artabilir. Bu nedenle, besinler yavaş yavaş tüketilmeli.

Yemek yerken, porsiyon büyüklükleri azaltılmalı, küçük kase ve tabaklar kullanılması da kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Sigarayı bırakanlarda görülen bir diğer sorun, kabızlık şikâyetleridir. Kabızlık şikayetlerinin azaltılması için, tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini artırmak gerekir.

SU içmeyi de unutmayın.