SBS Tercihleri İçin Öneriler -4

Uğur Dershaneleri uzmanları uyarıyor: SBS karnenizi doğru değerlendirin. İl başarı sıranız yanılmasın. Genel başarı sırası değişmez. Tercih yaparken genel başarı sıranızla okulun geçen yılki başarı sırasını karşılaştırın

SBS yorgunluğu yerini tercih telaşına bıraktı. Uğur Dershaneleri uzmanları adayların tercihlerini en doğru şekilde yapmaları için soruları cevaplıyor.Sorulardan birisi de 'başarı sırası': SBS tarzındaki sınavlarda genel amaç öğrencileri sıralamaktır. Belirli okullara ve kontenjanlara sıralanmış öğrencileri yerleştirmek hedeflenir. Öğrenciler sınavlar zor da olsa kolay da olsa bir başarı sırasına sahip olurlar. Sınavlar yıldan yıla zor ya da kolay olabilir. Bu kolaylık ve zorluk puanları düşürebilir veya yükseltebilir. Ancak puanlar yükselse de düşse de sıralamalar değişmez. Çünkü puanlar ne olursa olsun öğrenciler en yüksek puandan en düşük puana sıralanır. Barajı geçen öğrenciler içerisinde adayın sırasını ifade eder. SBS karnesinde adaya bir ' genel başarı sırası' bir de 'il başarı sırası' verilmiştir. İl başarı sırası öğrenciyi yanıltabilir çünkü gerek fen liseleri gerekse Anadolu öğretmen liseleri başka illerden de öğrenciler tarafından tercih edilir. Bu durumda öğrencinin il sırasının önüne başka ilden öğrenciler girebilir. Oysa genel başarı sıralaması değişmez. Okulların bir yıl önceki başarı sıraları da öğrencinin genel başarı sırasına göre hesaplanmıştır. Öğrenci tercih yaparken kendi genel başarı sıralamasıyla okulun geçen yıl ki başarı sıralamasını karşılaştırmalı.

Bilim insanları bu lisede yetişecek
BAHÇEŞEHİR Fen ve Teknoloji Lisesi, geleceğin bilim insanlarını, liderlerini ve sanatçılarını yetiştiriyor. Üstelik Bahçeşehir Koleji Lisesi ve Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri, aynı kampusta. Bahçeşehir Koleji Lisesi 1994'te, alanında ilk ve tek okul olan Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi de 2006'da eğitime başladı. Ayrı programlar sunan bu iki lise iç içe geçmiş durumda. Öğrenciler yurtlarda aynı odalarda kalıyor, aynı yemekhaneyi kullanıyorlar.

1.20110711002129.jpg
SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Fen ve Teknoloji Lisesi'ne az sayıda öğrenci alınıyor ve bu öğrencilere üniversite seviyesinde dersler veriliyor. Kurucularının 'ön üniversite programı' dedikleri okulda özellikle mühendislik fakültesinin 1. ve 2. sınıf derslerinin bir kısmı veriliyor. SBS puanına göre okula yüzde yüz burslu kabul edilen öğrenciler dersleri laboratuar ortamında alıyor. Lise yöneticileri 'Türkiye'nin bilim insanlarına ihtiyacı var. Öğrencilerimiz farklıdır; sosyaldir, felsefe kulübü üyesidir, İngilizce bilir, sanattan anlar. Bahçeşehir Koleji Lisesi, Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nin teknolojik yatırımlarını kullanıyor; bu iki lise birbirine çok şey katıyor' diyor. Okulun yabancı dil eğitiminde de diğer okullardan farklı bir sistemi var. Kişiye özgü öğrenme modeli uygulanıyor. Bu sistemi desteklemek amacıyla okulda 'Bilgiye Erişim' merkezi kurulmuş. Bahçeşehir eğitim kurumlarında uygulanan değişim programlarıyla öğrenciler Almanya ve ABD'deki kardeş okullarında eğitim görebiliyor, yabancı dili yerinde, yaşayarak öğreniyorlar.

2.20110711002211.jpg

FEN VE MATEMATİK DE İNGİLİZCE
Her iki lisede de, bir yıl İngilizce hazırlık okunuyor. 9'uncu sınıftan itibaren de fen ve matematik dersleri İngilizce yapılıyor. Öğrenciler son sınıfta TOEFL'a hazır düzeye geliyorlar. İkinci yabancı dil olarak Almanca veriliyor.

SORU-CEVAP
SORU: İstanbul, Bağcılar'da yeni açılan Aydın Doğan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'nin nerede? İnternette bulamadım. 404 puanla Bağcılar civarında Anadolu lisesi ve Anadolu sağlık lisesine girebilir miyim? Saygılar.
CEVAP: Bu okul Bağcılar merkezde açılıyor. İki bölümü var. Hemşirelik ve acil tıp teknisyenliği. İkisi de 48'er öğrenci alıyor. 404 puanla yerleşebileceğiniz Anadolu liseleri var. Ancak tercihlerinizi bir uzmana yaptırmanızda fayda var.
SORU: OYP puanım 437,679. Genel başarı sırası 74933. Denizli merkezdeki ilk beşe giren liselerden birine oğlumu yerleştirmek istiyorum. Fen liseleri hariç. Tercih yapmamda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
CEVAP: Sizi için hazırladığımız liste şöyle: