SBS Tercihleri İçin Öneriler -3

Uğur Dershaneleri uzmanları tercih haftasında adaylar için okul seçerken dikkat edecekleri kriterleri derledi: Derslikleri büyük, öğrenci sayısı az, kadrosu nitelikli okulları seçin. Kulüp faaliyetleri eğitimi de destekler.

Öğrencinin tercih edeceği okulun eğitimi, fiziksel koşulları, sosyal etkinlikleri; kişisel özelliklerinin ve becerilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Hangi okulun kendisine uygun olduğunu gerçekçi kriterler doğrultusunda belirlemesi gerekiyor. İşte Uğur Dershaneleri uzmanlarından öğrenci ve velilere 'lise seçme kriterleri' listesi:
- KAÇ LİSE TÜRÜ VAR? Öğrencinin tercih edeceği lisenin eğitimi, fiziksel koşulları, sosyal etkinlikleri; kişisel özelliklerinin ve becerilerinin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. Temel lise türleriyse şöyle: Genel liseler, fen liseleri, fen ve teknoloji liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, öğretmen liseleri, meslek liseleri, özel liseler.
Genel liseler, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, anadolu, öğretmen ve meslek liseleri, yabancı dille eğitim yapan özel okullar öğrencilerin tercih edebilecekleri belli başlı okul türlerini oluşturuyor.
- YABANCI DİLİ LİSEDE ÖĞRENİN: Yabancı dil eğitimi gençlerin çağı yakalaması için önemli. Öğrencilerin ilgili okuldaki yabancı dil öğretmen kadrosunun niteliği, yabancı dilde yapılan etkinliklere dikkat etmesi gerekiyor.
- LİSENİN ÜNİVERSİTEYE ETKİSİ: Lise tercihini öğrencinin sadece dört yıl eğitim alacağı eğitim kurumu olarak değerlendirmek yerine, öğrencinin bundan sonraki tüm yaşamına şekil verebilecek bir seçim olduğunu unutmamak gerekiyor.
- OKUL SEÇİMİNDE DİKKAT:
- FİZİKİ YAPI:
Çok kalabalık, öğrencinin kendi görüşlerini iletmek ve öğretmenle birebir iletişim kurmasını engelleyecek sınıflar öğrencinin akademik gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği ve bağımsız bir birey olmasını sağlayacak etkinliklere katılabileceği spor alanlarının olması, öğrendiklerini kullanmasını ve pekiştirmesini sağlayacak laboratuarların okulda yer alması önemlidir.
- EĞİTİM -ÖĞRETİM ÖZELLİKLERİ: Öğretmen kadrosunun niteliği, okulun ÖSS ve diğer akademik alanlardaki başarısı, öğretim düzeyi hakkında fikir verir.
- DESTEK HİZMETLER: Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimi için önemlidir. Mesleki rehberlik çalışmaları öğrencinin eğitim yaşamını sağlıklı yönlendirebilmesine. Öğrencinin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak olan kulüp çalışmalarının ve eğitsel kol faaliyetlerinin aktif olarak sürdürülmesi önemlidir. Dersleri engelleyici olarak düşünülen bu tür faaliyetler kişinin sorumluluk alma, takım çalışmasına uyum sağlama, kendi güçlü ve zayıf yanlarını tanımasına fırsat verir. Eğitim programının içinde sistemli bir şekilde yer verilen bu tür faaliyetler eğitimi destekler.

Kişilik yapısını gözönünde bulundurun
İyi bir lise eğitimi öğrencilerin iyi bir üniversite eğitimine ve iyi bir meslek yaşamına sahip olabilmeleri için ilk basamaktır. Bu yüzden lise tercihini yaparken öğrencinin ve velinin iyi bir araştırma yapması; öğrencinin gelecekten beklentilerine ve kişilik yapısına uygun bir seçim yapmak gerekmektedir.

11 öğrencisini en saygın okullara uğurluyor
BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in 'hayalim' dediği ve 2006'da kurduğu Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi'nin ilk mezunları başarıdan başarıya koşuyor. YGS'de ÖSYM tarihinde ilk kez bir okuldan 7 öğrenci birden ilk 100'e girdi. Aynı zamanda 11 öğrenci de dünyanın en saygın üniversitelerine kabul aldı.
Genç yetenekler şuana kadar, MIT başta olmak üzere yurtdışı üniversitelerinden toplamda 1.2 milyon dolarlık kabul almış oldular. Mühendislik ve ekonomi alanlarında dünya çapında üne sahip Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT ) kabul alan Ahmet Can Musabeyoğlu'nun TÜBİTAK Bilim Olimpiyatlarında ve Dünya Bilim Olimpiyatlarında birçok derecesi var. Ayrıca Robotik Turnuvalarında Dünya Şampiyonluğu başta olmak üzere birçok kupayı ülkemize kazandıran ekibin içinde yer alıyor. Musa Tecirli ve Naim Göksel Karaçaylı'nın da ulusal ve uluslararası Bilim Olimpiyatlarında birçok dereceleri bulunuyor. Bahçeşehir Koleji'nden Efecan Sönmez de Avrupa Karikatür Yarışmasında birincilik ödülünü ülkemize kazandırmıştı.

İşte dünya çapında saygın üniversitelerden burslu kabul alan öğrenciler:
- Ahmet Can Musabeyoğlu / Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT )
- Musa Tecirli / Purdue Üniversitesi
- Naim Göksel Karaçaylı / Northeastern Üniversitesi
- Eyüp Can Özbek / Northeastern Üniversitesi
- Rıza Kazemi / Biritish Columbia Üniversitesi
- Batuhan Hoştaş / Embry-Rıddle Aeronautıcal Üniversitesi
- Umut Uz / Virginia Politeknik Üniversitesi
Doğan Can Akça / UCAS
- Adrian Sarıpınar / Northeastern Üniversitesi
- Efecan Sönmez / Florida Teknoloji Üniversitesi
Burak Ersin / Michigan State Üniversitesi

t.jpg

SORU: Merhaba, benim adım Dilara Mergen. Antalya'da yaşıyorum. Antalya’da lise eğitimi almak istiyorum. Bu sene eğitim göreceğim liseyi tercih etmem gerekiyor. Tercih listemi hazırlamada yardımcı olur musunuz? OYP puanım: 463.868, Genel başarı sıram: 29156
CEVAP: Sevgili Dilara, Antalya'da bulunan en yüksek puanlı okul Antalya Anadolu Lisesi bu okula yedek olacaksın ancak sonuna kadar beklersen yerleşme şansın olacaktır.

SORU: Hocam ben Ahmet, OYP 327,711. Anadolu lisesine girmem ne kadar zor olsa da siz bana tercih yapabilir misiniz? Avcılar’da oturuyorum. CEVAP: Ahmet, senin puanına karşılık gelen sıralama yaklaşık 390 binlerde. İstanbul'da toplam Anadolu lisesi kontenjanı 22 bin yani Anadolu lisesi çok zor görünüyor. Meslek lisesi ya da genel lise seçeneklerini düşünmelisin.
SORU: Kızımın tercihi konusunda yardımcı olursanız sevinirim. İstanbul'da Bayrampaşa, Bakırköy, Bahçelievler ve Fatih bölgelerinde okul düşünüyoruz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederiz. Kızımın sınav sonucu şöyle:
SBS: 451,648, Genel Başarı Sıralaması: 48582
CEVAP: Tercihinizi şöyle yapabilirsiniz:
t1.jpg