Seviye Belirleme Sınavı (SBS) cumartesi günü yapılacak. Sınava hzırlanan öğrenciler kadar onların aileleri, öğretmenleri de bir o kadar heyecanlı. Sınava artık saatler kala öğrenci ve ailesi neler yapmalı? Bu süreçte bizi neler bekliyor? Hayatta her şeyin bir karşılığı vardır. Emek harcamadan başarıyı yakalamak zordur. "Yazın gölge hoş, kışın çuval boş" demiş atalarımız. Sınav öncesi gezip eğlenmek hoş olsa da sınavda netler boş gelir. Eğer öğrenciler zaten sınav öncesi gerekli çabaları gösterdiyse endişelenmeyi gerektirecek bir durum yoktur. Sınavı kesinlikle zihninizde büyütmeyin. Zaten bazı öğrenciler bir yıldır, bazıları da daha uzun süredir bu sınava hazırlanmıyor mu? İşte beklenen an geldi. Şimdi gayretlerin karşılığını alma zamanı. Sınavı emeklerin karşılığının alınacağı zaman olarak görün. Sene içinde yaşananlar, çaba ve gayretlerin hepsi öğrenciler için birer hayat tecrübesi oldu. Sınavda elde edilecek sonuç her ne olursa olsun, tüm öğrencilerin önünde çok güzel bir hayat var ve çevrelerindeki herkes ve aileleri de onları çok sevmeye devam edecek. Öğrenciler sınava girmeli ve sadece ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalı. Bu sınava yeterinde hazırlandıklarını ve hiçbir çaba, gayret ve çalışmanın karşılıksız kalmayacağını ise kesinlikle unutmamalı.

Sınavda hiç kaygının olmaması (vurdumduymaz olma) veya aşırı kaygının olması (panik olma) başarıyı düşürmektedir. Normal düzeyde bir kaygının olması, başarılı olmanız için gereklidir. Sınava verdiğiniz anlam ve bakış açınıza göre kaygı ve motivasyonunuz artar veya azalır. Sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Dolayısıyla sınavı sadece ilköğretimden ortaöğretime geçişte sizin için önemli olan bir basamak olarak değerlendirin.

KÖTÜMSER OLMAYIN

Soruları, kolay veya zor soru gibi nitelendirmek yerine, seçicilik özelliği daha fazla olan soru olarak görmek -özellikle matematik, fen ve teknoloji sorularına- önyargılı yaklaşmanıza engel olur. Yapacağınız şey kötümser düşüncelerinizi gerçek dışı iyimserliğe çevirmek değil; kapasitenizi, deneyimlerinizi, başarınızı görmenize engel olan önyargıyı ortadan kaldırmaktır. Kitaplarda başarı hikâyeleri okumayı ihmal etmeyin. Çevrenizden, arkadaş veya akrabalarınızdan sınavlarda başarılı olmuş kişileri örnek alın. Olumsuz, moral bozucu olaylar anlatıldığı zaman, olayın anlatılmaması yönünde ricada bulunun veya oradan uzaklaşın.

SINAV, ÖLÜM KALIM SAVAŞI DEĞİLDİR

Sınavdan önce ve sonra da ailenizin biricik evladısınız. Sınavı kazanma veya kazanmama durumunda onlar yine sizin yanınızda olacaklardır. Sınavı kazanmak, öncelikli amacınız olmalı fakat hayattaki tek amacınız olmamalıdır. Bu mantıkla sınava girdiğiniz zaman, sınav bir ölüm kalım savaşı veya kâbus olarak görülmez.

Sınavda cevapları hatırlayamama ve-ya unutma, bilgi eksikliğinden kaynaklandığı gibi, kendinizle olan olumsuz diyaloglardan da kaynaklanabilir. Kafanızdaki olumsuz cümleleri olumluya çevirmeye çalışın ve sınavdan sonra da olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirin. Hayata nasıl bakarsanız öyle görürsünüz.

RİSKLİ SPORLARDAN UZAK DURUN

Şunu asla unutmamak gerekir, sınav süreci olgunlaştırıcı bir süreçtir. Sınava hazırlanırken farkına varmadan belki de olumlu birçok alışkanlık kazandınız. Ders çalışma alışkanlığı, kitap okuma alışkanlığı, ders çalışırken sıkılmanıza karşılık sabretmeniz, iradenizin gelişmesi gibi. Bütün bu özellikler, hayatın diğer alanlarında mutlaka işe yarayacaktır.

Özellikle sınav öncesi son gün riskli sporlardan uzak durun. (Fiziksel zarar verebilecek spor ve oyunlar). Ders çalışmayın, zihninizi rahatlatacak işlerle meşgul olun. Sınava girerken lazım olacak belgeleri hazırlayın, aradığınızda rahatça bulabileceğiniz bir yerde saklı tutmayı unutmayın.

 

 

Kodlama hatalarına dikkat edin

Soruların cevaplarını ilgili bölüme kodlayın. Bir soru için tek şık kodlayın. Cevapları yuvarlak dışına taşırmadan kodlayın. Yanlış cevapları yumuşak bir silgiyle dikkatlice silin. Cevapları unutmamak veya kaydırma yapmamak için soruyu çözdükten hemen sonra optik forma işaretleyin. İşaretleme yapılırken 3 yanlış cevabın 1 doğru cevabı götürdüğü unutulmamalıdır. Emin olmadığınız sorularda "Belki cevabı şudur." diyerek tahmin etme yolunu seçmeyin.

Aman dikkat!

Yanıltıcı cümle veya kelimelere dikkat edin. Altı çizili veya koyu yazılı kelimelere dikkat edin. Bazı soruların cevabı sorunun içinde gizlidir. Sorulardaki grafik ve şekillere dikkat edin. Bütün seçenekleri mutlaka okuyun. Uzun soru, zor soru değildir.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: RECEP UYSAL Anafen Yayınları Rehberlik S
Kaynak: Zaman