Vücudunuzu korumaya ve yaşlanma süreci için hazırlamaya bugünden başlayın. Hayatın başında başlanan düzenli yeme ve egzersiz alışkanlıkları yıllar boyunca enerjinizi ve canlılığınızı koruyacak ve ayrıca aktif bir zihne sahip olmanızı sağlayacaktır.

Ehow.com isimli internet sitesinde yer alan habere göre, alkolden uzak durmak ve işlenmiş karbonhidrat tüketimini azaltmak ve tam tahıllı, besleyici seçenekler beyninize ve vücudunuza yeterli enerjiyi sağlar. Kalp ve şeker hastalığı riskini artıran doymamış yağ ve işlenmiş şekerden uzak durun.

Sağlıklı beslenmeyle birlikte haftada en az 4 saatlik egzersizin birleşimi sağlığa oldukça yararlıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bazı egzersiz tiplerinin bilişsel yetenekler için diğerlerinden daha faydalı olduğunu gösteriyor. Egzersiz kan dolaşımını artırıyor, özellikle beyne giden kan akışını artırıyor ve organların sağlıklı işlemesini sağlıyor.

İşte yaşlanmayı durdurmaya yardımcı birkaç yöntemler:

1. Egzersiz: Archives of Internal Medicine isimli dergide yayınlanan çeşitli klinik deneyler ve araştırmalar, egzersizin bunama ve bilişsel yetenekleri geliştirmede önemli bir element olduğunu açıklıyor. Araştırmacılar, hafıza, karar verme ve sorunları çözme yeteneği gibi zihinsel yetenekleri geliştirmede egzersizin oldukça faydalı olduğunu söylüyorlar.

2. Sağlıklı beslenin: Beslenmenizde meyve, sebze, fındık, fıstık, ceviz, omega 3 yağlarının bulunması gerekiyor. Ayrıca antioksidanla dolu ıspanak, sarımsak ve yaban mersini de sağlığınız için oldukça iyi. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşıyor ve yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Genel olarak daha çok canlı renklerdeki sebze ve meyvelerde antioksidan bulunuyor, bu nedenle beslenmenizde her gün 5 rengi tüketmeye çalışın.

Meyve ve sebzenin yanında balık ya da keten tohumu beslenmenizin düzenli bir parçası olmalı. Bunlar sağlıklı beyin fonksiyonlarıyla ilişkili omega 3 yağ asitleri sağlıyor. Düzenli doymamış yağ tüketimi sağlıklı beyin fonksiyonları için gereklidir.

3. Sıvı tüketin: Su, kahve, çay ve taze sıkılmış meyve suları tüketin. Şekerli içecekleri, hazır meyve sularını ve alkolü beslenmenizden çıkarın.

Su besinlerin sindirilmesinde ve toksinlerin dışarı atılmasında size yardımcı olur. Kahve ve çayın antioksidan gücü ise zihinsel fonksiyonları geliştiriyor. Bitki çaylarında sindirimi kolaylaştıran, sinirleri yatıştıran ve bağışıklık sistemini artıran çeşitli bileşenler bulunuyor. Taze sıkılmış meyve suları ise antioksidan, vitamin ve mineraller içeriyor.

4. Öğrenmeyi bırakmayın: Bulmacalar, Sudoku ve yapboz ile zihinsel gelişim arasında her ne kadar doğrudan bir bağlantı olmamasına rağmen, aklınızı sürekli bu tür aktivitelerle meşgul etmek zihinsel fonksiyonları güçlendiriyor.

5. Stres yapmayın: Stresin zehirleyici bir etkisi vardır, sizi hasta edebilir, kalbinizi bozabilir ve hatta beyin fonksiyonlarınızı zayıflatabilir. Association for Psychological Science isimli dergide yayınlanan araştırmada, stres hormonunun hafıza faaliyetlerinin bulunduğu hipokampüs bölgesindeki nöron gelişimini engellediği bulundu. Derin nefes alma, yazı yazma, etkili problem çözümü ve kitap okuma gibi stresle baş etme yollarını siz de deneyin.

6. Sağlığınızı takip edin: Düzenli olarak kemik ölçümü, kolesterol testleri yaptırın ve göz muayenesinden geçin. Kan basıncınızı izleyin. Erkekler prostat, kadınlar da mamogram ve düzenli smear testleri ile potansiyel olarak problemli bölgelerdeki kanserli hücreleri erkenden teşhis edebiliyor.