Rotamız Tatil Değil, Sıla-i Rahim

Kurban bayramı yaklaşırken özellikle teknolojinin gelişmesi ve medyanın da etkisiyle kaybetmekte olduğumuz değerlerden sadece birinden bahsetmek istiyorum. Sıla-i rahim...

Sıla-i rahim, genel manada, akrabayı ziyaret etmek, onlarla görüşmek ve haberleşmek; alakayı devam ettirmek akrabanın kusurlarını affetmektir. Ne yazık ki geçmişte ibadet olarak görülen bu durum şimdi külfet olarak görülmekte. İmkan olduğu halde sadece telefonla geçiştirilmekte ya da hiç görüşülmemektedir. Peki kaybeden kim?!

Dinimiz akraba ilişkilerinin sıkı tutulması ve kesinlikle ihmal edilmemesi üzerinde titizlikle durmasına rağmen, birçoğumuz artık yakın akrabalarımızı bile tanımaz hale gelmiş veya getirilmişiz. Oysaki yüce kitabımızda Rabbimiz bizden şu ayetle sıla-i rahim yapmamızı istiyor.

Adını anıp kendisini vesile ederek birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a saygısızlık etmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakınınız.” (Nisâ, 4/1)

 

Bazı hadisler de şöyledir,

“Rızkının çoğalmasını, ömrünün uzamasını isteyen kimse, akrabasını kollayıp gözetsin.”(Buhârî, Edeb, 12)

"Nesebinizden sıla-i rahm yapacaklarınızı öğrenin. Zira sıla-i rahim akrabalarda sevgimalda bollukömürde uzamadır”(Tırmizi)

Akraba ziyareti için kendimize sebep bulamıyorsak eğer, bu ayet ve hadislerinsebeplerin en büyüğü olarak hatırımızdan çıkmamasını diliyorum.

Sıla-i rahim, akrabalar arasındaki sevgi bağlarını güçlendirir. Muhabbeti artırır. İnsanlar arasındaki dargınlıkları ortadan kaldırır. Birbirine bağlılığı artırır. İnsanları yalnızlıktan, içine kapanmaktan korur. Maddi veya manevi sıkıntıların çözümü adına birlikte çareler bulunmasına vesile olur. Bu sayede hem kendiyle hem de toplumla barışık bir insan ortaya çıkmış olur.

Sıla-i rahimde öncelik elbette anne ve babadadır. Sonrasında da yakın akraba, tüm akrabalar, dost ve komşular ziyaret edilebilir. Hiçbir koşulda ziyeret imkanı olmayanlar da mutlaka telefonla hal hatır sormalı, onların dualarını almalıdırlar.

 

“Bayram günlerinde bile olsa, n’olur, tatil çıksın lugatten

  Anneler, amcalar acabalar içinde endişeyle beklerken

  Sevindirelim onları, öpelim ellerini, alalım dualarını

  Görmeyelim bir daha onlarda, buğulu bekleyişleri”