Plan yapmadan ders çalışılamayacağı doğru bir yaklaşım. Ancak burada kastedilen şey, hiç aksatmadan uygulanan ve hiçbir şekilde değişiklik yapılmayan bir plan değil.

 

Başarılı olmak için mutlaka bir plana sahip olmalısınız. Fakat bu plan; esnek, gerektiğinde ufak değişikliklere gidilebilen bir plan olmalı. Peki, nedir bu ufak değişiklikler?

  

Örneğin; çalışma planınıza göre saat beşte çalışmaya başlamanız gerekiyor. Fakat sizin yemeğinizi bitirmeniz,  15 dakika ya da yarım saat uzadı. Yapmanız gereken şey: programınızı kaydırmak yani aynı programı gecikmeli olarak gerçekleştirmek.

 

Eğer uyku vakti konusunda hassasiyetiniz varsa, o saatte değişiklik yapamıyorsanız daha net bir ifadeyle çalışma programınızı kaydıramıyorsanız, gecikmelerinizi programın içine dağıtarak telafi edebilirsiniz.15 dakikalık bir gecikmeyi,  daha sonraki yemek ya da çay molanızı kısaltarak telafi edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey; telafilerin aynı gün içerisinde gerçekleşmesi. Böylece hem o günkü programınızı aksatmamış olacaksınız (bu sizin kendinize güveninizi artıracak), hem de gecikmeler konusundaki hassasiyetiniz artacak, daha dikkatli(titiz) olacaksınız.

 

Tüm bu anlatılanlara rağmen yine de “Ben şimdiye kadar hayatımda hiç plan yapmadım, bu nedenle plan yapamam.” diyorsanız, size soruyoruz: Arkadaşlarınızla bir yere gitmeyi planladığınız olmadı mı? Ya da sabahları kalkış saatinizi ayarlarken kahvaltınızı, giyinme sürenizi düşünerek bir plan yapmıyor musunuz? Bu soruların yanıtları bize şunu gösterir; Her insan plan yapar. Sizde dâhil. Ancak çalışma planını daha önce yapmamış olabilirsiniz. Diğer alanlardaki(konulardaki) plan yapma alışkanlığınız, çalışma planı yapmanızı ve uygulamanızı kolaylaştıracaktır.

 

Ama niye hep ben? Herkes plansız yaşıyor, istediği saatte istediği şeyi yapıyor, diyorsanız; etrafınızdaki insanlara bir bakın herkesin planlı yaşadığını göreceksiniz. Babanız iş yerinde yapacağı işleri planlayarak yapar. Sadece bedensel güç gerektiren meslek gruplarında bile planlama gereklidir. Bir inşaat işçisi bile yapacağı işleri bir sıraya koyar, planlar. Annenizin sabah kalktığında,  yapacağı yemeğe dair bir planı hatta yazılı hale getirdiği bir alışveriş listesi vardır. Emin olun, kardeşiniz bile yapacağı yaramazlığı önceden planlar. Görüldüğü üzere, planlama yaşamımızın bir parçasıdır.

 

Çalışma programları, diyet programlarına benzer. Ufak bir aksaklıkta hemen o günü iptal eder, ertesi gün uygulamaya başlamak isteriz. Sınav, zorlu bir maraton ve emin olun, her öğrencinin hayatının merkezinde yer alıyor. Bu nedenle herkes çalışmayı önemsiyor. Çalışmak istemediğinizde bunu düşünün. Siz durup vakit kaybederken, birileri çalışıyor olabilir. Bunu hiç unutmayın.

 

Hepinize başarılar…

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: EBRU KODAK /Psikolojik Danışman, Eğitimc
Kaynak: