ÖSS ve OKS'ye sayılı günler kaldı. Peki, hayatınızın dönüm noktası olacak sınavlar için kalan günlerinizi nasıl değerlendirmelisiniz?

Öncelikle sınava bakış açınızı tekrar gözden geçirmekle işe başlayabilirsiniz. Gireceğiniz sınavı hayatınıza yeni anlamlar katacak bir fırsat olarak düşünün. Tıpkı şu hikayede olduğu gibi: Çocuğun biri pencereden dışarıyı seyrederken bir kırlangıcın cama konduğunu görür. Kırlangıç, çocuğa, ?Beni içeriye alır mısın? Arkadaş olalım.? der. Çocuk bu teklifi reddeder. Kırlangıç ikinci ve üçüncü defa gelir ve aynı teklifi yine sunar. Fakat çocuk üçünü de reddeder. Daha sonra düşünür ve kabul etmediği için pişmanlık duyar. Günler boyu pencerede kırlangıcın gelmesini bekler. Aradan bir yıl geçer fakat kırlangıç hiç gelmez. Çocuk olayı babasına anlatır ve kırlangıcın neden gelmediğini sorar. Babasının yanıtı şu olur: ?Kırlangıçların ömrü 6 aydır.? Çocuk çok üzülür; ama ne çare. Penceresine gelen fırsatı kaçırmıştır artık... Gireceğiniz sınavların da geleceğinize güzellikler katacak böyle bir fırsat olduğunu unutmayın.

Gelelim sınav için bazı önerilere: Eski yoğun temponuzda çalışmak yerine deneme sınavları çözmeye ağırlık verin. Kalan günlerinizi, sevdiklerinizle ve stresten uzak bir ortamda geçirmeye çalışın. Sınava gireceğiniz yere, gidiş sürenizi önceden hesaplayın ve sınav günü bu süreden daha erken saatte yola çıkın ki trafik gibi durumlar sizi olumsuz etkilemesin. Mümkünse sınavdan birkaç gün önce sınava gireceğiniz yerde sınav saatiyle aynı saatte olacak şekilde deneme çözün. Bu, sizi ortama alıştıracağından sınav günü yaşayacağınız stresi en aza indirecektir. Yeme-içme ve uyku düzeninize ekstra bir değişim getirmeyin. Sınav sabahı ?bol çikolata yiyeyim de aklım daha çok çalışsın' deyip aşırıya kaçmayın. Güzel bir kahvaltıdan sonra midenizi rahatsız etmeyecek kadar tatlı şeyler tüketmeniz yeterli. Sınavdan bir gün önce sınav için gerekli belgelerinizi kontrol edin. Sınava giderken yanınıza gerekli evrakları, su, kolonya, saat ve mendil alın. Sizin için güzel anıları olan, gördüğünüzde sizi mutlu eden bir eşyanızı (yüzük, saat) da yanınıza almanız motivasyonunuzu artıracaktır. Özellikle sınavdan bir gün önce sınavla ilgili konuşmayın. Sınav günü kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin. Sınav öncesi lavaboya uğramayı ihmal etmeyin. Sınav esnasında, sağa sola bakınıp diğerlerinden etkilenmenize izin vermeyin. Sınavınız kötü başlayabilir. Bu kötü devam edeceği anlamına gelmez, paniklemeden devam edin. Doğruluğundan emin olmadığınız ve boş bıraktığınız sorulara işaret koyun, vaktiniz kalırsa dönüp cevaplayın. ?Soruları önce bir çözeyim sonra doldururum' demeyin. Bu, kaydırma yapma ve yanlış doldurma riskini artıracaktır. En sonunda cevap anahtarını doğru kodlayıp kodlamadığınızı kontrol etmek için mutlaka zaman ayırın. Son olarak şunu aklınızdan hiç çıkarmayın: ?Sınavlar da dahil hiçbir şey, sizden ve sağlığınızdan daha kıymetli değil.?