Panikatağı tetikleyen gıdalardan kaçının

Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, beslenme alışkanlıklarının panikatağı artırıp-azaltabileceğini söyledi. Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini aktardı. Dr. Kaya, panikatağı olanların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Beslenme alışkanlıkları panikatak rahatsızlığını tetikleyebiliyor. Psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya çay, kahve ve kolalı içeceklerin panikatak rahatsızlığını tetiklediğini balık, ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya gibi gıdaların ise panikatak hastalarını rahatlattığını söyledi. "Sorularla Panikatak" kitabının yazarı psikiyatri uzmanı Dr. Nihat Kaya, yeme-içme davranışlarının panikataklarla yakından ilgili olduğunu belirtti.

Uzun süre aç kalmanın kan şekerini düşüreceğini, düşen şekeri normale çıkarmak için böbrek­üstü bezlerimizden adrenalin salgılanacağını ifade eden Kaya, "Kortizol ve büyüme hormonları salgılanır. Bu hor­monlar depolarımızdaki yağlardan, proteinlerden şeker üret­meye çalışır. Bu arada çarpıntı, ağız kuruluğu, terleme, sinirlilik, ortaya çıkar. Panikli bir insan nor­mal olan bu durumu he­men panikatak olarak değerlendirir ve korkuya kapılır. Korkuyla beraber adrenalin daha da yükselir ve gerçek panik başlar." diye konuştu.

Yemek sonrası alınan gıdaların hazmı için midenin daha çok enerjiye gereksinimi olduğunu ifade eden Dr. Kaya, bu enerjinin kanla sağlandığını dile getirerek, "İstirahat durumundaki çalışmasını terk eden kalp, hızlan­maya ve mideye daha çok kan pompalamaya başlar. Panikataklı biri kalbine çok duyarlı ve odaklı olduğundan bunu hisseder. Çarpıntıyı, "Panik başladı" diye düşünür ve korkar. Oysa bu da fizyolojik, normal bir durumdur. Panikle tanışmamış olsa belki hiç dikkatini çekmeyecektir.

Dolayısıyla açlık-tokluk durumumuz, ne yiyip-içtiğimiz panikataklarımızla yakından ilişkilidir." dedi. Dr. Kaya, koyu çay, kahve, kolalı içecekler, tatlı yiyecekler ile aşırı yemek yeme, yemeklerden sonra hemen uyuma ve uzun süre aç kalmanın panikatağı tetiklediğini, buna karşılık ıspanak, pırasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, balık, kepekli buğday ekmeği, mercimek, nohut, fasulye, bezelye, barbunya yemenin ve panikatak ve kaygı giderici özelliği olan melisa, papatya gibi bitkisel çayları tüketmenin panikatak hastalarını rahatlatacağını söyledi.

 

Panikatakta beslenme nasıl olmalı?

Panikatağı tetikleyen yiyecekler