Özürlü öğrencilerin sınavlarda, yetersizlik durumlarına uygun hizmet alabilmeleri amacıyla özür bilgilerinin işlenmesi için "özürlü sağlık kurulu raporu", "özürlü kimlik kartı" veya "özürlülük bilgisinin işlendiği nüfus cüzdan"ından biriyle okul müdürlüğünün bulunduğu yerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne müracaat etmeleri zorunludur. Müracaatların Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine yönlendirilme ve takibinde öğrencinin kayıtlı bulunduğu OKUL MÜDÜRLÜĞÜ birinci derecede sorumludur.
Belirtilen belgelerin aslı veya belgeyi düzenleyen ilgili makamca "aslı gibidir" onayı olanların dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. Üzerinde tahribat silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacak, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerince işlem görmeyen yetersizlik durumu ILSIS-RAM İşlemleri Modülünde işlenmeyen öğrencilere sınavlarda yetersizliği ile ilgili hizmet verilmeyecektir.
Yetersizliği olan öğrencinin beyan ettiği rapor ya da belgenin bir nüshası Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünde saklanacaktır.
Özürlü öğrencilere ait yetersizlik durumlarını gösteren belgeler Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne gönderilmeyecektir.
Öğrenciler yetersizlik durumuna göre, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlükleri tarafından, ILSIS-RAM İşlemleri Modülüne işlenen bilgiler doğrultusunda düzenlenmiş salonlarda sınava alınacaktır.
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç-gereç ve cihazlar kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecektir.
Görme Yetersizliği Olan Öğrenciler
Öğrencilerin yetersizliği ve alabileceği sınav hizmetleri şunlardır; a. Az Gören Öğrenciler
Az gören öğrenciler için 18 puntolu soru kitapçığı ve cevap kâğıdı basılacaktır. Az gören öğrenci tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır.
Az gören öğrencilerin soru muafiyeti olmayacak başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.
b.Görmeyen Öğrenciler
Görmeyen öğrenciler tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaktır.
Görmeyen öğrencilere sınavda 30 dakika ek süre verilecektir.
İşitme Yetersizliği Olan Öğrenciler
İşitme yetersizliği olan öğrenciler ilköğretim ve ortaöğretimde, istekleri doğrultusunda yabancı dil programlarındaki bazı bilgi ve becerilerin öğretiminde veya dersin tamamından muaf tutulurlar (Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 24/g maddesi). Bu durumda olan öğrenciler yabancı dil dersinden muaf olduklarına dair belgeyi okul müdürlüğüne ibraz etmeleri ve e- Okul sistemine işlenmesi halinde yabancı dil sınavından muaf tutulacaktır.
İşitme yetersizliği olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır.
İşitme yetersizliği olan öğrencilere e- okul sisteminde işlenmesi durumunda sınav süresine 30 dakika ek süre verilecektir.
Ruhsal ve Duygusal Yetersizliği Olan Öğrenciler
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır.
Bu öğrencilere salonda yardımcı olması için iki öğretmen görevlendirilecektir.
Okuma yitimi (disleksi) veya yazma yitimi (disgrafi) olan öğrencilere salon görevlilerinden 2(iki) öğretmen, kodlayıcı/okuyucu olarak yardımcı olacaktır.
Yaygın Gelişimsel Bozukluk Olan Öğrenciler
Yaygın gelişimsel bozukluğu olan (Otizm, Rett Sendromu, Asperger Bozukluğu, Atipik Otizm) öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır.
Bu öğrencilere salonda yardımcı olması için iki öğretmen görevlendirilecektir.
Bedensel Yetersizliği Olan Öğrenciler
Yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde yetersizliği olan ya da uzuv kaybı (ampütesi) olan öğrenciler tek kişiliksalonlarda sınava alınacak, bir öğretmen kodlayıcı olarak yardımcı olacak ve sınav süresine 30 dakika ilave edilecektir.
Kaba motor becerilerde yetersizlik gösteren ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlarda bulunan salonlara yerleştirilecektir. Sınav salonunda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenecektir.
Süreğen Hastalık Olan Öğrenciler
Süreğen hastalığı olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Yatağa bağımlılığı olan ya da sağlık kurumunu terk etmeleri sakıncalı olan öğrenciler durumunu sağlık kurulu raporu ile belgelendirdikleri takdirde tedavi gördükleri sağlık merkezinde sınava alınacaktır.
Şeker, astım, tansiyon ve epilepsi hastalıklardan dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle birlikte yerleştirilecektir. Ancak, salonlarında görevli öğretmenler, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince önceden bilgilendirilecektir.