Sevgili anne ve babalar

Çocuklarımız için en önemli yaratıcı etkinliklerden biri hiç şüphesiz oyundur. Oyun çocuklar için en önemli işlerden biridir ve onlara tanınan özgürce oynama fırsatları, fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır.

Fiziksel gelişimi destekleyen oyunlarda duyuşsal ve motor beceriler keşfedilir. Oyunla ve tekrarlarla bazı temel fiziksel beceriler çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak artan zor fiziksel görevleri başarmaları için yeterli bir duruma gelmelerini sağlayabilir.

Fiziksel gelişimin yanında oyun çocukların zihin gelişimini de desteklemektedir. Çocuk oyunla birlikte, bir problemi çözerken farklı alternatifler geliştirerek düşünmeyi öğrenmektedir.

Oyunun en büyük yararlarından bir diğeri de çocuğun çevresindeki bireylerle olan iletişimini kolaylaştırması, toplumsal kurallara hazır hale gelmesini sağlamasıdır. Bir başka ifadeyle oyun çocuğun sosyal gelişimi arttırmaktadır. Oyunlar, çocukların sosyal rolleri deneyerek anlamalarına yardım eder. Ayrıca onlara sosyal becerilerini kazanmak ve başkalarıyla oynamak için sayısız fırsatlar yaratır.

Oyunun diğer bir önemli faydası da çocuklarımız duygularıyla başa çıkmayı ve onları en iyi şekilde ifade etmeyi öğrenmelerini sağlamasıdır. Oyunlar, çocuklar üzerindeki baskıyı ve stresi azaltmaya ve rahatlamalarına yardım eder. Oyun, çocuklara çevrelerinde becerilerini, hünerlerini, başarılarını, sunma fırsatı yaratır. Aynı zamanda hayal güçlerini kullanmayı, deneyimlerini kontrol etmeyi, yeni deneyimler yaşatma fırsatını, seçim kararı vermeyi, karar alma sürecini de oyunla öğrenmektedirler.

Yukarıda anlatılanlar göz önünde bulundurularak sizlere bir yönüyle çocuğunuzun zihinsel ve sosyal gelişimine katkıda bulunmanızı ve diğer taraftan da ailece eğlenceli zaman geçirmenizi sağlayacak bazı oyunlar önerilmektedir.

 

Oyun 1: Her Şey Dursun ve Kelimeler Tersine Dönsün…

1. Adım: Ailece daire şeklinde oturun.

2. Adım: Oyun, dairedeki kişilerden birinin oyuna katılanlar tarafından daha fazla oy alarak lider seçilmesiyle başlar.

3. Adım: Lider, o anda aklına gelen basit bir kelime söylesin ve dairede onun sağında oturan kişi tersten söylesin (örneğin kalem kelimesini, tersten okuduğumda melak şeklinde söylenir). Ancak bunu 10 saniye içinde yapmalıdır. Anne ya da baba zaman tutabilir.

4. Adım: Şimdi de herhangi bir kelimeyi tersten söylediğimizde anlamlı olup olmadığını düşünelim. Her iki yönden de söylendiğinde aynı olan kelimeler de bulabilirsiniz.

5. Adım: Tersten söylendiğinde komik, anlamsız ve tuhaf olan kelimelere oyuna katılanlar anlam versin. (örneğin sinek kelimesi tersten söylendiğinde kenis denilir. Kenis kelimesine de hayal gücümüzü ve yaratıcılığımızı kullanarak, ayakkabı bağcıklarının arasındaki mesafe şeklinde bir anlam verebiliriz.

Bu Oyun Çocuğuma Ne gibi Bir Katkı Sağlar?

Bu oyun çocuğunuzun hayal dünyasını ve yaratıcılığını geliştirmesine, şu ana kadar kullandığı dilden farklı bir dil geliştirmesine ve hafızasını geliştirmesine yardımcı olur. Ayrıca kelimeleri doğru hecelemeye ilgisini artırabilir.

Hangi Yaş Düzeyindeki Çocuklarla Oynanmasını Önerirsiniz?

Bu oyun 8 ila 12 yaş arasındaki çocuklarla oynanabilir.

 

Oyun 2:  Ben Bir ... Olsaydım

1. Adım: Ailece toplanma zamanı. Toplanalım ve oyunumuzu oynamak için gerekli hazırlıkları yapalım.

2. Adım: Şimdi deniz kenarında gezinirken bize hep masallarda anlatılan Alaaddin’in Sihirli Lambası’ndaki gibi bir cinin bize gelerek dünyanın kaderinin - oyundaki ebe kimse -  sana bağlı olduğunu söylediğini düşünelim.

3. Adım: Cin, dünyanın yok olmamasının sana bağlı olduğunu, dünyayı kurtarabilmen için bir hayvan şekline bürünmen gerektiğini, eğer olmazsan dünyanın sona ereceğini söylüyor.

4. Adım: Böyle bir durumda hangi hayvanı seçerdin ve neden? Ne yer ne içerdin? Nerede ve ne zaman uyurdun?

5. Adım: Şimdi de oyun grubumuzdaki kişilerin ebenin dünyayı kurtarmak için hangi hayvanın kılığına büründüğünü tahmin etmelerini sağlayacak bilgiler ver. Bunun için onlara 10 tahmin hakkı verebilirsin.

Bu Oyun Çocuğuma Ne gibi Bir Katkı Sağlar?

Taklit yeteneğini, anlatma becerisini pekiştirir ve hayal gücünü destekler. Çocuğunuz bu oyunla etrafındaki canlıların yaşamlarını merakla izlemeye başlayacaktır.

Hangi Yaş Düzeyindeki Çocuklarla Oynanmasını Önerirsiniz?

Bu oyun 5 ila 12 yaş aralığındaki çocuklarla oynanabilir.

 

Oyun 3: Dünyaca Ünlü Dedektif Sherlock Holmes İş Başında

1. Adım: Çocuğunuza ünlü bir dedektif olduğunu ve kendisine çok gizli ve önemli bir görev verildiğini söyleyin.

2. Adım: Senin görevin annenin akşam yemeğinde hangi yemekleri yaptığını bulacaksın.

3. Adım: Ancak unutma ki senin için gizlilik çok önemli. Tıpkı bir ajan gibi olmalısın. Bir ajan nasıl giyiniyor, olayları nasıl çözüyorsa sen de aynen öyle davranmalısın.

4. Adım: Ve unutma ki her dedektif gibi senin de bir defterin olmalı. Bu deftere akşam yemeğinde hangi yemeğin olduğuna dair fikirlerini yazmalısın. Ancak kanıtlarını yazmayı da kesinlikle unutmamalısın.

Bu Oyun Çocuğuma Ne gibi Bir Katkı Sağlar?

Bu oyun çocuğunuzun dikkatini toplamasını belirli şeyler üzerinde yoğunlaştırmasını sağlar ve gözlem yeteneğini geliştirir. Bir şeyi bulmaya çalışırken, araştırma yapmayı öğrenir.

Hangi Yaş Düzeyindeki Çocuklarla Oynanmasını Önerirsiniz?

Bu oyun 8 ila 10 yaş aralığındaki çocuklarla oynanabilir.

 

Oyun 4: Korsan Hazinesi

1. Adım: Evde işimize yaramayan küçük bir kutu bulup onu altın renkli kâğıtla kaplayalım. Amacımız kutunun mümkün olduğunca hazine sandığına benzemesi. Bunun için de sandığımıza kulp ve kilit de yaparsak daha gerçekçi olacaktır.

2. Adım: Çocuğunuz bu sandığa tıpkı bir korsan gibi küçük eşyalarını koysun.

3. Adım: Sıra geldi hazinemizi saklamaya. Ev içerisinde hazine sandığını en iyi saklayabileceği yerin neresi olabileceğini düşünmesini sağlayın.

4. Adım: Hazinesini sakladığında tekrar bulabilmesi için evin bir haritasını (bütün odaları, koridorları, gizli işaretleri, halı altlarına saklanan ipuçlarını, hazinenin saklandığı yeri hatırlatan tekerlemeleri v.b) çizmesini isteyin.

5. Adım:  Artık hazine küçük korsanımız tarafından saklandığına ve onu bulabilmek için gerekli ipuçlarına sahip olduğumuza göre, eldeki ipuçlarına bakarak hazineyi anne ve baba olarak bulmaya başlayabiliriz..

Not: Örnek olsun diye ilk önce anne ve baba bir harita çizip, hazinenin bulunması için uygun ipuçları hazırladıktan sonra çocuğa bunu verip hazineyi bulmasını isteyebilir.

Bu Oyun Çocuğuma Ne gibi Bir Katkı Sağlar?

Bu oyun çocuğunuzun hayal gücünü ve mekân algısını geliştirmesini sağlar. Çocuğunuz evin her köşesine farklı bakmayı öğrenecek ve keşfetme arzusu gelişecektir.

Hangi Yaş Düzeyindeki Çocuklarla Oynanmasını Önerirsiniz?

Bu oyun 5 ila 11 yaş aralığındaki çocuklarla oynanabilir.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Özkan Çağlar
Kaynak: Sorularınız İçin: ozkan_caglar_@hotmail.com