ÖSS öncesi altı öneri

ÖSS sınavı yaklaşıyor. Psikolojik danışman Faruk Öndağ sınava hazırlanan adaylara altın değerinde altı öneri

ÖSS sınavı yaklaşıyor. Psikolojik danışman Faruk Öndağ sınava hazırlanan adaylara altın değerinde altı öneri sunuyor.

Uyku düzenlerini son günde değiştirmeyin 1-Edirne'de yaşayan Gülşen, son sınıf öğrencisi. Saatlerdir yatağın içinde dönüp duruyordu. Zavallı anneciği de bir saattir üçüncü kez uyuyup uyumadığını kontrole gelmişti. Kadıncağız kızının hâlâ uyumadığını görünce, "Yavrum hadi ama, uyu artık." diye uyarmadan edememişti. Sıkıntı ile saate baktı, saat 00.00'ı gösteriyordu.

NE YAPMALI? Sınava birkaç gün kala artık çocukların uyku düzeniyle oynanmamalı.

Sınav öncesinde hassasiyetler

artar, aman dikkat!

2-Sınav gecesi TV'de film seyreden Ankara'dan Mehmet, annesinin "Amcan arıyor." sesiyle irkildi. Amcasını çok severdi. Kendinden emin hali, sıfırdan müthiş bir başarı örneği sergileyip ünlü bir avukat olması hep etkilemişti. Ama şu anda amcasının karşısında dik durabilecek kadar güçlü değildi.

NE YAPMALI? Sınav arefesinde öğrencilerin hassasiyetlerinin arttığı unutulmamalı. Görüşmelere dikkat!

Kahvaltıyı abartmayın,

mucize gıdalar yoktur

3-Şule, ÖSS'ye Erzincan'da girecek. Anne gerçekten çok titiz. Şule, sabah masanın üzerindeki çeşitliliği görünce, "Off anne ya, abartmışsın." dediyse de annenin ona sınavı kazandıracak karışımı çoktan hazırdı. Ceviz, bal, tahin, kuru üzüm... O sabah sınav boyunca çocuğun midesinin bulanacağını tabii ki evdeki hiç kimse bilmiyordu.

NE YAPMALI? Mucize bir yemek, vitamin, hap yoktur. Çocuğun alışık olmadığı yiyeceklere ısrar etmeyin.

 

Kaygının, bulaşıcı

olduğunu unutmayın

4-Bahçede kızını bekleyen İsmet Bey'in kendini beğenmiş, rahatsız edici bir üslubu vardı. Adam sürekli kızı için tuttuğu özel öğretmenlerden, harcadığı paradan, kızının aldığı puanlardan bahsediyordu. Oğlunu bekleyen baba Cemil Bey o an kendini çok güçsüz ve aciz hissetti, "evet onun bu sınavda pek şansı yoktu".

NE YAPMALI? Diğer ailelerle iletişime geçmemeye çalışılmalı. Kaygının bulaşıcı olduğu unutulmamalı.

Son anda tatsız

olaylar yaşanmasın

5-Çankırı'dan İdil'in ÖSS'ye 2. girişi. Talat Bey'e göre kızı çok iyi bir kariyere ulaşmalı ve dolayısıyla çok mutlu bir hayat sürmeli idi. Nurhan Hanım ile İdil bir türlü hazırlanıp çıkamıyorlardı evden. Bir senedir sabreden Talat Bey, bir anda kendini kaybetmiş, olağanüstü ağır ifadelerle öfke kusarken bulmuştu kendini.

NE YAPMALI? Bütün bir senenin stres birikimi tüm aileyi etkiler. Son anda tatsız olaylar yaşanmasın.

Ders çalışmayı bırakmak

strese sebep olabilir

6-Bursa'dan Emine'ye sınav öncesi ailesi iyi vakit geçirebilmek için evde olağanüstü hal ilan edilmişti. Sinema, gezmek vs. hiçbirisi onun dikkatini çekmiyordu. Bütün sene boyunca ince ince hazırladığı özetlerini, ders notlarını özlüyordu. Ancak babası, artık ders çalışmasını yasaklamıştı.

NE YAPMALI? Sınavdan önce çalışma bırakılmalı. Ancak titiz öğrencilerde bu durum daha çok strese neden olabilir.

DR. FARUK ÖNDAĞ PSİKOLOJİK DANIŞMAN