Oryantasyon; okul yaşamında öğrencilerin yeni karşılaştıkları durumlara kolaylıkla uyum sağlayıp, zorluk çekmemeleri için hazırlanan eğitimin vazgeçilmez bir çalışmasıdır. Yeni okula başlayan ya da yeni bir okula başlayan öğrencilere genellikle eğitim yılı başında okul ve çevresini, gereksinim ve ihtiyaçlarını, okulun kurallarını, işleyiş şeklini bilgilendirme yoluyla ulaştıran bu çalışma öğrencilerin kolay uyum sağlamasını, girdikleri yeni ortama en kısa sürede alışmalarını sağlamak amacını gütmektedir.

Oryantasyon oldukça geniş çalışmalar bütünüdür. Geniş bir çalışma olmasının nedeni her öğrencinin ( bireyin) farklı ve çeşit çeşit konularda uyum ve alışma zorluğu çekebilmesi gerçeğidir. Oryantasyonu belirli konularla sınırlamak koşmak yerine yerinde saymayı tercih etmek olacaktır. Bu nedenle yukarıda belirttiğimiz oryantasyon (duruma alıştırma) içeriklerine çalışma sistemleri, derslerin hedef ve amaçları gibi konularda eklenebilir. Bunların yanı sıra oryantasyon tüm yeni öğrencilere ulaşmalıdır. Çünkü her yeni öğrencinin böyle bir desteğe ve yardıma ihtiyacı vardır. Bu desteğin de tüm okul yönetimi tarafından özveriyle hazırlanıp uygulanması oryantasyon programını başarıya ulaştıracaktır.

Diğer yandan sadece öğrencilerin bu desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bir okul ve öğrenci ile ilgili bir durum söz konusu olduğunda velilerimizi bu durumun dışında ele almak, eksikliğini ve yanlışlığını hemen fark edeceğimiz bir girişim olacaktır. Öğrenciler için ne yapılması gerektiğini kısaca belirttik, peki ya veliler için nasıl bir uyum sağlama programı hazırlanabilir? Birkaç örnekle neler yapılabilir bir bakalım;

  • Okul tanıtım yemeği (okulun ekonomik şartları göz önüne alınarak)
  • Veli bilgilendirme toplantısı
  • Velilerin ve sınıf öğretmenlerinin birbirini tanıması (bu tanışmanın dersliklerde gerçekleşmesi doğal ve yararlı olacaktır)
  • Başka bir okuldan çeşitli sebeplerle geçiş yapan öğrenci velilerinin; eğitim-öğretimin başlamasının ardından bireysel görüşme için okula davet edilmesi
  • Bu görüşmelerde öğrencinin geçmiş dönemlere ait (sosyal, akademik, duygusal) gelişimleri hakkında bilgi alınması
  • Rehberlik hizmetleri hakkında bilgi verilmesi yararlı olacak bir oryantasyon programına örnek oluşturabilir.

 

Oryantasyon programı uygulandıktan hemen sonra yapılacak olan şey “Değerlendirme” olmalıdır. Programın herhangi bir eksiğinin görülmesi halinde daha sonraki dönemler için gerekli ve yeterli düzeltmelerin yapılması gerekir. Ayrıca tüm oryantasyon programının hazırlanması ve uygulanması sürecinde rehberliğin ilkeleri esas alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki gelişim sürekli olan bir kavramdır. Bu sebeple rehberlik hizmetleri de sürekli olmak durumundadır. Gelişim ve yenilenmeden uzak olan rehberlik ne öğrencilere ne de velilere yardımcı olur. Yeni eğitim-öğretim yılında tüm öğrenci, öğretmen ve velilere kolaylıklar diliyorum.

Bu içerik alıntıdır.
Yazar: Ahmet Fatih ERKAN/Psikolojik Danışman
Kaynak: