Taksim'de bulunan Atatürk Kitap-lığı'nın bir odasında kitapların içinde kalmış yaşlı adam çarpıyor gözümüze. Çalışanların bulunduğu bölümde olduğuna göre misafirdir herhalde diye düşünüyoruz.

Yoksa ne işi vardır ki burada? Halimizden soruları tahmin eden biri hemen açıklıyor: "Kütüphanemizin Nail amcası". Tanışmak istiyoruz heyecanla. Konuştukça anlıyoruz bu yaşlı adamın kitap aşkını. 56 yıllık emekli bir kütüphaneci olduğunu öğreniyoruz Nail Bayraktar'ın. Emekli olduktan sonra da gönüllü olarak çalışmaya devam ediyor, her gün kütüphaneye geliyormuş. "Hanımın kızmıyor mu bu duruma?" diye sorduğumuz Nail amca gülüyor. Eşi Nimet Bayraktar da kütüphaneciymiş. Kütüphanede başlayan sohbete çiftin evinde devam ediyoruz. Üsküdar'daki Şemsipaşa Kütüphanesi'nin ilk memuresi Nimet Bayraktar "Kitaplar bizim çocuğumuz, gezmeye kasabaya bile gitsek orada bir kütüphane bulur, mutlaka bakarız." diyor.

Çift, 1954 senesinde Süleymaniye Kütüphanesi'nde tanışır, 1958 yılında hayatlarını birleştirir. 1961'de İngiltere'ye giderler. Nail Bayraktar halk kütüphaneleri üzerine, Nimet Bayraktar ise yazma eserler üzerine çalışır. Döndükten sonra 10 yıl kadar da Ankara'da yaşarlar. Bu dönemde Nail Bayraktar, Kütüphaneler genel müdür yardımcılığı yapar. Nimet Hanım, Ankara İl Halk Kütüphanesi'nden emekli olur. 1988 yılında İstanbul'a geldiklerinde Nail Bey, Atatürk Kitaplığı'nda göreve başlar ve o gün bu gündür de buradan ayrılmaz. 2002 yılından sonra da gönüllü olarak çalışmaya başlar. 'Nereden gelir bu kitap aşkı, emekliliğini istediği gibi geçirebilecekken neden burada?' diye sorarız. Nail Bey'in cevabı, "İşlerim yarım kalmıştı tamamlıyorum." olsa da kitaplardan ayrılmak istemediği bellidir her halinden. 78 yaşında olmasına rağmen koşuşturmacaya devam eden Bayraktar, kütüphane çalışanlarına Osmanlıca öğretir. Çift, genç kütüphanecilere ders vererek birikimlerini aktarmayı da ihmal etmez.

56 yıllık kütüphaneci şimdilerde kütüphanede ona ayrılan masada yeni bir katalog hazırlığı yapıyor. "Kitapların nüfus kâğıdını çıkarıyorum." diyerek anlatıyor çalışmalarını. Elindeki katalog çalışması bittikten sonraki planlarını sorduğumuz Nail Bey, "Kütüphanede iş bitmez. Elden ayaktan düşmediğimiz sürece de bu işi bırakmayız." diyerek emeklilik planı olmadığını söylüyor.

Prof. Hamidullah eski yazma eserleri incelerdi

Bayraktar'ın çalışmalarına vefa olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir kütüphaneye onun ismini vermiş, bir de makalelerinin yer aldığı 'armağan kitap' bastırmış. Kendisiyle ilgili her konuda mütevazı cevaplar veren Nail Bey, İngilizce öğrenmesi ve lise mezunu olarak kütüphaneciliğe başladıktan kısa süre sonra İstanbul Üniversitesi'ni kazanması dışındaki tüm işlerini "Benim rolüm yoktu. Hiçbir unvanı, işi talep etmedim." diyerek anlatıyor. Eşi Nimet Hanım, söylenenlerin gençlere örnek olacağını belirterek, "Sen bunları çalışarak talep ettin." diyor. Nail Bey, Süleymaniye Kütüphanesi'nde çalıştığı dönem ünlü İslam alimi Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın sabah erkenden kütüphaneye geldiğini ve çok eski tarihli yazma eserlere baktığını anlatıyor.