Okul tatile girdi, şimdi ben ne yapacağım?

İsmail, kendisini tatmin edecek bir başarıyla (iki dersten kalmış) üçüncü sınıfa geçmişti. Ancak? Yaz tatili boyunca yine bazı şeylerden mahrum kalacaktı. Mesela hoca sınıfta ders anlatırken ?Hocam sınavda bu anlattığınız çıkacak mı?? türünden bir soru soramayacaktır.

?Ödevleri toplamayacak mısınız hocam?? diyenlere bir müddet sinir olamayacaktır. Kütüphanede bir final sınavına çalışırken yanındakine şöyle fısıldayamayacaktır: ?Bu kadar ders notu biter mi yahu, bırakıyorum çalışmayı hem ben çalışmadığım zamanlar nedense daha yüksek not alıyorum!?

Tabii birtakım alışkanlıklarına devam edecektir, hakkıdır! Örneğin, ?Öğrenciyim be abi, biraz daha indirim yapsan çok ikrama geçer.? demagojisini sonuna kadar kullanacaktır. (Biliyorsunuz bunun yazı kışı olmuyor arkadaşlar.) Fakat ne hikmetse İsmail'in bu yaz tatili her zamankinden daha farklıdır. Şöyle izah edelim: Sınıftan arkadaşlarla kantinde çay içerken o bir köşede ajandasına bir şeyler yazıyordu. Biz de ajandasına ne yazdığını merak ettiğimiz için bir eylem planı kurduk. Görevimiz, yurtta geceleyin (İsmail uyuduğunda) o ajandayı ele geçirmekti. Gece 03.15 sularında görevimizi başarıyla tamamlamıştık. Ama ajandayı okuduğumuzda ortada bizi şaşırtan bir durum vardı. Yaz tatilini nasıl değerlendireceğinin planlarını bulduk ajandada. Çeşitli fuarlarda stant görevlisi olarak çalışacağını, ne zamandır gitmek istediği ebru kursuna yazıldığını notlarından okuduk. Yaz bitimine kadar bitirmeyi hedeflediği İngilizce hikâye kitaplarının isimlerini okuyunca o zaman anladık neden bizlerden ödünç kitap aldığını. Sınavlar, ödevler var, vaktimiz yok diye ertelediğimiz gönüllü faaliyetlere bizden önce başladığını yine İsmail'in yaz tatili programından öğrendik. Bizim böyle bir yaz tatili programı yapmak aklımızın ucundan bile geçmemişti maalesef. Neden mi? Finaller bitti, okul tatile girdi edalarında rehavete kapılmayı dört gözle bekliyorduk da ondan!


SINAV MANZARALARI VE TERCİHLER

Hayatımızın sınavlarla geçtiği bir ülkede yaşıyoruz. Hani o içini kurşun kalemle doldurduğumuz kodlama kâğıdını kim bilir kaç defa daha kodlayacağız?.. (En son final sınavımın birinde içimden düşünmüştüm bunu, acaba kaçıncı kez elime alışım bu kodlama kâğıdını?) Gencinden yaşlısına kadar sınava girmeyen insanlar bile sınav günü daha bir stresli oluyor. Örnek vermek gerekirse, bir grup üniversiteli 17 Haziran'da buluşuyoruz demek yerine ?ÖSS günü, ÖSS saati iskelenin önünde buluşuyoruz millet.' diyerek birbirleriyle sözleştiklerini duyar olduk. Diğer bir örnek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, klakson seslerinin sınav boyunca kesilmesini sağlamak amacıyla okulların çevresine ?Sınav var, lütfen klakson çalmayınız? yazılı bin adet tabela yerleştirmişti. Kırmızı ışıkta bekleyen yaşlı bir teyzenin klakson çalan bir aracın sürücüsüne; ?Evladım tabelaları okumadın mı sen, sınav var sınav!? diyerek tepki göstermesi her şeyi özetliyordu.

Netice-i kelam bir ÖSS daha geride kaldı. Sınava giren arkadaşlar sonuçları heyecanla bekliyordur. (Tabii o günün gelmemesini isteyen de vardır.) Her yıl ÖSS'ye girenin merak konusudur: Puanlar bu sene yükselecek mi, yoksa düşecek mi? Aslına bakacak olursak puanlar düşse de yükselse de hiçbir şey değişmeyecek. Çünkü sonuçta ÖSS bir sıralama yarışı. Önemli olan ÖSS'ye girenler arasındaki sizin sıranızın iyi olmasıdır. Tercih zamanı geldiğinde puandan çok bunu göz önüne alırsanız daha sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz. Tercih konusuna burada bir nokta koyalım şimdiden sizleri stres etmeyelim. Hatta belki sizi rahatlatacak birkaç kelam bile söyleyelim: Kim korkar tercihlerden, panik yapma bu sadece bir tercih? (Farkındayım, ?Kim korkar ÖSS'den', ?Panik yapma bu sadece bir sınav' sözlerine çok benziyor.)


HAFTANIN SORUSU

Soru: Yazın yarı zamanlı bir işe başvurmak üzere kendime bir CV hazırlamak istedim. Fakat okuduğum okullar ve hobilerim dışında hiçbir şey yazamadım. Çünkü yazabileceğim pek bir şey de yoktu. Sizce CV'ye yazmak için okul dışı ne gibi faaliyetlerde bulunabilirim?

Cevap: Bu soruyla çok karşılaşıyorum. Hatta sizlere bir arkadaşımın sırf özgeçmişine yazmak için ?çim hokeyi' kursuna gittiğini bile söyleyebilirim. Şaka bir yana özgeçmiş/CV herhangi bir işe başvururken çok etkilidir. Ancak? Biz gençler olaya sadece özgeçmişimizi doldurma gözüyle bakmamalıyız. Asıl önemli olan yetkinliklerimizi, kabiliyetlerimizi artırmamızdır.