Çocuğunuzu verdiğiniz okul;

·   Kontenjanın üzerinde öğrenci alıyorsa,

·   Yeterli sayıda öğretmen bulundurmuyorsa,

·   İyi havalandırılmıyorsa,

·   İyi ısıtılmıyorsa,

·   İyi temizlenmiyorsa çocuğunuzun hastalanmasında pay sahibidir. Bu nedenle, çocuğunuzu göndereceğiniz okulu seçmeden önce bu açılardan incelemeniz gerekir.

* Çocuğunuzun metabolizması da hastalıklarda önemlidir

Çocuğunuzun bireysel metabolizması ve yatkınlığı da arkadaşlarına oranla daha sık hastalanmasına yol açabilir. ?Hassas bünyeli? sözcüğünü hepimiz duymuşuzdur. Eğer çocuğunuz bu tanıma uyuyorsa, doktorunuz anaokulları konusunda doğru bilgilenmiş bir hekim olmalı ve çocuğunuzu göndereceğiniz okulu iyi tanımalıdır. Alerjik bünyeli çocuklar daha sık hastalanır. Bu tip çocukların ebeveynleri seçim yaparken bu kritere uyan okulları tercih etmelidirler.

* Anaokullarında daha çok hangi hastalıklar görülür?

Daha çok nezle, grip, orta kulak iltihabı, faranjit, bademcik iltihabı, sinüzit, bronşit hastalıkları görülür.

* Çocuğum eve bir yerleri çizilmiş, morarmış dönüyor!

2 ile 3 yaş arasındaki çocuklarda oldukça sık rastladığımız ve ebeveynleri de çok öfkelendiren bir durumdur bu. Genelde, ?Öğretmeni neredeydi?? sorusuna muhatap oluyoruz. Bu yaş çocukları doğal olarak, henüz paylaşmayı bilemezler ve gün içinde sıklıkla oyuncak kavgası yapar ve kaşla göz arasında birbirlerine zarar verirler. Diyelim ki çocuğunuzun grubunda bu işleri daha fazla yapan bir çocuk var ve arkadaşlarına bu tip zararlar veriyor. Ne yapacaksınız? ?Sizin çocuğunuz herkesi ısırıyor, okuldan alın!? mı diyeceksiniz? Tabii ki hayır. Biraz ilgi, biraz rehberlik hizmeti ile problem çok kısa sürede tamamen bitiyor. Isırılan çocuklar da kendilerini korumayı öğrenerek büyük bir hayat deneyimi yaşıyorlar. Esas amaç da zaten bu değil mi?

* Çocuk geç yatıp geç kalkıyor, bu yüzden okula geç kalıyoruz

Anaokullarında genellikle saat 9:00-9:30 civarında kahvaltı biter ve her grup kendi arasında öğretmenleriyle beraber ?ısınma sohbeti? yapar. Bu çok önemli bir çalışmadır. Amacı ?paylaşım ve güne hazırlanma'dır. Öğretmen çocuğun nasıl bir gece veya hafta sonu geçirdiğini, neler yaptığını, beklentilerini, o günki duygusal durumunu vs. öğrenmeye çalışır. Dolayısıyla grup süreci başlamış olur. Eğer çocuk okula hep geç geliyorsa, bu bütünleşmeyi kaçıracak ve kendisini gruptan uzak hissedecektir. Bu durum okula karşı soğukluk ve isteksizlik doğurabilir.

Çocuklar için akşamları erken yatmanın sağlık açısından da çok yararları vardır. Büyüme hormonlarının akşamları 22:00 ile 24:00 saatleri arasında en yoğun şekilde salgılandığını biliyor musunuz? Akşamları erken yatmayan bir çocuk, sabahları geç kalksa da, bu aynı kalitede bir uyku süreci olmaz.

6 yaşındaki çocuğum hiçbir işini kendisi yapmak istemiyor

Bunda ailenin tutumunun payı çok büyüktür. Eğer siz çocuğunuza bu konuda gerekli izinleri verir, işlerini kendisinin yapması konusunda yeterli sabrı gösterebilirseniz, bu dönemi başarıyla atlatırsınız. Ama tersi uygulamalarla, örneğin, ?Haydi çabuk ol, bu böyle mi giyilir, palyaço gibi olmuşsun, etrafı kirletme, üstünü başını temiz tut, ellerini oraya sürme vs.? gibi uyarılarla çocuğu devamlı rencide ederseniz veya onun hiçbir şeyi yapmasına imkan vermeden her hizmetine siz koşturursanız, bu konularda isteksiz olması ya da problem çıkarması kaçınılmazdır.