11 Haziran günü velilerin ve öğrencilerin 1 yıl boyunca hazırlandığı OKS yapılacak. Peki bu büyük sınav öncesi veliler ve öğrenciler ne yapmalı diyorsanız bu yazı tam size göre...

Bildiğiniz gibi 11 Haziran günü, tüm velilerimizin ve çocuklarımızın bir yıl boyunca dolu dizgin hazırlanmış olduğu OKS sınavı yapılacak. Bu maratonun son düzlüğünde dikkat edilmesi gereken noktalara kısaca değinerek, bizler de bu konuda sevgili öğrencilerimize ve de ailelerine katkıda bulunmayı düşündük. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan, öğrencilerimizin ve velilerimizin öncelikle dikkat etmeleri gereken hususları kısaca ele alalım:

1- Sınava çok az bir süre kaldığı için, kitap eksenli hareket etmek ve soru bankalarına en baştan başlayıp sonuna kadar bitirecek şekilde kitap-kolikmiş gibi çalışmak son derece yanıltıcı ve zarar verici olabilir.

Çünkü kitaplardaki gereksiz ayrıntılar ve birbirinin tekrarı olan sorular, ayrıca da sırf sayfa doldurmak için bilerek zorlaştırılmış ve bu nedenle OKS'nin gerçek kıvamından uzaklaştırılmış detaylar ve soru gruplarıyla boğuşmak zorunda kalarak boş yere zaman kaybetmiş olursunuz. Üstelik soru bankaları sizi kendi uzayına çekeceği için de ciddi manada OKS'nin soru kıvamından uzaklaşmış olursunuz.

2- Bu nedenle, son 10 günlük bu süreçte, deneme sınavları üzerinden genel tekrar yapmak son derece faydalı olacaktır. Bir deneme sınavını adeta bir radar taraması gibi kendinize uygulayıp sınavınızı bitirmeli ve ardından da cevap anahtarına bakarak girmiş olduğunuz bu sınavın kritiğini yapmalısınız. ?öyle ki,

a) Hangi soruları yanlış yaptım?

b) Hangi soruları boş bıraktım?

c)Yanlış yaptığım veya boş bıraktığım sorular hangi derslerden?

d)Yanlış yaptığım veya boş bıraktığım sorular, yukarıda tespit ettiğim derslerin hangi konularından?

İşte bu konuları, yukarıdaki gibi tespit ettikten sonra, yâni derslerle ilgili probleminizi genelden özele ve soyuttan somuta taşıdıktan sonra, o zaman kendi kaynak yelpazenizden (Soru Bankası, Konu anlatımlı Kitap, Yaprak Test, Konu Anlatımlı Dergi, Defter Notları vb.) sâdece sıkıntıda olduğunuz o konuları çalışarak, tamir ederek, güçlendirerek ve ardından da hemen diğer bir deneme sınavına geçmeniz gerekmektedir.

3- Demek ki son 10 günde, kaynak yelpazeniz ile deneme sınavlarınız arasında gelgitler yaşayarak/yaparak, hem deneme kıvamını yakalamanız, hem de deneme sınavlarında yapmış olduğunuz taramalardan çıkan ve alarm veren konuları da kendi kaynak yelpazenizden çalışarak tekrar yolunuza devam etmelisiniz.

4- Bu son dönemeçte, yâni kalan 10 günlük bu sürede, özellikle son yılarda çıkmış gerçek OKS sınavları çözülebileceği gibi, alternatif yayınevlerinin çıkarmış olduğu deneme sınavları da çözülebilir.

5- OKS, soru sayısı az olan bir sınav olduğu için ve asıl çalışmalarınızı da yıl içersinde yapmış olduğunuz için, sınava son 1 gün kalana dek yukarıdaki bu modeli uygulayabilirsiniz. Sınavdan 1 gün önce ise dinlenmenizde ve kendiniz eğlendirmenizde fayda var.