Çocuğunuzun dağınık masasına hemen müdahale etmeyin. Onun öğrenme yönteminden kaynaklanabilen bu dağınıklıkta, kendine has bir düzen olabilir.

HERKES öğrenebilir ama herkes aynı şekilde öğrenemez. Bir çocuğun öğrenme stilini belirleyip gerekli düzenlemeleri yaparak başarısı artırılabilir. Okullar açılmadan çocuğunuzun nasıl öğrendiğini keşfedin. Öğrenim Stili testi İstanbul'da Bilfen Okulları ile Ankara Maya Okulları'nda gerçekleştiriliyor. Bilfen İlköğretim Okulları Koordinatörü Nurşen Kayatürk, Bireysel Öğrenme Modeli adı altında yapılan test sonucunda ortaya çıkan özelliklere bakarak ailelerin çocuklarının başarısını arttırabileceklerini, bu konuda okul olarak onlara destek vereceklerini söyledi.

Görsel öğrenenlerin özellikleri
* Çalışmalarında harita, grafik, resim kullanmayı tercih eder.

* Şekilleri üç boyutlu düşünebilir.

* Yalnız çalışmayı tercih eder.

* Sessiz ortamda çalışmaktan hoşlanır.

* Dinleme aktivitelerini sevmez.

* Sözlü yönergeleri takip etmekte zorlanır; arka arkaya talimatta kafası karışır.

* Çalıştıkları masa ve oda düzenlidir.

* Kavramı gözünde canlandırır.

* Çalışırken renkli kalemlerle çalışmayı, önemli yerlerin altını çizmeyi sever.

* İsim ve olayları not alarak öğrenir.

* Görünüş ve kıyafetine özen gösterir.

Aileye öneri:

*
Çalışırken masası dağınık bile gözükse kendine has bir düzeni olduğundan müdahale etmeyin. Çünkü bu durum çocuğunuz için bir düzendir ve çalıştığı konuyu hatırlamasına yardımcı olur. Unutmayın ki, tarihte parlak zekalarıyla ünlü pek çok zeki isim, aynı zamanda dağınıklıklarıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir.

* Eğitim araçları arasında bulunan görsel materyallerden, değirlerine göre daha fazla etkilendiğinden televizyon ve bilgisayar onun için birer öğretim aracı olarak kullanılabilir. Ancak kullanım saati belirli olmazsa ve izlenen programlar konusunda seçici davranılmazsa bunlar onun için bir tuzak haline gelebilir.

* Ders çalışırken konu ile ilgili kavram haritası oluşturması ve kendine has resimli notlar alması başarısını destekler.

İşitsel uyaranlarla öğrenenlerin özellikleri

 

DİNLEYEREK öğrenmeyi tercih eder. Sözel yönergeleri izlemekte başarılıdır. Kolay ezberler ve ezberlediklerini kolay hatırlar. Yabancı dilde başarılıdır. Çalışırken müzik dinlemeyi sever. Okumaktansa dinlemeyi tercih eder. Okurken dudaklarını kıpırdatır; okuma hızları düşüktür. Yazılıdan ziyade sözlü sınavda başarılı olurlar.

Aileye öneri:

*
Dinlediği konuları, size anlatmasını isteyin. Okuma becerisini geliştirici çalışmalar yaptırın.

* Ödevlerini yaparken soruları sesli olarak tekrar etmesinin onun için yararlı olacağını anlatın. Çalışırken arka planda sözsüz müzik çaldığında onu engellemeyin.

Dokunsal uyaranlarla öğrenenlerin özellikleri

TAKLİT ederek, deneyerek, dokunarak öğrenmeyi tercih eder. Laboratuar ortamında öğrenmekten çok hoşlanır. Masa başında uzun süre oturamaz; çalışırken yere uzanır veya yatakta çalışır. Kısa periyotlarda ve hareket ederek çalışır. Yazım hatalarını çok yapar. Okumayı sevmez. Eşyalarının dağınık olmasından rahatsız olmaz.

Aileye öneri:

*
Ders çalışırken küçük molalar verip yerinden kalkmasına ve hareket etmesine izin verin.

* Çalıştığı konuyu uygulamasına olanak sağlayın. En iyi yaparak öğrendiğini unutmayın. Zaman zaman ayakta çalışmasını sağlamak için, odasında ayaklı yazı tahtası bulundurun.

Çocuklar bilgisayarla ne zaman tanışmalı?

26 YILLIK eğitimci Florya Bahçeşehir Koleji Müdürü Sedat Karan, ailelerin bilgisayar çağında en büyük problemlerinden birinin çocuklarının bilgisayar ile ne zaman tanışması gerektiği konusu olduğunu belirterek, şu önerilerde bulunuyor: "Bilgi aracı olan eğitimin vazgeçilmesi sayılan bilgisayarlar, çocukların elinde bilgi, oyun ve zararlı bir alete dönüşmektedir. Bu konuda yapılan yasaklamalar, sıkı kontrollar sonuç vermemektedir. Çünkü üretilen bilgisayarlar yetişkinler için üretilmiştir. Son yıllarda ABD'de bu konuya çözüm bulmak için Inter okul bilgisayarları üretildi. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Intel'in üretiği bu bilgisayarlar okul çantası özelliği taşımaktadır. Öğrenciler tüm okul bilgilerini bu çanta yardımıyla ulaşabilmekteler. Ayrıca aileler evlerinden çocuklarının neler yaptığını izleyebilmekte, çocuklarıyla haberleşebilmekteler. Bu açıdan çocukların bilgisayar ile tanışma yaşının 7 olması gerektiğini düşünüyorum. Tüm eğitim kurumlarının destekleyici eğitim aracı olarak hazırlanan okul bilgisayarlarını kullanmaları gerektiğini düşünüyorum."

Öğretmenler zorlamalardan kaçınmalı

BİLFEN İlköğretim Okulu Rehberlik Bölüm Başkanı Psikolojik Danışman Başak Cenani çocukların okul korkusunu atlatmaları için annebabalar ile öğretmenlere önerilerde bulundu.

* Çocuğun okulda kendini terkedilmiş hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçınmalıdır

* Kaygısı anlayışla karşılanmalı naz, numara yapıyorsun gibi şeyler söylenmemelidir. Çünkü çocuk gerçekten kaygı duymaktadır.

* Okulda çocuğun ilgisini çekecek sınıf içi aktiviteler çoğaltılabilir.

* Çocuk sınıf içi çalışmalara katılmaya zorlamaktan kaçınılmalı, başlangıçta kolaylıkla üstesinden gelebileceği görevleri alması için yüreklendirilmelidir.

* Özendirme girişimleriyle birlikte artan oranlarda, gerekirse önce bir saat, sonra yarım gün ve sonunda tam gün okula gelmesi sağlanabilir.

* Annelerinde okula gelmeleri ve çocuk kendini rahat hissedinceye kadar kısa bir süre sınıfta oturmaları sağlanabilir.

* Çocuk okuldan uzak kalmamalıdır, sınıfa girmiyorsa bile okul bahçesinde durabilir.