Bugüne kadar kendinize göre uyguladığınız bir çalışma biçiminiz mutlaka vardır. Geçen zaman içinde artık bu çalışma biçiminin size yeterli gelmediğini anlamaya başladıysanız ya da amacınıza ulaşmak için daha etkin çalışmanız gerektiğini düşünüyor ve bunun için "Ne yapabilirim?" diye düşünüyorsanız, hazırladığımız yazımızı dikkatlice okuyun ve hemen kendinize uyarlayın.

1. Okulda - Dershanede Yapabilecekleriniz:

§          O günkü derslerle ilgili kısa bir ön hazırlık yaparak okula-dershaneye gelmeniz, öğreneceğiniz konuya ilgi duymanızı sağlar ve o konuyla ilgili merak duygunuzu uyandırır. Böylece kafanızdaki sorulara cevap bulabilecek şekilde öğretmeninizi takip edebilirsiniz. Bu şekilde hem dikkatiniz dağılmadan dersi izler hem de dersi anlama düzeyiniz hızlanır.

§          Öğretmeninizi dinlerken gerçekten öğrenmek arzusuyla dinleyin ve mümkün olduğunca dersi derste öğrenmeye çalışın.

§          Öğretmeninizi dinlerken mimiklerinizi etkin kullanmanız önemlidir. İlgili ve meraklı bakışlarınız öğretmeninizin dersi daha etkin ve istekli anlatmasına olanak sağlayacaktır.

§          Öğretmeniniz yüzünüzden konuyu anladığınızı ya da anlamadığınızı fark edebilmelidir. Gerekirse konuyu yineleyebilir. Yüzünüzdeki ifadeyi bu ipucunu verebilecek şekilde kullanın. (Anladığınız zaman başınızla onaylamanız, anlamadığınız zaman kaşlarınızı çatmanız v.s... gibi)

§          Dersi izlerken öğretmeniniz yazdırmasa bile unutmak istemeyeceğiniz örnekler ve bilgileri not almanız daha sonra o dersi çalışırken bilgileri daha kolay hatırlamanızı sağlayacaktır. İyi not alabilmeniz için hızlı yazabilmeli ve kısaltmalar kullanabilmelisiniz. Öğretmeninizin ağzından çıkan her sözcüğü yazmak zorunda değilsiniz. Not alırken öğretmeninizin söylediği cümleyi yazmak yerine, anladığınızı kendi ifadenizle yazmanızı öneririz.

§          Derste anlamadığınız konular olabilir. Konuyu tam ve zamanında öğrenebilmek için öğretmeninize soru sormak tan çekinmeyin. Anlamadığınız yerleri mutlaka ve çekinmeden sorun.

§          Ders bitiminde tenefüsten 1-2 dakikanızı konuya kısa bir takrar etmek için ayırmanız, konunun zihninizde pekişmesini sağlayacaktır. Yinelerken soru-yanıt yöntemini kullanmanızı öneririz.

Ön Hazırlık: Bir ders için ön hazırlık yeni konunun ne olduğu hakkında fikir sahibi olmak ve konunun alt başlıklarını inceleyerek kısa bir göz atmaktır. Süresi bir ders için 5-10 dakikayı geçmemelidir.

 

 2.Evde Yapabilecekleriniz:

 

§          Bulunduğunuz ortamın fiziksel koşulları çalışmalarınızı olumsuz etkileyecek düzeyde olmamalıdır. Çalıştığınız oda yeterince sıcak ve aydınlık olmalı, çevrenizde dikkatinizi dağıtacak afiş, poster v.s... gibi eşyalar olmamalıdır. Ayrıca sizi rahatsız edecek biçimde ses ve gürültü olmaması da önemlidir.

§          Okuldan eve geldiğinizde belli bir süreyi dinlenmek için ayırabilirsiniz. Daha sonra zamanınızı, ders çalışma planı hazırlayarak kontrol kontrol altına alın. "Hangi dersi, ne zaman ve ne kadarçalışacaksınız?" sorusunu yanıtlayın.

§          Ders çalışmaya her gün aynı saatte başlayın.

§          Ders çalışmaya başlamadan önce kalem, defter, silgi, kitap gibi gereksinim duyacağınız tüm araç ve gereçleri masanızda hazır bulundurun.

§          Okulda gördüğünüz dersleri "soru-yanıt" yöntemiyle 5-10 dakikalık bir sürede kısaca yineleyin. Yineleme, konuyu ezberlemek değildir. "Neden-sonuç" ilişkisi kurarak ve "soru-yanıt" yöntemiyle yapıldığında konunun pekişmesini sağlar ve hafızadaki kalıcılığını arttırır.

§          Ödevlerinizi tamamlayın.

§          Ertesi gün göreceğiniz dersler için kısa bir ön hazırlık çalışması yapın.

§          Çalışmak için kesin süreler belirleyin. 30-40-50 dakikalık çalışma süreleri yanıt arasında, 10 dakika dinlenin.

§          Çalışmaya ara verdiğiniz zaman zihinsel ve bedensel açıdan gevşemek gerekir. Bunun için temiz havada sistemli nefes almak, yürümek, balkonda veya bahçede kültür fizik hareketleri yapmak sizi olumlu etkileyecektir.

§          Çalıştığınız konuyu özetlemek için kullanılmış grafikleri; tabloları, formülleri ve benzeri araçları inceleyin. Başarınızın arttığını göreceksiniz.

 

§          Yaptığınız çalışmaları günlük, haftalık, aylık aralıklarla yineleyin. Bu çalışma, öğrenilen bilgilerin unutulmaması için önemlidir.

§          Sınavlarda kendinizi daha rahat hissetmek istiyorsanız, sağlıklı, düzenli ve planlı çalışmanın bunda büyük etkisi olacaktır.

§          Dersteki dikkatinizin uzun sürmesi ve öğrendiklerinizi kolay anımsamanız için ders dinlerken ya da çalışırken önemli yerleri not alın.

§          Çalıştığınız konuyla ilgili test çözerken 1 dakikada 1 soru çözebilecek hızı kazanacak şekilde süre tutmanız, hızlı düşünme yeteneğinizi geliştirmeniz gerekir.

§          Çalışma programınızda belirlediğiniz saatlerde oynamalar olabilir. Asıl amacınızın o gün verdiğiniz karara göre çalışmanız gereken dersleri tamamlamanız olduğunu unutmayın.

§          Televizyonun ve bilgisayarın zamanınızı çalmasına izin vermeyin.

§          Arkadaşlarınızın sizinle telefonda sohbet etme isteğini, çalışmanız bittikten sonraya erteleyin. Telefonun haberleşme aracı olduğunu unutmayın.

§          Günün sonunda kendinizi değerlendirin. Yapmayı planladığınız şeylerin hepsini gerçekleştirdiniz mi? Gerçekleştiremediyseniz nedenlerini inceleyin ve ihmal etmeden ertesi günkü programınıza alın.

§          Gerçekten bir şeyi isterseniz başarırsınız. Öğrenmeyi gerçekten isteyin. Böylelikle karşınızda bulunan her duruma, her konuya dikkat etmek zorunda kalırsınız.