Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Motivasyon nedir? Şnsanları neler motive edebilir? Motivasyonun iş ve günlük hayatta önemine dair...

Yankı Yazgan bu ay iş dünyası dergilerinin sıkça sorduğu sorulardan Marie Claire okurlarının ilgisini çekebilecek olanlarını toparlayıp, cevapladı. Şş hayatı, motivasyon, beyin, para, umut ve umutsuzluk ilişkisini okuyacaksınız bu satırlarda. Bu kapsamda başka sorularınızı da duymak isterim.

Motivasyonun tanımını yapar mısınız?

Bulunduğunuz yer ile bulunmak istediğiniz yer arasındaki yolu aşmanızı sağlayan güç kaynağı desek mi? Harekete geçirici, bir yöne doğru kımıldamamızı sağlayıcı psikolojik vektör. Şnsan beyninde bu vektörün bir karşılığını ararsak; rahatlama, heyecan ve keyif duygusu yaratan bölümleri aktifieştiren her uyaran, bu vektörün çıkış noktası sayılabilir.

Motivasyon her beyin için aynı mı?

Her birimizin kendini rahat hissettiği, keyif aldığı durumların müthiş bir farklılık göstermesi sizi şaşırtmasın. Bazen hareket etmemek (Şçinde olduğu durumu sürdürmek, 'rahatını bozmamak'), bazen de nereye gittiğini bilmeksizin hareket etmek ("Yeter ki içinde olduğumuz durum değişsin demek", yani 'rahat batması') bu 'motivasyon' vektörünü yaratır.

İnsanları neler motive eder? Örneğin, para ne kadar motive edicidir?

Yuvarlak bir cevap vereyim; kişiden kişiye değişir. Çoğunluk için çok önemlidir. Hatta birçok durum için rakipsiz bir güç taşıyabilir. Ama paranın birinci derecede 'hareket ettirici' role sahip olmadığı çok sayıda durum olduğunu görmeyelim, yadsımayalım.

Para ile motive olmayan var mı?

Üniversitede (Hemen kötü örnekleri düşünmeyin, en üstteki üniversiteleri akla getirin) çalışan bir akademisyen, daha fazla para kazanma şansı olan işlere neden heves etmez? Hayatını daha özgürce yaşadığı, yaptığı işi kendisinin belirlediği, içerik denetiminin ve hesap vermenin diğer sektörlerden (Örneğin, bir finansal kurumdan) oldukça farklı olduğu, merak ettiği konuların peşinde koşma şansının daha yüksek olduğu akademik hayatı terk etmeyi, birçok akademisyen özgürlüğünden vazgeçme olarak algılar. Bu bir bakıma da, öyledir. Hayatının üzerindeki tam kontrolü sağlayabilmek, en azından bunu yapabileceğine inanmak, dilediği yöne dümeni kırıp gidebileceğine inanmak, birçok bilim adamı ya da entelektüel için başkalarına 'akıllıca gözükmeyen, 'loser' (kaybeden) hayat tarzlarını sürdürme motivasyonudur.

İş hayatına yeni atılan gençlere tavsiyeleriniz neler?

İş hayatına yeni atılan gençlere vereceğim ilk tavsiye; beklemek, sabretmek, gerekeni yapmak ama sonuca varmak için acele etmemek... Makarnanın pişmesi için bir tencere su kaynattığınızı düşünün. Su kaynama noktasına yaklaşana kadar, elinizi içine sokmadığınız sürece, kaynama noktasına yakın olduğunu pek belli etmez. Tam siz vazgeçmek üzereyken, suyun fokurtusunu duyabilirsiniz.

Ruh sağlığı için bir kriz reçetesi var mı?

Hayat krizlerden daha uzun sürer. Krizi bir hayat tarzına dönüştürüp dönüştürmemek ise bizim elimizde.

Umut mutluluk için çok mu önemli?

Umut geleceğe baktığımızda içimizde olan, mutluluk ise bugünün anlamını bularak yaşadığımızdır.

Umutsuzluk, mutluluğu nasıl bozar?

Gelecek için hazırlandığımız bugünün tadını kaçırarak...