Meslek Liselilerin Durumu

Bu sene üniversiteye giriş sistemi değişti. Değişmeyen konu ise katsayı idi. Bundan dolayı her sene olduğu gibi bu sene de en çok konuşulan lise meslek liseleri oldu.

Meslek liseleri bu sene belki de önceki senelere göre daha mağdur oldular. Bu seneye mahsus olan bu düşüncemi maddeler halinde şöyle açıklayabilirim.

  1. Meslek liseli öğrencilerin bu sisteme göre eğitilmemesi
  2. Katsayı sorununun aylarca netleşmemesi
  3. Katsayı farkının azalmasına rağmen haksızlığın devam etmesi
  4. Tüm teknik eğitim fakültelerinin kapatılması ancak yerlerine sadece birkaç yerde teknoloji fakültelerinin açılmasıyla oluşan kontenjan kaybı
  5. Meslek liselerinin ek puanla girebildiği yerlerin ÖSS’ye göre oldukça azalması
  6. Sadece meslek liselilerin girebileceği mühendislik fakültelerine, birçok bölümün ortak olması. ( Örneğin, Elektrik-Elektronik Mühendisliğini hem bilgisayar hem de Elektrik-Elektronik bölümü mezunları yazabiliyor.)
  7. Tercih kılavuzu yayınlanana kadar teknoloji fakültelerinin durumunun belirsizliği

 

Bunlar bu seneye mahsus, meslek liselerinin temel sorunlarıydı. Her sistem değişikliğini ilk yaşayanlarda bu tarz durumlar ne yazık ki oluyor. Benim düşüncem, sistem yine değişmezse, seneye ve sonraki senelerde, katsayının netleşmesiyle, ders programlarının değişmesiyle, teknoloji fakültelerinin sayısının artmasıyla, bölüm–alan haritasının daraltılmasıyla daha oturmuş bir sınav sistemi bizi bekliyor.

 

Sınav sistemindeki değişiklerle ilgili öğrencilerin yapması gereken değişiklikleri anında takip edip kendini ona göre hazırlamaktır. Yoksa neden ve niçin gibi sorularla sadece ve sadece kendimize zarar veririz.

 

 

“Meslek liselim, durumun üzer normal olan her insanı

  Yıllarca bekledin az daha bekle, denklenir belki katsayı…”