Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır.
Merkezi Yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel Yetenek Sınavıyla Seçme yöntemi ise 5. Maddede anlatılmaktadır. Merkezi Yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, Y-ÖSS puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Merkezi Yerleştirmenin Sınavsız Geçiş ile ilgili kuralları "SINAVSIZ GEÇIŞLE ILGILI TERCIHLERINIZI YAPARKEN GÖZ ÖNÜNDE TUTACAĞINIZ YERLEŞTIRME ESASLARI" başlığı altında anlatılmaktadır.
Tablo 6A ve 6B ortaöğretimdeki alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen lisans programlarını; Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların sınavsız yerleştirilebilecekleri önlisans programlarını göstermektedir. Bu tablolarda açıköğretim programları da yer almaktadır. Adaylar bir yükseköğretim programına yerleştirilirken kullanılacak olan Y-ÖSS puanlarının hesaplanmasında bu tablolar göz önünde tutulacaktır. Adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih ettikleri takdirde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,8 ve ek olarak 0,24 ile çarpılacağını öğrenebilmeleri için Tablo 6A ve 6B’de alanlarını bulmaları ve bu alanların altındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gereklidir. Kendi alanları dışındaki yükseköğretim programlarını tercih edecek adayların Y-ÖSS puanları hesaplanırken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0,3 katsayısıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenecektir.
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve ÖSS-DIL puan türlerinin herhangi birinden en az 145 puan alan adaylar istedikleri takdirde kontenjanı bulunmayan açıköğretim programlarına yerleşebileceklerinden bu programlar için ek puan verilmemektedir.
Tablo 1A’da hangi puan türünde en az kaç ÖSS puanı alan adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih edebilecekleri ya da yükseköğretim programlarına önkayıt yaptırabilecekleri görülmektedir.
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DIL puanlarından 145’in altında olanlar için yerleştirme puanı (Y-ÖSS) hesaplanmayacaktır. ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2, ÖSS-EA-2 puanlarından 165’in altında olanlar için de ilgili Y-ÖSS puanı hesaplanmayacaktır.
 
 

Yükseköğretim Programının Türü
ÖSS Puan Türleri
Puan Koşulu
Meslek Yüksekokulu önlisans programlarını tercih edebilmek için (Sınavsız Geçişten boş kalan kontenjanlar dahil)
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ÖSS-EA-1,ÖSS-DİL
En az 45 puan
Açıköğretim önlisans programlarını tercih edebilmek için
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ÖSS-EA-1,ÖSS-DİL
En az 145 puan
Açıköğretim lisans programlarını tercih edebilmek için (İngilizce Öğretmenliği hariç)
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ÖSS-EA-1,ÖSS-DİL
En az 145 puan
Özel yetenek gerektiren lisans programlarına önkayıt yaptırabilmek için
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ÖSS-EA-1
En az 145 veya 185 puan (*)
Yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen lisans programlarını tercih edebilmek için (Bakınız Tablo 3A ve Tablo 3B)
ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1 ÖSS-EA-1,ÖSS-DİL
En az 165 puan
Diğer lisans programlarını tercih edebilmek için (yerleştirmede meslek lisesi çıkışlı adaylara ek puan verilen programlar hariç)
ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ÖSS-EA-2,ÖSS-DİL
En az 165 puan

 
 
 
(*) Liseler, meslek liseleri, öğretmen liseleri ve güzel sanatlar liselerinin El Sanatları, El Sanatları Teknolojisi, El Sanatları ve Çiçek, Dekoratif El Sanatları, Grafik, Grafik Sanatlar, Grafik Tasarım, Müzik, Nakış, Resim, Uygulamalı Resim Sanat, Sanat (Müzik), Sanat (Resim), Seramik, Seramik Sanatı, Spor, Tasarım ve Teknolojisi alanlarından mezun olan adaylardan ve milli sporculardan, aynı alanlardaki eğitim programlarına başvuracakların 2009-ÖSS’de ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve ÖSS-DIL puan türlerinin herhangi birinden en az 145 puan almaları gerekir. Yukarıda sözü edilenler dışındaki
başvurularda ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1 ve ÖSS-DIL puan türlerinin herhangi birinden en az 165 puan gerekir.