Karneler dağıtıldı, öğrenciler arasında takdir ve teşekkür alan olduğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı karnesinde kırık notlar bulunan da var. Çocuğun başarısını ve ders çalışma isteğini, aile ve çevreden gelen birçok faktör etkiliyor.

Başarısız olduğu için çocuğunu suçlayan ebeveynin önce kendine bakması ve onun başarılı olması için gereken maddi ve manevi ortamı ne kadar hazırladığını değerlendirmesi gerekiyor. Çocuklarda doğuştan gelen doğal öğrenme güdüsü olduğunu ifade eden Memorial Hastanesi'nden pedagog Dr. Melda Alantar, bunun olumsuz etkilendiği durumlarda çocukların bilgiyi kazanmak için çaba göstermediğini belirtiyor. Çocukların okula ilişkin görevlerde başarılı olamayacaklarına inandıklarında, hiçbir şeyin değişmeyeceğini düşünerek çalışmayı bıraktığına dikkat çeken Alantar, ?Öğrenme zorlaştıkça kolaylıkla engellenme duygusuna kapılarak çaba göstermedikleri için öğrenmede başarı sağlayamazlar. Bilgi edinmenin heyecanını yitirir ve başarının şansa bağlı olduğuna inanırlar.? diyor. Çocukların öğrenme yeteneklerini etkileyen bazı durumlar olduğunu belirten Alantar, bunları şöyle anlatıyor: ?Özel öğrenme bozukluğu; dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerin kazanılmasında ve kullanılmasında kendini gösteren bir bozukluktur ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, okul çağındaki çocukların yüzde 3-5'inde görülen nörobiyolojik kökenli sorundur. En yaygın belirtileri dikkatsizlik, düşünmeden hareket etme, aşırı hareket veya hareketsizliktir. Hiperaktivite okul başarısını olumsuz açıdan etkileyen psiko-eğitimsel bozukluktur. Zihinsel gelişimin yaş düzeyinin altında olduğu vakalarda okula uyumsuzluk ve akademik başarısızlık görülebilir. Boşanma, ayrılık, ölüm, kayıplar, çevre ve okul değişiklikleri gibi strese yol açan yaşam olayları öğrenme güdüsünü etkileyebilir. Önceki dönemlerde sınıflarını geçemeyen öğrenciler başarısız olacakları inancıyla çaba göstermez. Okul ortamındaki rekabet, özellikle pek çok şey öğrenmelerine rağmen ?en iyi' olarak nitelendirilmeyenler için bezdirici olabilir. Başarılı olamayan veya çabaları takdir edilmeyen öğrencilerin öğrenme güdüleri zayıflar. Yetişkinlerin tutumları öğrencilerin akademik başarıya ilişkin inançlarını etkiler. Anne-babaların çocukların ilgi ve yeteneklerini göz ardı ederek, gerçekçi olmayan beklentiler içinde olmaları veya eğitime önem vermemeleri, öğrenme güdüsünün azalmasına yol açabilir. Oysaki kurulan sağlıklı ebeveyn-çocuk ilişkisini sürdürmek ve eğitimin önemli olduğu mesajını iletmek çok önemlidir.?

Çocukların başarılarını artırmak için ebeveynlere önemli tavsiyeler

§          Çocuğu eğitirken kararlı ve adil olun, evde sorumluluk yükleyin. Onunla okulu hakkında konuşun.

§          Aile bireyleri ile birlikte öğrenmeyi özendiren yerleri ziyaret edin.

§          Öğrenmenin önemli olduğunu düşündüğünüzü ona belirtin.

§          Başarılar için imkan oluşturun.

§          Çocuğa başarılı olduğu etkinlikleri belirlemesinde yardımcı olun.

§          Çocuğunuza yardımcı olurken ödül ve yaptırımları dengeleyin.

§          Evinizin bir köşesini çocuğun ödev yaparken gerekebilecek malzemeleri kolayca bulabileceği bir çalışma alanı olarak düzenlemesi için ona yardım edin.

§          Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün.

§          Öğretmen ve psikolojik danışmanların çocukla ilgili uyarılarına önem verin.

§          Yarıyıl tatilini çocuğunuzun okulda neden zorlandığını belirledikten sonra uygun çalışma programıyla başarıyı yakalaması için bir fırsat dönemi olarak değerlendirin.