Karnelere bir aya kala belki son bir gayretle notlarını düzeltir endişesiyle karneler tehdit malzemesi yapılabiliyor. Örneğin; ?bir zayıf bile görürsem hiç iyi şeyler olmaz?, ?zayıf bir karne ile eve girmeyi düşünme?, ?kötü karne senin için kötü bir yaz tatili demek unutma? gibi tehdit cümleleri çocuktaki iştiyakı artırmak bir yana karne ve dolayısıyla okula negatif şartlanmaya sebep olur.

Bu nedenle karne, çocuğun eğitim hayatına negatif bakmasına neden olabilir. Çocuk şöyle düşünür; ?okul olmasaydı karne olmazdı, karne diye bir şey olmasaydı babam-annem ile tartışma olmazdı. Nefret ediyorum okuldan!!!? diye düşünür. Okulu sevmeyen çocuğun ise çalışması mümkün olmaz. Geçmişle değil gelecekle ilgilenin ?Ben sana demiştim' tarzı yaklaşımlar sonuç getirmeyeceği gibi aranızdaki ilişkiyi de zedeler. Bu nedenle ?Sanırım hoş olmayan bir sonuçla karşı karşıyasın, bu durum her ikimizi de üzdü.? diyerek çocuğunuza kendi belirlediği hedefleri hatırlatın. Hedeflerine nasıl ulaşabileceği konusunda çocuğunuzu konuşturun.

Karnede önce iyi notları görün Yapılan en yaygın hata iyi notların en son görülüp, en kötü notların en önce görünmesidir. Bu durumda çocuk haksız bir yaklaşım olduğunu düşünebilir. Objektifliğinize inanmaz. İyi olan notlar sadece müzik, resim, beden eğitimi dersleri bile olsa öncelikle onları fark edip çocuğu onore edin. ?Sanatçı mı olacaksın?? tarzındaki alaycı ifadelerden mutlaka kaçının. Ne yapacağınıza birlikte karar verin Bütün bu yaklaşımlardan sonra çocuğa, onun fikrini almadan bir program yapmak yerine bundan sonra neler yapılması gerektiğine mutlaka birlikte karar verin. Karar çocuğun olursa uygulaması daha mümkün olur. Ancak sadece siz konuşursanız çocuk size hak verse bile uygulamakta zorluk çekecektir. Ayrıca uygulanabilir planlar yapmaya dikkat edin.