Konuşurken zaman zaman takılıyor, sesleri veya heceleri tekrarlıyor, bazı kelimeleri çıkarmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Bugüne kadar takılmadan konuşmak için çok çaba göstermekle beraber başaramadınız mı? Kısacası konuşurken kekelediğinizi mi düşünüyorsunuz?

Yapabileceğiniz çok şey var. Çözüm için önce problemi iyi tanımak yararlıdır. Kekemelik genellikle çocuklukta ortaya çıkan; fakat yetişkinlikte de devam edebilen bir konuşma bozukluğudur.

Kekemelik, kişinin kalıtımsal özellikleri, kişiliği ve kabiliyetlerinin çevresi ile etkileşimi sonucu ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kız çocuklara göre kekemelik 4 kat daha fazladır.

Kekemelikten geliştirdikleri bazı yöntemlerle veya anne-baba, öğretmen ve çevrenin uygun yaklaşımı ile tamamen kurtulduklarını söyleyen kişiler çoktur. Gösterilen çabaların yeterli olmadığı durumlarda bir uzmandan gecikmeden yardım almak kekemeliğin yol açtığı kaygı bozukluğu, sosyal içe dönüklük gibi problemleri önleyecektir.

Bazı insanlar kendi kendilerine konuşurken, kitap okurken, şarkı söylerken veya çocuklarla konuşurken akıcı bir şekilde konuşabilirler. Yine aile içinde ve yakın arkadaşlar arasında son derecede rahat konuşabilen veya aylarca kekelemeyip de belli dönemlerde konuşması anlaşılmayacak derecede aşırı kekeleyen, sonra kendiliğinden tekrar akıcı konuşmaya başlayan kişiler de vardır. 7 yaşına kadar çocuklarda bazı kelimelerin ilk harflerinin ve hecelerinin sık olmamak şartıyla tekrarlanması normal olup zamanla azalması gerekir.

Bu sorunu yaşayanlar kekelemeyi azaltma maksadıyla iyi çıkaramadıklarını düşündükleri sesleri ve heceleri içeren kelimeler yerine başka kelimelerle konuşmayı tercih ederler. Bazen bu da işe yaramaz. Bazı kelimelerle kekeledikçe ve bu kelimeler yerine başka kelimeleri koydukça konuşulmayan kelimelerin sayısı artmaya başlar. Yine bazı kelimelerin başına "!e merhaba" "e günaydın" gibi heceler getirerek konuşmak da kekemelikle başa çıkma tekniği olarak görülmektedir. Bununla beraber bu şekilde konuşmak da bir alışkanlık halini alınca konuşmanın kalitesini bozmaktadır.

Çözüm için ne yapmalı?

Harflerin uygun şekilde çıkarılması için ayna karşısında çalışın.

Hızlı şekilde tekerleme söyleyerek çalışma yapın.

Yüksek sesle kitap okuyun.

Sınıfta arkadaş grubu arasında iyi bildiğiniz konuda sunum yapın.

Zamanla rahatlayacağınızı bilerek arkadaş toplantılarında takılsanız da konuşmaya gayret edin.

Arkadaşlarınla kekemelikle ilgili duygularınızı paylaşın