Yılın ilk karneleri bugün alınıyor. Bir veli olarak ben de ilk karnemi alacağım. Fazla heyecanlı olduğumu söyleyemem. Okulların açıldığı günden bu yana okul ve öğretmenle sürekli ilişki içinde olduğum ve kızımın durumunu takip ettiğim için nasıl bir karne alacağımı iyi biliyorum. ?Alacağım' diyorum çünkü çocukların karnelerinin, aynı zamanda velilerin ilgi notlarını da gösterdiğine inanıyorum.

Öğrencinin derslerde gösterdiği başarı çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiyor. Çocuğun kapasitesi, öğretmen tutumu, anne-baba davranışları bu etkenlerden yalnızca bazıları. Çocuğunuzun karnesini tahmin edemiyorsanız ve zayıf notlarla karşılaşırsanız, ?Neden zayıf getirdin?? sözünü yutmaya, en fazla içinizden söylemeye kendinizi bir an önce alıştırsanız iyi olur. Çocuğunuzun zayıf notu karşısında hayret edip bunun hesabını sormaya hakkınız olduğunu düşünüyorsanız ben de sizlere şu soruları sormak istiyorum; ?Karnenin alındığı güne kadar neredeydiniz?', ?Zayıf not geleceğinden neden haberiniz yoktu?'

Ders başarısı ve bunun sonucunda karneye yansıyan notlar sizin için ne kadar önemliyse çocuğunuz için de o kadar önemli. Başarılı bir karne ile çocuğun kendine duyduğu güven ve saygı artarken, kırık notlar kendine güvensizliğe neden olabiliyor. ?Neden zayıf getirdin?' sorusu, çocuklar için hiç de basit değil. ?Ailem artık beni sevmiyor mu?', ?İlgilenmeyecek mi?' ?Tatil yapmama izin vermeyecekler mi?' endişelerine neden oluyor.

Ne yazık ki bu sorular gelişim dönemindeki çocuklarda beklenmedik davranışlara da neden oluyor.

Önemli olan başarısızlık yerine bu başarısızlığın nedenlerini gözden geçirmek. İlköğretimin birinci kademesi çocukların yaşamında önemli değişikliklerin olduğu dönemdir. İlk kez anne-babadan ayrı kalma, farklı bir öğrenme çevresi içine girme, arkadaşlarına ve öğretmene alışma bocalamayı da beraberinde getirir. İkinci kademede başlayan ergenlik dönemi okul başarısını direk olarak etkiler.

Sekizinci sınıfta ve ortaöğretimde OKS, ÖSS'ye hazırlık, sınav kaygıları yine okul başarısını etkileyen önemli kriterler arasında bulunuyor. Tüm bunların dışında okul başarısını engelleyen, özel nedenler olabilir. Ne olursa olsun çocuğunuza kızmak yerine telafi yolları önerin.

Tatili çocuğunuzla birlikte olmak için bir fırsat şeklinde değerlendirin. Benim gibi çalışmak zorundaysanız da en azından akşam saatlerinizin bir bölümünü çocuğunuzun ve sizin birlikte yapmaktan zevk aldığınız etkinliklere ayırın. Eve geldikten sonra çocuğunuzla birlikte kısa bir yürüyüş yapın. Sinemalarda akşam matinelerine gidin. Zayıf olduğu konularda ders çalışırken kısa süreli ona eşlik edin. Karnesinde kırık not olan veliler; kendinize ve çocuğunuza iyilik yapıp aşağıdaki soruları dürüstçe cevaplayın.

·          Çocuğunuzu öğrenmeye özendirdiniz mi? Onunla birlikte ufkunu genişletecek, öğrenmeyi sevdirecek yerlere gittiniz mi?

·          Öğretmenin ve öğrenmenin önemli olduğunu hissettirdiniz mi?

·          Çocuğunuzun başarılı olduğu ya da olabileceği alanları keşfettiniz mi?

·          Ödül veya ceza konusunda denge sağlayabildiniz mi?

·          Gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüştünüz mü?

·          Öğretmenle işbirliği yapıp, yardımcı olmaya çalıştınız mı?