Beslenme uzmanlarının 'altın öğün' olarak nitelendirdiği kahvaltı, kan şekerini yükselterek dikkat dağınıklığını azaltıyor. Konsantrasyonu sağlayan kahvaltı, iş ve okul başarısının artmasına önemli katkıda bulunuyor.

Ayrıca kahvaltı yapmamaya bağlı olarak kan şekerinin gün içinde düzensiz seyretmesi şeker hastalığına davetiye çıkarıyor.

Mesaiye veya derse başlamadan önceki ilk öğün olan kahvaltı, insanları güne hazırlamada önemli bir fonksiyon üstleniyor. Verimli bir gün isteyenlerin kahvaltıdan vazgeçmemesi şart. Ancak özellikle şehir yaşamında kahvaltı, 'geç yatma, işe yetişme, zaman darlığı' gibi nedenlerle bu alışkanlık çoğu zaman aksatılıyor. Bunun yerine simit ve poğaça ile öğünü geçiştirme tercih ediliyor.

Diyetisyenler ise kahvaltının çeşitli bahanelerle aksatılmaması uyarısında bulunuyor. Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, gün içinde alınan enerjiyi dengeleyen kahvaltının sabah çok düşük olan kan şekerini yükseltip düzenlediğini ifade ediyor. Dikkat dağınıklığını azaltan kahvaltının konsantrasyonu sağladığını vurgulayan Çimili, kahvaltı öğününün kalp hastalıkları, tansiyon ve şeker hastalıkları ile obeziteden koruduğunu dile getiriyor. Beslenme uzmanı Çimili'ye göre, dengeli ve düzenli beslenmeye sevk eden kahvaltı, diğer öğünleri de düzenliyor. Kahvaltı etmeyen çocuk ve gençlerde dikkat dağınıklığı ve konsantrasyonda azalmalar çok sık görülüyor. Kahvaltı yapmamak bireylerin günlük verimini azaltıyor, çalışma kapasitesini düşürüyor. Kahvaltı yapmayanlar özellikle enfeksiyonlara daha sık yakalanıyor.

Kahvaltının atlanması nedeniyle kan şekerinin gün içinde daha düzensiz hale geldiğini bildiren beslenme uzmanı Çimili, bu durumun şeker hastalığına yakalanma riskini artırdığını kaydediyor. Kahvaltı yapmayan ve öğlene kadar hiçbir şey yemeyenlerin öğle öğününe aşırı derecede yüklendiklerini anlatan Çimili, bu durumun bir anda aşırı kalori alımı ile yağ oranlarında artışlara neden olduğuna dikkat çekiyor. Kahvaltı yapmayanların genellikle öğleye yakın saatlerde poğaça, simit gibi besinlerle öğün atlattığını hatırlatan beslenme uzmanı, "Bu yöntem insanların gelecek öğle öğününü yapmamalarına ve akşama daha çok acıkmalarına yol açar. Tek öğün beslenmeye neden olan söz konusu tercih, yüksek kalori almaya yöneltir. Alınan bu aşırı kalori vücutta yağ olarak depolanır. Yani kahvaltı yapılmadığı ve dengeli beslenilmediği zaman karşılaşılacak sorun obezite olabilir. Obezite kaynaklı diğer hastalıklar da tetiklenmiş olur." uyarısında bulunuyor.

Kahvaltıdan en çok etkilenen grubun çocuk ve gençler olduğunu dile getiren diyetisyen Çimili'ye göre, ebeveynlerin kahvaltı alışkanlıkları çocukları üzerinde etkisini gösteriyor. Çocuklarının okulda başarılı ve sağlıklı olmasını isteyen aileler, kahvaltı öğününü alışkanlık haline getirmeli, güne mutlaka kahvaltıyla başlamalı.