CV'nizi hazırladınız, gönderdiniz. Sizi yüz yüze görüşmeye çağırdılar. İş görüşmesinde neler sorulacağını biliyor musunuz?

Artık üniversite bitirmek, bir ya da birkaç yabancı dil bilmek yetmiyor. Diğerleri arasından sizin seçilmeniz için daha fazlasına ihtiyacınız var. İşvereni, o iş için en uygun kişinin siz olduğunuza ikna etmeniz gerekiyor.


"Nereden mezunsunuz, nerelerde çalıştınız," gibi klasik iş görüşmesi sorularının yanıtlarını zaten CV'nizde vermiştiniz. Yüz yüze görüşmede sizi daha fazlası bekliyor. İlk öğrenmeniz gereken şey şu: Bir yönetici sizinle çalışıp çalışmayacağına üç temel sorunun yanıtını aldıktan sonra karar verecektir. Neden? Nasıl? Kimsiniz?



Neden?

"Ne iş olsa yaparım," düşüncesiyle mi iş başvurusunda bulundunuz, yoksa o işi yapmayı çok mu istiyorsunuz? İşverenler, birlikte çalıştıkları elemanların işi sevmesini, kurumu sevmesini, mesleği sevmesini önemsiyor. Sizin kurumu, mesleğinizi ve o işi sevip sevmediğinizi öğrenmek için şu sorularla karşılaşacaksınız:


Neden bu kurumda çalışmak istiyorsunuz? Hangi özelliklerinizin bu iş için uygun olduğunu düşünüyorsunuz? Bundan beş yıl sonra kendinizi nerede, ne yapıyor olarak görüyorsunuz? Bu işe niçin sizi alalım? Kurumumuz hakkında neler biliyorsunuz? Firmamızda ne kadar çalışmayı düşünüyorsunuz? Kısa ve uzun vadedeki amaç ve hedefleriniz nelerdir? Bu kuruluşa ne gibi katkılarınızın olacağını düşünüyorsunuz?


Nasıl?

Diyelim ki, o işi sevdiğiniz için istediğinize ikna olundu. Peki, gerçekten başaracak mısınız? İşte sizi bekleyen sorular. Sizi neler motive eder? Neler sizin motivasyonunuzu kırar? En olumlu/güçlü yanlarınız nelerdir? Takım çalışmasından hoşlanır mısınız? İş hayatınızda karşılaştığınız en büyük problem neydi ve bununla nasıl başa çıktınız? Seyahat etmekten hoşlanır mısınız? Başka bir şehre taşınma konusunda ne düşünürsünüz? Kendinizi nasıl bir insan olarak tarif edersiniz?


Kimsiniz?

Başarı sizin için ne demektir? Kendinizin veya size bağlı ekibinizin başarısını nasıl ölçüyorsunuz? Yönetim tarzınızı kısaca açıklayabilir misiniz? İş ortamında sizi neler kızdırabilir? Bunlara nasıl tepki verirsiniz? Son işinizden neden ayrıldınız?


Nasıl sorulur?


Kimi görüşmelerde standart bir sıralama vardır, önceden hazırlanmış sorular arka arkaya sorulur. Kimi görüşmeler ise sohbet havasında sürer, yeri geldikçe sorulur. Görüşmelerde sorular genellikle dört biçimde sorulur.

Direkt
sorular: Daha önceki işinizden neden ayrıldınız? Yanıtlaması en kolay sorulardır. Görüşmenin başında bu tür soruların sorulması, sizi rahatlatır, görüşmeye ısındırır.


Varsayım türünde sorulan sorular: Müşteri parasının derhal iade edilmesini isterse sorunu nasıl çözersiniz? Beş yıl sonra kendinizi nasıl bir pozisyonda görüyorsunuz? Yanıtlaması en güç olan soru tipidir. Görüşmeyi yapan kişinin hangi yanıtı almak istediği genellikle belli değildir.


Yönlendirerek sorulan
sorular: İş seyahatine gidersiniz değil mi? İşverenin aradığı cevapları bulmayı umduğu sorulardır.


Deneyim ölçen sorular: Zor bir karar vermek zorunda kaldığınız bir durumu anlatır mısınız? Eğer deneyimli bir elemansanız, üstesinden kolayca gelebilirsiniz.