İnternet bağımlısı çocuklar, eğitimlerini yarıda bırakıyor

Amacına uygun kullanıldığında çocuğun eğitimine ve gelişimine yardımcı olan internet, bazı zamanlarda büyük bir tehlike haline gelebiliyor. Üç ay önce Bakırköy'de kurulan İnternet Bağımlılığı Polikliniği'ne 70 kişi başvurdu. Dr. Ömer Şenormancı, polikliniğe başvuranların önemli bir kısmının internet bağımlılığı yüzünden okulu bıraktığını söylüyor.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BRSHH) İnternet Bağımlılığı Polikliniği'ne şimdiye kadar 70 kişi başvurdu. Dr. Ömer Şenormancı, 3 ay önce açılan internet bağımlılığı polikliniğinde 50'nin üzerinde hastayı takip ettiklerini söyledi.

Ömer Şenormancı, hastane başhekimliğinde düzenlenen, internet bağımlılığına ilişkin sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, internet bağımlılığı tanımı için online geçirilen zamanın profesyonel amaçlı ve gerekli bir kullanım olmaması gerektiğini söyledi. Kliniğe başvuranların 20'li yaşlarda gençler olduğunu kaydeden Şenormancı, "Önemli kısmı sadece internet yüzünden okulu bırakmış. Gençler daha çok binlerce kişinin aynı anda oynadığı 'devasa çok oyunculu çevrim içi rol yapma oyunları'na (MMPORG) yöneliyor. Örneğin birisi 'Rekorum 72 saat bilgisayar başından hiç kalkmamak' diyor." diye konuştu. Ailesi kısıtlama getirdiğinde, bilgisayarı geri almak için annesine, babasına bıçak çekenlerin olduğunu vurgulayan Şenormancı, "Ailesi bilgisayarın fişini sakladığında, babasının cep telefonundan girip çok yüksek telefon faturalarına neden olanlar var. MMPORG'larla çocukları 12 yaşına kadar hiç tanıştırmama tavsiyesinde bulunuyoruz.'' dedi.

Meclis internet bağımlılığını araştıracak

İktidar ile muhalefet partileri uzlaşarak, 'internet kullanımı ve çocukların internetin zararlarından korunmasına ilişkin' bir araştırma komisyonu kurdu. Meclis'in 24. döneminde kurulan ilk komisyon internetin zararlarına ilişkin olurken, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin benzer nitelikteki araştırma önergeleri birleştirildi. Meclis Genel Kurulu'nda oybirliği ile kurulan komisyon, güvenli internet kullanımı konusunda kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve internetle ilgili kuruluşları dinleyecek. Çalışmalarını bir rapora dönüştürecek olan araştırma komisyonu getireceği önerilerle de devlete, ailelere ve ilgililere yol gösterecek. 17 üyeden oluşacak ve üç ay görev yapacak komisyon gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.

Önergelerin Genel Kurul'daki görüşmelerinde hükümet adına söz alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, internetin birçok faydasıyla birlikte yanlış kullanımı nedeniyle zararlarının da olduğunu belirterek, çocuklarla birlikte erişkinlerin de internet bağımlılığına düşebildiğini kaydetti.