Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde 55 bin ilköğretim öğrencisi üzerinde yapılan bir anket ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Ankette öğrencilerin psikolojik durumlarının iç açıcı olmadığı görülüyor.

55 bin ilköğretim öğrencisi üzerinde yapılan bir araştırma, öğrencilerin çok sayıda psikolojik ve sosyal problemi olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre her 5 ilköğretim öğrencisinden (yüzde 21) biri tırnağını yiyor, öğrencilerin yarısı (yüzde 50) 'hayır' diyemiyor, yarıya yakını (yüzde 42) korkunç rüyalar görüyor, yarıdan fazlası (yüzde 59) hata yapmaktan korkuyor, 4'te 3'ü ailesinden başarılı olması için baskı görüyor (yüzde 74), bazı öğretmenler öğrencileri dövüyor (yüzde 21).

Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde okuyan tüm ilköğretim öğrencilerine uygulanan ve bu alanda en kapsamlı araştırmalardan gösterilen 'Sorunlarıma bakış' anketinin sonuçları belli oldu. Yenimahalle Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından 22-26 Kasım 2004 tarihleri arasında yüz yüze yapılan anket; 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda okuyan 31 bin 336; 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan 23 bin 197 olmak üzere 54 bin 533 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi.

Anket sonuçlarına göre ilköğretimin 2, 3, 4 ve 5. sınıf öğrencilerinin yüzde 74'ü 'ailelerinin kendilerinden çok başarılı olmalarını beklediğini' kaydediyor. Aynı kaygıyı taşıyan çocukların yarısı, 'hata yapmaktan korktuklarını' ve 'sınavlarda çok heyecanlandıkları için başarılı olamadıklarını' belirtiyor. 2-5. sınıf arasında eğitim gören öğrenciler için önemli bir bulgu da 'Başkaları benden bir şey istediğinde hayır diyemiyorum.' ifadesini yüzde 50 oranında işaretlemiş olmaları. Psikolojik danışman Yeter Akbıyık, bu durumu 'çocuklarımızın ve öğrencilerimizin kendilerine ve bedenlerine yönelik her türlü durum karşısında 'hayır' diyebilmeyi öğretmede sıkıntılı olduğumuz, anne-baba ve öğretmen olarak bu becerilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyduğumuz' anlamında yorumluyor.

İlköğretim 2, 3, 4 ve 5. sınıftaki öğrencilerin yüzde 16'sı derslerde parmak kaldırmaya korkuyor, yüzde 25'i çok çalıştığı halde başarılı olamıyor. Başkaları ile rahat konuşamayan (yüzde 27), hata yapmaktan çok korkan (yüzde 50), çok utangaç ve sıkılgan (yüzde 24) olduğunu söyleyen öğrencilerin, korkunç rüyalar gördüğünü (yüzde 42) ve çok kıskanç olduğunu (yüzde 14) belirtmeleri de dikkat çekiyor. Öğrencilerin 'Vücudumu tanımıyorum ve nasıl koruyacağımı bilmiyorum.' (yüzde 14) demesi de önemli bir sorunun işareti olarak görülüyor.

İlköğretimin ikinci kademesindeki 4 bin 969 öğrenci (yüzde 21) ile birinci kademedeki 4 bin 732 (yüzde 15) öğrenci 'Tırnak yeme alışkanlığım var.' diyor. Yani büyük öğrenciler, küçük öğrencilerden daha çok tırnaklarını yiyor. 2-5. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler daha çok aile ve okul ile ilgili sorunları işaretlerken; 6, 7 ve 8. sınıflarda bu yoğunluk kişisel alana kayıyor. 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrencilerin ailelerinin kendilerinin başarılı olmalarına yönelik beklentileri yüzde 65. Bu oranın yaş büyüdükçe erkek öğrencilere kaydığı, ailelerin erkek öğrencilerin başarılı olması konusunda biraz daha duyarlı olduğu görülüyor. 6, 7 ve 8. sınıfta öğrenciler en fazla, 'Çok hayal kuruyorum' (yüzde 52) 'Sinirlendiğim zaman kendimi kontrol edemiyorum.' (yüzde 51), 'Arkadaşlarım her konuda beni ikna ediyor hayır diyemiyorum.' (yüzde 33) şıklarını işaretliyor. 7 bin öğrencinin ise (yüzde 31) 'Ölümden çok korkuyorum' demesi dikkat çekiyor.

Bu kapsamda bir anketin Türkiye genelinde ilk defa gerçekleştirildiğini belirten Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım, Türkiye genelini yansıttığı söylenen anketlerin bile bin, en fazla iki bin kişi üzerinde yapıldığını, lise öğrencileriyle birlikte 86 bin öğrenci üzerinde bir anketin yapılmadığını kaydetti. Yenimahalle'nin Türkiye genelini yansıtan bir ilçe olduğunu ifade eden Yıldırım, anketin öğrencilere yönelik hizmet veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlar için yol gösterici veriler içerdiğini söyledi.

Anketi gerçekleştiren ekibin başında yer alan Rehberlik Araştırma Merkezi'nde görevli psikolojik danışman Yeter Akbıyık, üniversitelerle görüşerek anket sonuçlarını bilimsel olarak değerlendireceklerini kaydetti. Akbıyık, sorunlu öğrencilerle birebir ve gruplar halinde görüşerek çözüm üretmeye çalışacaklarını, daha büyük sorunları ise hastanelere yönlendireceklerini söyledi.

12-15 yaş öğrencilerin psikolojik durumu

Korkunç rüyalar görüyor (yüzde 15), çok hayal kuruyor (yüzde 50), çok kıskanç olduğunu düşünüyor (yüzde 18), yalnız kalmayı istiyor (yüzde 21), içe kapanık bir insan (yüzde 32), hata yapmaktan korkuyor (yüzde 59), başkaları ile rahat konuşamıyor (yüzde 29), topluluk içinde kendini rahat hissetmiyor (yüzde 24), hayır diyemiyor (yüzde 33), başkalarına güvenemiyor (yüzde 31), ergenlik dönemi gelişim özelliklerini bilmiyor (yüzde 17), kendini beğenmiyor (yüzde 21), kendini güzel/yakışıklı bulmuyor (yüzde 25), sıkıntı ve bunalım içinde (yüzde 14), bazen içki kullanıyor (yüzde 2), sinirlendiği zaman kendini kontrol edemiyor (yüzde 51), ölümden korkuyor (yüzde 31), hangi mesleğe yöneleceği konusunda yardıma ihtiyaç duyuyor (yüzde 39), sık sık başını derde sokuyor (yüzde 16).