Leyla Uyan, Bingöl'ün Mutlaca Köyü'nde sadece ilkokul ikinci sınıfa kadar okula gidebildi. Dipolama-sını Halk Eğitim Merkezi okuma yazma kursunu bitirince alabildi. Ortaokul ve liseyi Açıköğretim'de bitirdi. Gündüz tarlayla uğraştı, hayvanlara baktı. Geceleri üniversiteye hazırlandı. ÖSS sonuçları açıklandığında sınava özel hocalar ve dershaneye giderek hazırlanan on binlerce öğrenciyi geride bırakmıştı. Sözel-2 alanında 339 puan aldı. 1 milyon 615 bin aday arasında 839'ncu olmuştu.

BUGÜN 23 yaşında olan Leyla Uyan, Bingöl'ün Solhan İlçesi'nin 100 haneli Mutluca Köyü'nde okula başladığında 9 yaşındaydı. Leyla, erkek kardeşi Hişar'la gittikleri okulun ikinci sınıfında karne aldıklarında son kez okul yüzü gördü. Çünkü terör nedeniyle okulu kapatıldı. Evde Türkçe bile bilmeyen annesi Remziye ile ilkokul 5'nci sınıfa kadar okuyan babası Mahmut Uyan, Leyla'nın evdeki diğer kızlarla aynı kaderi paylaşmasına üzüldü. Erkek kardeşi Solhan'daki YİBO'ya gönderildiğinde Leyla, yine de umudunu yitirmedi.

TARLADA KLASİKLER

Okulunun kapatıldığı 1993 yılından itibaren Leyla, eline geçen tüm kitapları okudu. Hayvanları güderken, evin temizliğini yaparken, tarlada çalışırken, bağ bahçe işleri ile uğraşırken yanında dünya klasikleri vardı. SSK'da memur olan ağabeyi Aydın Uyan'ın getirdikleri yetmeyince köye gelen gidenden kitap istedi. Ama yazı yazmayı öğrenemedi. Bingöl Halk Eğitim Merkezi'nin okuma yazma kursu açtığını duyan ağabeyi Aydın, Leyla'yı Bingöl'e yanına aldı. Burada kurslara giden Leyla, ilkokul diplomasının sahibi oldu.

Ö?RETMENDEN DESTEK

Leyla Uyan, diplomasını aldıktan sonra Açıköğretim'le önce ortaokulu bitirdi. Açıköğretim Lisesi'ndeki derslerin sınavlarına 1-2 ay kala gece yarılarına kadar çalıştı. Her dersi okuyarak anladı, ancak matematiği bir türlü kavrayamadı. 2.5 yılda liseyi de bitirdi. Ardından abisinin desteği ile merkezdeki Uğur Dershanesi'ne gitti. Öğretmenleri ondaki azmi görünce ders sonrası konuları tekrarladı. Geceleri öğrendiklerini tek tek çalıştı.

Sınav sonrası fazla soru yapmadığını düşünüyordu. Ama, 120 soruda sadece 5 yanlışı vardı. Müjdeli haberi yine ağabeyi Aydın Uyan'dan aldı. Sözel-2 puanı 339.732 idi. 98.899 ortaöğretim başarı puanı ile birlikte hesaplanan bu puanı ile Türkiye 839'ncusu olmuştu. ?imdi tüm tercihlerini öğretmenlikten yana kullanacak. Türkçe öğretmeni olacak.

Kardeşim okula gittiğinde keşke ben de erkek olsaydım dedim

Leyla, duygularını Hürriyet'e şöyle anlattı: "Okulum kapandığında büyük hayal kırıklığı yaşadım. Hep açılmasını bekledim. Çünkü, kız olduğum için ilçeye ve merkezdeki yatılı okullara gidemiyordum. Bir kapı açılsın istedim. Ama, o kapı açılmadı.

Ağabeyimin desteği ile önce ilkokul diploması aldım. Ondan sonra umudumu hiç yitirmedim. Arkadaşlarımdan daha fazla çalıştım. Bulduğum her boşlukta koltuğumun altındaki kitabı okudum. Kitabın ne olduğu önemli değildi. Birçoğunu anlamıyordum. Ama olsun, okuyordum. ?imdi, üniversiteyi kazanınca, köydeki kızlar bana imreniyor. Yapamayacağımı düşünüyorlardı. Derece beklemiyordum. Ama, şimdi hem kızlara, hem de doğudakilere umut oldum. Çok mutluyum."