İdeal Tercih Listesi nasıl olmalı?

Bu sene 30 tercih hakkı var ve bu nedenle tercih listesi oluştururken oldukça esnek davranabilirsiniz.

Rehberlik Uzmanı Mehmet Teber'in yazı dizisi

 

Bu sene LYS sonuçlarının ardından büyük bir hengâme yaşandı. ÖSYM’nin yaptığı hatalar, yeni sınav sistemi, kılavuzda yapılan benzetim ortalığı toz duman etti. Öğrencilerin bu süreçte zihinleri karıştı. Ortalık biraz durulurken, bu günlerde öğrenciler tercih listelerini hazırlanmaya başladılar. Biz de bu yazımızda ideal bir tercih listesinin nasıl olması gerektiğine değineceğiz.

İdeal Tercihler

Bu sene 30 tercih hakkı var ve bu nedenle tercih listesi oluştururken oldukça esnek davranabilirsiniz. İlk 10 tercihe sıralamanızın yetmeği idealinizdeki okulları yazabilirsiniz. “Yerleşme ihtimalim yok, puanı çok yüksek” gibi düşünceleri boş verin. Hayallerinizi ve idealleriniz süsleyen okullara mutlaka tercih listenizde yer verin. Sıralamanızın 20.000 olduğunu düşünürsek ideal tercihleriniz 1000-20000 başarı sırası arasında olabilir. 

Gerçek Tercihler

Gerçek tercihler 10 ile 20 arasındaki tercihler olup kendi başarı sıralamanıza yakın tercihlerdir. Genelde bu aralıkta olan tercihlerinize girersiniz. Mesela sizin sıralamanız 20.000’se. 10 ile 20 arasındaki tercihlerde 17.000-22.000 arasındaki tercihlere yer verebilirsiniz.    

Garanti Tercihler

Son 10 tercihe ise garanti tercihler diyebiliriz. Bu tercihler kendi sıralamanızın iki katı kadar altına sarkan tercihlerdi. Yani garanti tercihlerde 40.000 sıradaki okullara kadar tercih yapabilirsiniz. Bu durum sizi güvence altına alacak ve yerleşme ihtimalinizi yükseltecektir.  

Tercih yelpazenizi bu şekilde geniş tuttuğunuzda çok büyük ihtimal bir bölüme yerleşebilirsiniz.

DİKKAT!

ÖNEMLİ BAĞLANTILAR

GEÇMİŞ YAZILAR

 (Haber 7)