Herkesin içinde bir şeyler kıpırdar tatil deyince

İmkanlar elverdiğince tatilin de hakkı verilmeli.            

Öyle ise yarıyıl tatilinde kar yağarsa; kartopu oynayalım, kardan adam yapalım karda kayıp yuvarlanalım.

Hasret kalıp alamadığımız sabah uykusundan bol bol alalım, 24 gün kadar.

Malum tatil Kurban Bayramına da rastlıyor, el öpüp şeker ve harçlık toplarken kurban etlerinden de yiyelim.

Fakat öğrenciler için durum biraz daha farklı sanıyorum. Tatilin yaklaşması beraberinde karneleri de getirdiğinden bir dönemin muhasebesi bir kısım öğrencilerde biraz tatilin tadını kaçırıyor olabilir.

Durum değerlendirmesi yapalım; bu duruma nasıl geldik, hedefimize ulaşabildik mi? Yoksa bu da yeter mi diyoruz.

Yeni hedefler belirleyebilir miyiz?

İyi bir eğitim almanın gerekliliğine inanıyor muyuz?

Ne olmak istiyoruz?

Tercihlerinizde ne kadar ciddiyiz?

Hedeflerinize ulaşmak için neler yapmalıyız?

Elimizdeki imkanlar ne?

Bu konuda kimlerden yardım alabiliriz?

Bu soruları cevaplayabiliyorsak ve aldığımız kararları uygulamayı başarabilirsek bu tatil olmasa bile bir daha ki tatilin tadını çıkartabiliriz.

Bu arada herkes tatil yaparken, tatili de planlayarak günün belli bir kısmını çalışmaya ayıranlar mutlaka rakiplerine fark atacaklardır. Bir mesele var ki o da istekli olarak ders çalışılıp çalışılmadığı. İstemeden yenilen aş, ya karın ağrıtır ya baş derler ya öyle. Çalışmaların verimli olabilmesi için istekli olmak şart.Öyle ise istekli olabilmek için neler yapılmalı.

Yine başka bir soru: istekli olan mı ders çalışır yoksa ders çalışan mı istekli olur? Seven mi ders çalışır yok sa ders çalışan mı sever? Bu sorular başarıda kilitleniyor.

Öğrenme basamaklarına riayet ederek ders çalışanlar mutlaka başarılı olur ve çalışmalarının karşılığını alırlar. Dolayısıyla da çalışmayı severler, çalıştıkça da başarıları artar. Bu iki duygu birbirini beslemeye devam eder.

Öğrenme basamaklarına riayet etmeyenler çok ta çalışsalar verimsiz çalışmalarının sonucu olarak başarısız olurlar. Dolayısıyla ders çalışmayı sevemezler.

Öyleyse bu konuda daha çok başarmak sevmeyi besliyor diyebiliriz. Yani sevmediği için başarısız olunmaz, daha çok başarısız olunduğu zaman sevilmez. Bir düşünün başarabildiğimiz hangi şeyi sevmiyoruz.

Bence ders çalışmayı iyi bilenler mutlaka tatilin de tadını çıkartacaklardır. Çünkü kafalarının bir köşesini kemirip duran başarısızlık duygusu ve başaramama korkusu olmayacaktır.

Hepinize iyi tatiller diliyorum.