Yapılan yanlışlarla gözlerde kararma, bulantı, göğüste ağrı görüleceğini söyleyen Duran, "Asla yalnız yüzmeyin, cesaret gösterisi yapmayın, tedbirinizi alın." dedi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için girilen sığ sularda yanlış yüzme teknikleri kişinin boğulmasına yol açıyor. Suya girer girmez suya gelişi güzel bir kuvvet uygulanılması ve ellerin kapalı tutulması gibi hatalar gözlerde kararma, bulantı, göğüste ağrı, hızlı soluk almaya sebep oluyor.

Yüzerken yapılan en büyük yanlışlardan biri yüzmeye hızlı başlanılması ve kolların düzgün atılmaması. Burç Koleji Yaz Sporları Okulu Koordinatörü Mehmet Duran, yüzmenin yavaş ve gittikçe hızlanan bir tempoda olması gerektiğini söylüyor. Duran, "Suya gelişi güzel bir kuvvet uygulamayın. İtiş hareketini tamamlamakta olan diğer kolun hareketini etkilememek için çekiş hareketine hemen başlamayın. Kol suya girdiğinde baş ile omuz arasında orta noktadan ileri uzanma hareketine devam edilmeli. Harekete omuz başının ileri uzatılışı destek vermelidir. Böylece bir teknenin burnu gibi bir biçim alan vücut, arkadaki kolun itiş hareketini rahatça tamamlamasına izin verir." diyor. Yüzerken ellerin kapatılmaması gerektiğini belirten Duran, parmakların açık olması durumunda suyu yeterince itmek ve hızlı gitmek için kuvvet alınamayacağını dile getiriyor.

Hataların göğüste sıkışma, gözlerde kararma, bulantılara sebep olacağını ifade eden Duran, bu durumdaki bir kişinin de boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söylüyor. Duran'ın verdiği bilgilere göre soğuk sularda yüzme yeteneği ve kapasite düştüğü için soğuk suda yüzmek çok tehlikeli. Vücut su içindeyken havadakine göre 25 kez daha çabuk soğur ve vücut ısısı düşer. Vücut ısısının düşmesi ise bilinç kaybına sebep olurken boğulmalara davetiye çıkarıyor. Daha az yağ bulunması nedeniyle çocuklar soğuk suda daha hızlı bilinç kaybı yaşıyor. Öte yandan akıntıya kapılma durumunda bir kişi paniğe kapılmadan akıntıyı arkasına almalı ve sahile doğru akıntı doğrultusunda 45 derece saparak yüzmeli. Eğer akıntı çok güçlü ise dalga çarpmadan hemen önce vücut dalganın altına doğru alınmalı, dalga geçene kadar korunmalı.

Yüzerken bu hataları yapmayın

Yemek sonrası hemen yüzmeyin, yemekten 1 saat sonra suya girin. Yemek sonrası yüzmek, özellikle kalp rahatsızlığı olanlar için çok tehlikeli.

Suya girmeden önce ısınma hareketleri yapın. Birdenbire yüzmeye başlamak kasları zorlar.

Suya girerken vücudunuz düz bir çizgi gibi olmalı.

Sudan çıktıktan hemen sonra duş almayın. Yüzerek ısınan adalelerin birdenbire hızlı soğumaması gerekiyor. Özellikle sıcak suyla duş alınması kılcal damarları genişletir, kanın vücudun çeşitli bölgelerinde toplanarak kalpten uzak kalmasına sebep olur. 10 dk bekledikten sonra ılık suyla duş alın.

Denizde yüzerken dikkat edin

Derinliği bilinmeyen, çok dalgalı ve atık su boşaltılan

göl ve denizlerde asla yüzmeyin.

Yüzerken, can yeleği haricinde herhangi

bir yardımcı araç kullanmayın.

Asla yalnız yüzmeyin. Bir sorun olduğunda yardım edebilecek kadar yakında olan en az bir kişi ile birlikte yüzün.

Yeteneklerin üzerinde yüzme davranışları sergilemeyin.

Şiddetli bir yağıştan sonra denize girmeyin.