Uzmanlardan LYS'de Tercih Uyarıları

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adaylarını tercih heyecanı sardı.

02 Temmuz 2015 Perşembe 13:43

Uzmanlar tercih döneminde öğrencilere uyarılarda bulundu. İpek Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zekeriya Başkal, yüksel puan alındığında o puanın tuttuğu yere girilmek zorunda olmadığı uyarısını yaptı. Yardımcı Doç. Dr. İlkiz Altınoğlu Dikmeer ise tercih döneminde ne istenildiğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

İpek Üniversitesi'nden Doç. Zekeriya Başkal ile Yard. Doç. Dr. İlkiz Altınoğlu Dikmeer, LYS tercihleriyle ilgili üniversite adaylarına önemli tüyolar verdi. Başkal, yüksek puan alındığında o puanın tuttuğu yere girilmek zorunda olmadığını ifade etti. Öğrencilerin, tercih robotu gibi hareket ederek en yüksek yeri birinci sırada tercih ettiğini dile getiren Başkal, "Puanınızın tuttuğu bölümü değil, istediğiniz bölümü tercih edin. Tıp doçenti olduktan sonra "ben aslında sosyal bilimler istiyordum" diyen, bilgisayar mühendisi olduktan sonra siyaset bilimle uğraşmaya başlayan, bir işkence gibi zoraki yaptığı mühendislik mesleğinden aldığı paralarla hat kursuna giden insanlar var bu ülkede. Bunlara neden o mesleği tercih ettiğini sorduğunuzda cevabın "puanım oraya tutuyordu" olduğunu göreceksiniz." dedi.

'FOTOĞRAFLARINIZI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMAK İÇİN BİR ÜNİVERSİTE TERCİH ETMEYİN'

Öğrencilerin en zayıf noktasının yurt dışı isteği olduğunu belirten Başkal, uluslararası anlaşmaların kişileri aldatmaması gerektiğinin altını söyledi. Çoğu üniversitenin uluslararası anlaşmasının olduğunu kaydeden Başkal, "Birkaç hafta ya da ay Polonya veya Romanya'da kalıp çoğunlukla zamanınızı çekildiğiniz fotoğrafları sosyal medyada paylaşmakla geçireceğiniz bir tatil için üniversite tercih etmeyin. Ülkemizde en ücra köşedeki üniversitelerin bile 15-20 üniversiteyle anlaşması var. Çok düşük rakamlara Avrupa ülkelerini dolaşabilirsiniz. Sadece bunun için tercih yapmayın." uyarısında bulundu.

'HAZIRLIK OKULU SİZİ ÜNİVERSİTEYE DEĞİL HAYATA HAZIRLAR'

Üniversitelerin sunduğu en iyi imkanlardan birinin yabancı dil hazırlık okulları olduğunun altını çizen Başkal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hazırlık okulu sizi sadece üniversiteye değil hayata hazırlar. Hazırlık okulunda sıkı çalışırsanız bir yabancı dili çok iyi öğrenebilirsiniz. Hatta çok iyi hazırlık okulu olan bir üniversitenin düşük puanlı bir bölümünü tercih edip orada İngilizce öğrenip bırakabilirsiniz ya da bir sonraki yıl dil puanıyla tercih yapabilirsiniz. Amaç para kazanmaksa bir yıl hazırlık okuyup İngilizce dersi verenlerin pek çok dört yıllık bölüm mezununda daha çok para kazanacağını hatta daha kolay iş bulabileceğini iddia edebilirim."

DİKMEER: TERCİH YAPARKEN NE İSTEDİĞİNİZE DİKKAT EDİN

Yard. Doç. Dr. İlkiz Altınoğlu Dikmeer de gelecek için ilk adımın tercih dönemiyle atıldığına dikkat çekti. Dikmeer, Hayatı yaşanabilir kılmak için önümüzdeki tercih döneminde sağlıklı bir şekilde düşünmelisiniz. Tercihinizi yaparken öncelikle ne istediğinize, ilgi alanlarınıza, becerilerinize ve öğrenme stillerinize dikkat edin. Arkadaşlarınız devam ettiği ya da çok popüler olduğu için bir meslek ya da üniversite seçmek uzun vadede pişmanlık hissetmenize neden olabilir. Ekonomik olarak özgür olmak çok önemli bir konu olsa da, sizi özgürleştirecek olanın seçtiğiniz meslek değil, seçtiğiniz mesleği nasıl uyguladığınız olduğunu hatırlayın." uyarısında bulundu.

'TERCİH DÖNEMİNDE ÇOCUĞUNUZA DESTEK OLMAYA ÖZEN GÖSTERİN'

Dikmeer, tercih dönemlerinde ailelere de uyarılarda bulunarak konuşmasına şöyle devam etti: "Bin bir emekle bugüne getirdiğiniz çocuğunuz için doğal olarak en iyisini istiyorsunuz. Ama sizin kafanızdaki en iyi, onun için gerçekten en iyi mi? Tercih dönemi herkes için oldukça kaygı yaratan bir dönem. Bu dönemde çocuğunuza destek olmaya, onun istek ve gereksinimlerini anlamaya, açık iletişim kurmaya ve özellikle kendi stresinizi ona yansıtmamaya özen gösterin. Çocuğunuz için iyi olanı ararken, baskı kurmayın, karar vermesini kolaylaştırmak için bilgiye ulaşmasına yardımcı olun, onu ilgi ve beceri alanlarını, öğrenme stillerini bilin ve bu doğrultuda seçim yapmasını destekleyin. Çocuğunuzdan sizin hayallerinizi gerçekleştirmesini beklemeyin, onun kendi hayallerini bulmasına yardımcı olun. Her ne kadar sizin çocuğunuz olsa da, sizin gittiğiniz üniversitede okumak, sizin seçtiğiniz mesleği seçmek, dolayısıyla sizin yarım kalan hayallerinizi tamamlamak gibi bir görevi olmadığını aklınızdan çıkarmayın."

CİHAN

Uzmanlardan Lys Tercihleriyle İlgili Önemli Uyarılar

Uzmanlardan Lys Tercihleriyle İlgili Önemli Uyarılar